elais 11.01.2008 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Dzięki Dyz, to chyba sie nie bedę bawiła w to impregnowanie. Mi po budowie zostało najwiecej desek calówek, czyli 25mm, i chyba takie urzyję, chyba wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 11.01.2008 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 No wiesz Elais deski calówki to napopularneijszy materiał na budowie. My takie zastosowaliśmy i nijakich niespodzianek narazie nie ma. Przykręcone do jętek wkrętami 5x50mm. Nawet nie zatrzeszczy Wiem że niektórzy weterani forum jak np. Wukan też w ten sposób "zrobili porządek" z dechami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiula77 11.01.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Drzwi Porty i Dre są na Rusałce bodajze 3, Porty w sklepie "gerdy" a Dre w następnym w kolejności czyli w "Kolorze". I mój mąż z tatkiem zamierzają sami ocieplać poddasze wełna , kiedyś juz razem robili u wuja, takze juz u siebie chyba nie bedzie mąż nikogo wynajmował tylko sam sprosta zadaniu! Mają tylko dylemat jak zacząć i kiedy, bo na wiosne wełna i inne materiały znowu skoczą zapewne w górę ( po ile jest teraz wełna?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agatka77 11.01.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Dziękuję za odpowiedzi w sprawie wody i prądu:) Tak sobie przeglądam różne wątki tematyczne i i trochę się przeraziłam...Tyle rzeczy jest o których sama z siebie nawet bym nie pomyślała, a tu się okazuje że trzeba... Jak to jest na przykład z projektem zjazdu z drogi, czy ma to jakieś znaczenie przy pozwoleniu na budowę? Nasza działka leży bezpośrednio przy drodze prywatnej, której jesteśmy współwłaścicielami,to musimy robić projekt zjazdu z tej drogi na działkę? Właściwie to dopiero będzie droga, na razie jest tylko wydzielona pod nią oddzielna działka i nie zamierzamy nic tam robić dopóki się nie wybudujemy, ale może projekt trzeba? I druga sprawa, czy z kolei musimy robić projekt zjazdu z drogi gminnej na tą naszą prywatną drogę? Bedziemy się budować jako pierwsi, ale może można coś takiego zrobić raz i skorzystają z tego potem wszyscy którzy mają działki przy drodze prywatnej? I czy w ogóle jest to potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maden 12.01.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 witam można prosić o namiary na elektryków od przyłącza i ewentualnie ile Was to kosztowało ja mam do położenia 90m przewodu w ziemi dosłownie bo droga to też ziemia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 12.01.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 A ja poszukuję DOBREGO kierownika budowy. Takiego który faktycznie interesowałby się budową, a nie był "na sztukę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 13.01.2008 04:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Witam, jestem na etapie parapetów wewnętrznych. czy może ktoś mi polecić ? Razcej zastanawiam sie nad konglameratem.Mam juz uruchomiony kominek z płaszczem wodnym , z buforem ciepła. Rewelacja.Jęsli chodzi o kierownika budowy to ja swojego nawet najgorszemu wrogowi nie polecę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko 13.01.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 elais ja mam zrobiony strych właśnie z deskowaniem, a na to płyta wiórowa (chyba tak się nazywa ), napewno nie OSB (zakupiona w OBI) jak na razie jestem zadowolona a ile rzeczy można na takim strychu upchnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 13.01.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 nie polecam na strych płyt OSB, korzystniej jest kupić deski podłogówki grubości 3cm pozagatunek . Deska jest w cenie 18mm. OSB. Kupowałem koło Biłgoraja w Zarzeczu z transportem do Lublina po 24zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciaszek 13.01.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 [quote="agamon" Mam juz uruchomiony kominek z płaszczem wodnym , z buforem ciepła. Rewelacja. Możesz się podzielić jakiego producenta i moc kominka oraz jaki upuścik zdołałeś wytargować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 13.01.