Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

No wiesz Elais deski calówki to napopularneijszy materiał na budowie. My takie zastosowaliśmy i nijakich niespodzianek narazie nie ma. Przykręcone do jętek wkrętami 5x50mm. Nawet nie zatrzeszczy :) Wiem że niektórzy weterani forum jak np. Wukan też w ten sposób "zrobili porządek" z dechami :)

Drzwi Porty i Dre są na Rusałce bodajze 3, Porty w sklepie "gerdy" a Dre w następnym w kolejności czyli w "Kolorze". I mój mąż z tatkiem zamierzają sami ocieplać poddasze wełna :lol: , kiedyś juz razem robili u wuja, takze juz u siebie chyba nie bedzie mąż nikogo wynajmował tylko sam sprosta zadaniu! Mają tylko dylemat jak zacząć i kiedy, bo na wiosne wełna i inne materiały znowu skoczą zapewne w górę ( po ile jest teraz wełna?)

Dziękuję za odpowiedzi w sprawie wody i prądu:) Tak sobie przeglądam różne wątki tematyczne i i trochę się przeraziłam...Tyle rzeczy jest o których sama z siebie nawet bym nie pomyślała, a tu się okazuje że trzeba... Jak to jest na przykład z projektem zjazdu z drogi, czy ma to jakieś znaczenie przy pozwoleniu na budowę? Nasza działka leży bezpośrednio przy drodze prywatnej, której jesteśmy współwłaścicielami,to musimy robić projekt zjazdu z tej drogi na działkę? Właściwie to dopiero będzie droga, na razie jest tylko wydzielona pod nią oddzielna działka i nie zamierzamy nic tam robić dopóki się nie wybudujemy, ale może projekt trzeba? I druga sprawa, czy z kolei musimy robić projekt zjazdu z drogi gminnej na tą naszą prywatną drogę? Bedziemy się budować jako pierwsi, ale może można coś takiego zrobić raz i skorzystają z tego potem wszyscy którzy mają działki przy drodze prywatnej? I czy w ogóle jest to potrzebne?

Agamon - ja robiłem parapety w Markuszowie.

Co do DRE - ja kupiłem w Ferno na Rusałce. Były małe problemy. Uparłem się, że zapłacę przelewem z odroczonym terminem. Myśleli, że żartuję. Bo oni nie sprzedają na przelew tylko za gotowiznę ! (przynajmniej wtedy). Oparło się o kierownictwo/dyrekcję w Lubartowie. Powiedziałem, że to się okaże, czy będę musiał wykłądać gotówkę, czy jednak uzyskam zgodę na przelew. Trochę na ambicję mi nadepnęli. No i oczywiście znalazł się jakiś tam znajomy. I zapłąciłęm zgodnie z ze swoimi założeniami przelewem. Żeby nie drażnić handlowca - to już nie zadałaem mu pytania - i co Pan na to?

Generalnie było OK, poza tym , że się pomylili i zamówili nie taki drzwi (jedne z pięciu).

Co do desek na strych - ja popełniłem błąd - zamontowałem płyty OSB. Ale te cieńsze :( Teraz jak chodzę to skrzpią i mnie stresują. Co prawda nic isę nie powinno wydarzyć, ale ta obawa pozostaje ;)

Acha - DRE jeszcze były na Chemicznej.

Witam.

Jestem nowy na tym forum i z ciekowością czytam wasze posty.

Jestem na etapie wyboru projektu i w związku z tym szukam ludzi którzy budują domki wg projektów: Przytulny, Bartek, Dominik lub Azalia.

Chętnie nawiązałbym z nimi kontakt lecz jeśli takich nie znajdę w grupie lubelskiej to wszystkim budującym życzę jak najszybszej przeprowadzki do nowego domu.

Witajcie,

Ja uporałem się ze stanem surowym mojego domku dopiero w połowie grudnia, po 3 miesiącach budowy i przy wspieraniu ekipy murarzy czasami całą rodziną.

Ar-Tur, będziesz miał wielkie szczęście jak takiego znajdziesz. Z moich obserwacji wsród znajomych wynika, że większość "kierowników" traktuje prowadzenie naszych budów jako źródło dodatkowych łatwych pieniędzy, do swojej normalnej pracy np. w jakimś urzędzie. Brak kompetencji jest normą, a jeżeli kierownik jest architektem lub konstruktorem to możesz nawet nie pytać czy posiada jakieś doświadczenie w zakresie instalacji. Ale na pewno zdarzają się wyjątki.

Bank ustanawia hipotekę na działce, bo tylko wtedy będzie miał prawo do wszystkiego co na niej wybudujesz.

Pozdrawiam

Irk