Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Paweł, nie daj się zwieść przeciwnikom piwnicy. Każdy chwali swoje. Ja zrobiłem sobie piwnicę pod częścią domu 53 m.kw. i wcale tego nie żałuję. Podraża to koszty całej inwestycji ale bez przesady że 30 %, u mnie koszty piwnicy stanowią ok. 4% całosci. A za parę lat zabraknie ci tych kilku pomieszczeń i wtedy będziesz żałował że ich nie zrobiłeś. Poza tym ja do piwnicy przeniosłem kotłownię, mam wyczystki ze wszystkich kominów, dowolnie mogę sobie rozprowadzać instalację wodno-kanalizac. itp i itd. A z tym ogrzewaniem to też przesada, wszystko zależy od docieplenia ścian.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Paweł, argumenty konstrukcyjno - finansowe przerastają możliwości mojej wyobraźni - tu niech się wypowiadają fachowcy.

Natomiast w kwestii użytkowej mogę podzielić się moim doświadczeniem. Ja świadomie zrezygnowałam z wszelkich schodów ( i w górę i w dół ) i wszelkie potrzebne pomieszczenia gospodarcze ( kotłownię, pralnię, spiżarnię, garderoby, itp.) mam na parterze domu. To naprawdę wielka wygoda.

pozdrawiam :)

Dzieki wam Grupowicze !! :):)

Teraz moj wybor jest duzo prostszy

Tak w sumie to teraz mam juz tylko dwie opcje:

1. Robic piwnice

2. Nie robic piwnicy

:):):)

Nie wiem co bym bez was zrobil :):):)

A tak powaznie dziekie za dyskusje - mam zamiar ja dzisiaj kontynuwac... W sumie to ze wszystkim na budowie jest tak samo.

Piwnica jest "troche" potrzebna i "troche" droga i wszystko zalezy od tego ktore troche jest wieksze .....

Musze zlapac znajomego od odwiertow i niech mi sprawdzi dzialke co tam w ziemi siedzi ..

A potem dam projekt jakis specom i niech mi wycenia zrobicenie stanu zero z piwnica i bez ... i na podstawie tych kwot podejme decyzje

witam!

pozwole sobie wtracic swoje grosiki w sprawie piwnic

zdecydowanie musze zgodzic sie z wukanem - sam zrobilem czesciowe podpiwniczenie u siebie i chociaz sa to dodatkowe koszty , to mysle, ze wzrost funkcjonalnosci domu pokryje ta strate :-)

i jeszcze jeden maly argument za:

moi znajomi, ktorzy mieszkaja w domu juz od kilku lat, teraz troche zaluja, ze nie zrobili sobie chociaz czesciowego podpiwniczenia, rok po zamieszkaniu wykopali sobie male pomieszczionko pod domem, ale jednak nie to jest to samo co normalna piwnica, w ktorej oprocz przechowywania np. przetworow i innego "papu" mozna wyniesc kotlownie czy tez zrobic pralnie z prawdziwego zdarzenia a i dostep do wszelkich instalacji np. wod-kan i c.o. jest bezproblemowy

problem jest jeden - wieksza funkcjonalnosc czy mniejsze koszty - wybor nalezy do Ciebie :wink:

tylko pamietaj, ze decyzja, ktora podejmiesz bedzie trudna do zmienienia :)

PS. ale Ci pomoglem :wink: :D

no tak ale ja mam w projekcie garaz na tym samym dokladnie poziomie co reszta domu czyli jesli podnioise piwnice tak aby sie dalo zrobic okno czyli parter domu i garazu bede mial na 1m gdzies tak

co oznacza ze glowny powod mojego wachania o piwnice (bo i tak sa sciany) straci sens - bede musial je dodatkowo budowac na powierzchni

Reszta jutro - dzisiaj pracuje

[/url]