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 mam kominek o mocy 24KW, lokanego producenta- Firmy Robiren. mają sklep na pięknej.kupowałem jeszcze w lecie .Była promocja. bufor mam CTM 380/120l. z 2 wężownicami- w przyszłości solary. tez w lecie kupowałem. Wiec ceny nieaktalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 13.01.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Agamon - ja robiłem parapety w Markuszowie. Co do DRE - ja kupiłem w Ferno na Rusałce. Były małe problemy. Uparłem się, że zapłacę przelewem z odroczonym terminem. Myśleli, że żartuję. Bo oni nie sprzedają na przelew tylko za gotowiznę ! (przynajmniej wtedy). Oparło się o kierownictwo/dyrekcję w Lubartowie. Powiedziałem, że to się okaże, czy będę musiał wykłądać gotówkę, czy jednak uzyskam zgodę na przelew. Trochę na ambicję mi nadepnęli. No i oczywiście znalazł się jakiś tam znajomy. I zapłąciłęm zgodnie z ze swoimi założeniami przelewem. Żeby nie drażnić handlowca - to już nie zadałaem mu pytania - i co Pan na to? Generalnie było OK, poza tym , że się pomylili i zamówili nie taki drzwi (jedne z pięciu). Co do desek na strych - ja popełniłem błąd - zamontowałem płyty OSB. Ale te cieńsze Teraz jak chodzę to skrzpią i mnie stresują. Co prawda nic isę nie powinno wydarzyć, ale ta obawa pozostaje Acha - DRE jeszcze były na Chemicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 14.01.2008 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 A gdzie dokładnie w Markuszowie, dobra cena, z czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uba 14.01.2008 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Witam.Jestem nowy na tym forum i z ciekowością czytam wasze posty.Jestem na etapie wyboru projektu i w związku z tym szukam ludzi którzy budują domki wg projektów: Przytulny, Bartek, Dominik lub Azalia.Chętnie nawiązałbym z nimi kontakt lecz jeśli takich nie znajdę w grupie lubelskiej to wszystkim budującym życzę jak najszybszej przeprowadzki do nowego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calvus 14.01.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Chcialbym zamowic juz teraz materialy budowlane: pustaki, stal, bloczki itp. POleccie mi prosze wasze sklady budowlane, takie co dadza dobra cene i obsluge. Bardzo dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcelib 14.01.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Witam,Jestem nowy na forum.Odkupiłem budynek w stanie surowym.Poszukuje murarza z pomocnikiem do wybudowania scianki i jeszcze czegos.Razem okolo 100 pustakow pojdzie.Okolice Lublina, zaplecze socjalne jest.Jak ktos ma namiaty to piszcie na priv:marbi malpa onet kropka plMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkady1978 15.01.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Może ktoś potrzebuje stare okna ze demontażu np. po to aby załatać otwory okienne do momentu wstawienia nowych okien. Lub na inny celOddam za darmo - pod warunkiem ze sami sobie odbierzecie ewentualnie mogę podwieźć. Po uzgodnieniu warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawEla 15.01.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 A jakie okna (wymiary) i ile (na priv)pozdrPP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 15.01.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Nadal poszukuję SOLIDNEGO kierownika budowy. Przy okazji mam pytanie. Czy bank ustanawia hipotekę tylko na domu? Czy też na działce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irk 15.01.2008 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Witajcie,Ja uporałem się ze stanem surowym mojego domku dopiero w połowie grudnia, po 3 miesiącach budowy i przy wspieraniu ekipy murarzy czasami całą rodziną. Ar-Tur, będziesz miał wielkie szczęście jak takiego znajdziesz. Z moich obserwacji wsród znajomych wynika, że większość "kierowników" traktuje prowadzenie naszych budów jako źródło dodatkowych łatwych pieniędzy, do swojej normalnej pracy np. w jakimś urzędzie. Brak kompetencji jest normą, a jeżeli kierownik jest architektem lub konstruktorem to możesz nawet nie pytać czy posiada jakieś doświadczenie w zakresie instalacji. Ale na pewno zdarzają się wyjątki. Bank ustanawia hipotekę na działce, bo tylko wtedy będzie miał prawo do wszystkiego co na niej wybudujesz. PozdrawiamIrk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts