michalus 21.01.2003 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Agamon dlaczego chcesz budowac z belixu o gr 30? I tak musisz ocieplic. Bedzie taniej z 24. Ja postawilem zbelxu o gr 36cm bez ocieplenia. Pozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 21.01.2003 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Agamon Dobre pytanie zadał Michalus – dlaczego bierzesz pod uwagę BK 30cm? Ja też uważam, że albo 24 z ociepleniem, albo 36 bez.Myślę, że ceramika ma wiele zalet i decyzja na co kto się zdecyduje nie jest taka łatwa.Ja zdecydowałem się na BK 24 i nie zmienię już zdania.Porównujesz Maxa 28,8 z BK 30, porównaj współczynniki przenikalności cieplnej obu materiałów. Sądzę, że producent Maxa, celowo porównał tej grubości materiały, tylko skąd on wziął te ceny?!!! Cena katalogowa BK 30 to 6,76zł, od tego dają na dzień dobry 10% upustu, a można targować się dalej.Ja podzwoniłem trochę ostatnio i za BK 24 można zapłacić 4,15zł, 4,20zł z przywozem. 7,2 szt BK idzie na 1m2 ściany – tj 29,88zł za 1m2. Ocieplenie 10, 12 cm, chyba na Maxa dasz podobne, murarz też inaczej policzy za położenie 7szt niż 22?Jeśli chodzi o strop możemy podyskutować, nie wiem ile kosztuje Akerman, cenę Terivy znam z kilku źródeł.Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 21.01.2003 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Krzysztof i Michalus dziękuję za wasze spostrzeżeniaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yares 23.01.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 witamto ja jeszcze w temacie BK 24 i 36jak sadzicie , co jest lepszym rozwiazaniem BK24+ocieplenie czy 36 bezchodzi mi nie tylko o koszty ale tez o "walory uzytkowe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 23.01.2003 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 yares ja buduje do w technologi bk 36. Mam dobrego fachowca ktory ktory wykonal prace b.dobrze. wybralem ta techologie z kilku powodow:-sciany moga swobodnie oddychac-przy styropianie tworzy sie cos co przypomina termos-dobra akumulacja i odbieranie ciepla-rowne sciany-nizsze koszty tynkowania-koszt materialu bk36i bk24+12 porownywalny-nie wiem jak zachowa sie styropian na scianie po 10 latach-zawsze moge ocieplicNie twierdze ze bedzie cieplo powiem za 3-4 latapozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżek 23.01.2003 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 WitamW kwietniu zamierzam robić instalację elektryczną. Czy macie namiary na niedrogich elektryków. Czy orientujecie się jakie są stawki za 1 punkt. (tak się chyba rozliczają elektrycy)Szukam również ekipy do budowy garażu(6mx8m).Odnośnie budowy ściany z betonu komórkowego. Czy 36 cm, czy 24 cm i 12 cm styropianu. Ja nie ryzykowałem 24 + 12. W chwili obecnej, jeżeli znalazłbym bardzo dobrych murarzy zastanawiałbym się nad BK 36. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 23.01.2003 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2003 Co do elektryków to u mnie jeszcze daleko.Jeśli chodzi o beton komórkowy, to właśnie największy problem to dobrzy murarze (przy technologii klejenia). Z tym termosem o którym pisze Michalus, to już wielokrotnie udowadniano, że dom oddycha przez wentylację, a nie przez ściany (3% przez ściany jeżeli dobrze pamiętam). Mostki termiczne, których o wiele łatwiej się pozbyć przy ścianie dwuwarstwowej to też jest jakiś plus, fondament przy 36 też musi być szerszy.Ja wybieram 24 + 12.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yares 24.01.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 a gdyby zamiast styropianu jako ocieplenie dac welne mineralna ?koszt wiekszy ale wtedy nie ma ewentualnego "termosu"czy ktos rozpatrywal takie rozwiazanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gajka 25.01.2003 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2003 Witam sympatyczna grupę "Wpadłam", by powiedzieć, (może nie zauwazyliscie? ), ze w "Podróżach" zapraszają na weekend do Zamoscia. Ostatnio, zdaje się w Rzeczpospolitej czytałam ciepłe słowa o Zamościu i lubelskim. Oby tak dalej Agamon, wielkie gratulacje! Przeczytałam w Twoim dzienniku o otrzymanym pozwoleniu na budowę. Fajnie Miło, że ciepło wspominasz okolice Zamoscia. Ech, te porywy serca. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 27.01.2003 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Witajcie, mam już pozwolenie na budowę , mam tez już ekipę- tę którą chciałem od początku, dogadalismy się co do ceny( będą murować i robić dach- chyba to najlepsze wyjście), teraz tylko zakupic materiał i czekać cieplejszego słonka Gajka chyba nie wytrzymam i wybiorę się do Krasnobrodu na narty ))) Pozdrawiam wszystkich budujących agamon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 27.01.2003 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Doradźcie co wybrać na ściany zewnętrzne:czy max 288na zaprawę ciepłochronną , czy belix 36 na klej i na razie nie ocieplać?A może belix 24 i styropian 12? [ Ta wiadomość była edytowana przez: agamon dnia 2003-01-27 23:33 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 30.01.2003 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Agamon, ja zrobiłem ostatnio wyceny z Maxa, robią mi jeszcze z Ytonga (twierdzili, że nie wyjdzie drożej niż z Belixu - zobaczymy). Od początku myślałem o Belixie 24 + 12 styropian i chyba przy tym pozostanę. Mam już umówionego murarza (podobno dobry) ale z klejem chyba nie zaryzykuję. Z tego co wyliczyłem najtaniej wychodzi BK 24 i koszty ocieplenia można przesunąć na później, co w moim przypadku też ma znaczenie.Co planujesz na dach?Pozdrawiam wszystkichKrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 30.01.2003 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Krzysztof na dach wezmę dachówkę ceramiczną , chyba L15 angobowaną z Wiekora W Lublinie są 3 hurtownie , dałem in projekt dachu do kosztorysu. Wezmę od tego kto mi da najlepszą cenę Pozdrawiam wszystkich Agamon PS. Słyszałem opinie ,że byc może stanieją materiały na ściany(mały ruch, a producenc ciągle produkują na plac i już nie mają bardzo gdzie składować) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 03.02.2003 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Jeżeli materiały rzeczywiście potanieją to super. Ja na dach zastanawiam się nad Rupp Ceramiką Sirius, lub Creatonem, chodzi mi o brązy. Creaton ma ostatni niezłe upusty, a jest sporo lżejszy. Sirius za to tańszy. Zastanawiam się co wybrać. Na forum znalazłem sporo negatywnych wiadomości o Wiekorze i mimo, że mam wycenę z ub. roku nie brałem go pod uwagę, ale ja mam mały dach to i koszty nie za wysokie nawet przy droższej dachówce.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 03.02.2003 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 krzyszt17, czy widziales von Mullera, jest to dachowka ceramiczna w cenie Ruppceramiki. Widzialem ja na Targach Budma w Poznaniu . Bardzo mi sie podobala. Mam dylemat cementowa czy ceramiczna angoba, wszystko zalezy od kasy pozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 03.02.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Michalus, gdzie w Lublinie można kupić von Mullera, chętnie zobaczę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atena1 03.02.2003 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Cześć, dawno nie zaglądałem a widzę, że pojawiło się kilka nowych wątków.Co do wzrostu stawki VAT z 7% na 22% od 1 maja 2004 to wynika to z planowanego terminu wstąpienia do UE. Jesli to nastąpi to najprawdopodobniej utraci moc rozporzadzenia Ministra Finansów w sprawie stawek obniżonych, a wówczs stawka na materiały budowlane podskoczy do 22%.Co do dyskusji czy stosować ceramikę czy betok komórkowy to osobiście jestem zwolennikiem BK. Lekki, ciepły i też trwały - jesli tylko nie jest zawilgocony. Łatwiej jest uniknąć mostków termicznych (kwestia obróbki i docinania elementów). Nie wspomnę już o pracach wykończeniowych, kiedy trzeba zrobić bruzdy na kable, rurki i otwoty na puszki lub o wbiciu gwoździa w ścianę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 04.02.2003 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 On 2002-12-05 17:52, Dżek wrote: Krzysztof. Odnośnie dachówki jak chcesz kupić taniej to podaj mi swój adres internetowy. Dżek, ja również wkroczyłam w etap poszukiwania materiałów i jestem zainteresowana tanią dachówką, o której pisałeś. Będę wdzięczna za wiadomość. Mój adres: [email protected] Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 04.02.2003 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2003 Co do BK - czy nikt nie bierze pod uwagę ściany trójwarstwowej? Czy oprócz trochę wyższej ceny widzicie jakieś minusy tego rozwiązania? Ja i mój małżonek zastanawiamy się właśnie nad tym. Ciekawa jestem Waszych opinii. Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 05.02.2003 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2003 Przy ścianie dwuwarstwowej może być węższy fundament (ja mam mieć murowany 24cm). Nie zastanawiam się nad punktem skraplania, gdyż pewnie wypadnie w styropianie, koszt murarza też niższy. Koszty rozkładają się na 2 sezony, w jednym murujesz, w drugim tynkujesz. Ale wybór należy do Ciebie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts