Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nam też się podobało bardziej równolegle do połaci ale ... szala zwycięztwa przechyliła się na stronę prostej w momencie ostatecznego wyboru ... różne były za i przeciw i za długo by pisać :) A co do czasu wykonania to faktycznie 2-3 dni a nawet Marta u was to bym zaryzykował stwierdzić że 1-2 dni :)

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Hej,

dostałem ofertę na suchuteńką czereśnię do kominka (pocięta i z transportem).

1m3 (nie mylić z przestrzennym) za 160 PLN.

Czy to dużo? :o

Idkam,

bierz i się nie zastanawiaj!!!!!!

Kupiłem (to nie czereśnia a BRZOZA ;-)), dzięki za dobre rady :wink: :lol:

Super towar. 1/4 garażu... :evil:

Ale pali się pięknie! I pomogli rozładować. I cienkie i grube. Zobaczymy na ile wystarczy?

My kupiliśmy dąb za 120 m3, ale są tam też kawałki brzozy i jakiegoś innego drzewa. Poza tym wydaje mi się, że facet nas przekręcił, nie było tam tyle drewna za ile zapłaciliśmy. Trzeba w następnym roku szukać kogoś innego.

Dzięki za odpowiedzi odnośnie podbitki.

MaPi,

my kupiliśmy 2,5 m3 (może nawet i więcej) nie mylić z przestrzennym.

Za przestrzenny mieliśmy ofertę po 100.

Podobno z 4 m przestrzennych jest 2,5 - 2,7 m3.

Tego naprawdę jest sporo!

Jak wrażenia u innych?

Witam.

Np na stronie http://www.lublin.lasy.gov.pl/strony/1/i/23018.php w punkcie III sš przeliczniki mp na m3....

Jak czasem patrze na ceny drewna w anonsach to mi sie włos na głowie jeży: niektórzy dojš z ludzi jak....

Wg mnie najtaniej: kupic w metrówkach drewno loco las, dowieŸć, pocišć sobie na kawałki jak sie chce i jest.

z moich informacji (informatorow :) ) wynika, ze najlepsze drzewo do kominka to brzoza i dąb, a roznice sa takie:

- brzoza sie szybciej rozpala, ale dosc szybko spala :D

- dąb, pali sie znacznie dluzej, czyli potrzeba mniej drewna, a co za tym idzie, mniej pieniazkow..

Ile z tego prawdy nie wiem, niestety sama nie wyprobowalam tego jeszcze :( ale w przyszlym roku napewno :)

Witam

Moze moje pytanie wyda wam sie dosc naiwne :oops: , ale powiedzcie mi jakie jest najlepsze drewno do kominka a jakiego niepowinno sie uzywac.

Ja jestem w tym temacie kompletnie zielona :(

Poz

Polecam http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=75686&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=ile+drzewa+zim%EA same mądre rzeczy tam piszą :lol:

a przy okazji pozdrawiam wszystkich budujących z "grupy" :lol: :lol: . Czytam Was od dawna, ale w związku z tym, że zanim zaczęłam czytać zdążyłam się wprowadzić do swojego domku (za tydzień mija 2 lata, o dobrze, ze sobie przypomniałam :wink:), to nie mam tak bardzo się czym dzielić :( . No chyba, że wielką radością, z bycia "na swoim"!

Jak macie deski sosnowe z budowy, też się spalą w kominku 8) Palą się duzo szybciej niż drzewo liściaste, szyba się brudzi i trzeba ją często czyścić :evil: , od czasu do czasu pewnie trzeba będzie użyć jakiegoś "czyścidełka" ale za to kłopot "się spali" ;)

Aik - przede wszystkim drzewa liściaste. Broń Boże nie używać smołowanego (np resztki podkładów kolejowych). Oczywiście nie nadają się żadne drzewa iglaste.

Ale co do szczegółów , czyli które są bardziej kaloryczne - niestety - nie wiem.

PS

Jeszcze nie :wink:

Buk jest niewiele mnie kaloryczny od dębu a przy spalaniu masz zapach wędzonki :D który ja osobiscie uwielbiam

Z moich informacji lista od najbardziej kalorycznych:

dąb

buk

grab

brzoza

wierzba, topola

iglaste: sosna, świerk itd - tzw papierówka

Iglaste, nawet jak bedzie super wysuszone to zapcha komin smołą...

eska78 gazownik 665612615 niewiem jak sie nazywa ale polecany na forum i bardzo tani. Mi cale przylacze zrobil za 1900zl.- 8mb od sasiada do skrzynki, montarz skrzynki, 20mb do budynku, montarz zaworu na budynku, 2mb w budynku, zawor przy piecu.Ja tylko dodatkowo zaplacilam za inwenteryzacje i skrzynki. Gazownia za ta sama usluge wyliczyla mi 3800zl z realizacja na przyszly rok, oczywiscie za skrzynki tez musialabym zaplacic dodatkowo.

Poz

eska78 gazownik 665612615 niewiem jak sie nazywa ale polecany na forum i bardzo tani. Mi cale przylacze zrobil za 1900zl.- 8mb od sasiada do skrzynki, montarz skrzynki, 20mb do budynku, montarz zaworu na budynku, 2mb w budynku, zawor przy piecu.Ja tylko dodatkowo zaplacilam za inwenteryzacje i skrzynki. Gazownia za ta sama usluge wyliczyla mi 3800zl z realizacja na przyszly rok, oczywiscie za skrzynki tez musialabym zaplacic dodatkowo.

Poz

Wielki dzięki :wink: