wukan 16.06.2004 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Paweł, nie daj się zwieść przeciwnikom piwnicy. Każdy chwali swoje. Ja zrobiłem sobie piwnicę pod częścią domu 53 m.kw. i wcale tego nie żałuję. Podraża to koszty całej inwestycji ale bez przesady że 30 %, u mnie koszty piwnicy stanowią ok. 4% całosci. A za parę lat zabraknie ci tych kilku pomieszczeń i wtedy będziesz żałował że ich nie zrobiłeś. Poza tym ja do piwnicy przeniosłem kotłownię, mam wyczystki ze wszystkich kominów, dowolnie mogę sobie rozprowadzać instalację wodno-kanalizac. itp i itd. A z tym ogrzewaniem to też przesada, wszystko zależy od docieplenia ścian.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 16.06.2004 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Paweł, argumenty konstrukcyjno - finansowe przerastają możliwości mojej wyobraźni - tu niech się wypowiadają fachowcy. Natomiast w kwestii użytkowej mogę podzielić się moim doświadczeniem. Ja świadomie zrezygnowałam z wszelkich schodów ( i w górę i w dół ) i wszelkie potrzebne pomieszczenia gospodarcze ( kotłownię, pralnię, spiżarnię, garderoby, itp.) mam na parterze domu. To naprawdę wielka wygoda. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dahlinek 16.06.2004 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 No i potwierdza się stara prawda, że opinia jest ja D. Każdy ma swojš A zrobisz jak zechcesz i tak Życzę trafnego wyboru PPawluk! pozdr. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPawluk 17.06.2004 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Dzieki wam Grupowicze !! :) Teraz moj wybor jest duzo prostszy Tak w sumie to teraz mam juz tylko dwie opcje: 1. Robic piwnice 2. Nie robic piwnicy :) Nie wiem co bym bez was zrobil :) A tak powaznie dziekie za dyskusje - mam zamiar ja dzisiaj kontynuwac... W sumie to ze wszystkim na budowie jest tak samo. Piwnica jest "troche" potrzebna i "troche" droga i wszystko zalezy od tego ktore troche jest wieksze ..... Musze zlapac znajomego od odwiertow i niech mi sprawdzi dzialke co tam w ziemi siedzi .. A potem dam projekt jakis specom i niech mi wycenia zrobicenie stanu zero z piwnica i bez ... i na podstawie tych kwot podejme decyzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 17.06.2004 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 oczywiscie, ze sa to poglady osobiste to jest moje zdanie i nikt nie musi sie z tym zgadzac dla mnie piwnica jest zbednym kosztem pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 17.06.2004 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 a co do kosztu procentowego inwestycji, to koszt piwnicy "na gotowo" (za m2) nie bedzie sie wiele roznil od reszty, czyli wydaje mi sie, ze 50tys. (czyli jakieś 15-25%) jest to kwota realna (lacznie z 2m scianami fundamentowymi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yares 17.06.2004 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 witam! pozwole sobie wtracic swoje grosiki w sprawie piwnic zdecydowanie musze zgodzic sie z wukanem - sam zrobilem czesciowe podpiwniczenie u siebie i chociaz sa to dodatkowe koszty , to mysle, ze wzrost funkcjonalnosci domu pokryje ta strate i jeszcze jeden maly argument za: moi znajomi, ktorzy mieszkaja w domu juz od kilku lat, teraz troche zaluja, ze nie zrobili sobie chociaz czesciowego podpiwniczenia, rok po zamieszkaniu wykopali sobie male pomieszczionko pod domem, ale jednak nie to jest to samo co normalna piwnica, w ktorej oprocz przechowywania np. przetworow i innego "papu" mozna wyniesc kotlownie czy tez zrobic pralnie z prawdziwego zdarzenia a i dostep do wszelkich instalacji np. wod-kan i c.o. jest bezproblemowy problem jest jeden - wieksza funkcjonalnosc czy mniejsze koszty - wybor nalezy do Ciebie tylko pamietaj, ze decyzja, ktora podejmiesz bedzie trudna do zmienienia PS. ale Ci pomoglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPawluk 17.06.2004 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 YARES: ale ty prawdopodobnie masz okna w piwnicy ... U mnie gdybym robil piwnice to nie mialbym w niej okien tylko cala bylaby pod poziomem gruntu... to moze byc problem [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yares 17.06.2004 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 nie do konca jest to problem , ktorego nie da sie rozwiazac w moim projekcie tez piwnica oraz okna ze studzienkami okiennymi mialy byc ponizej poziomu gruntu ale podnioslem dom tyle, ze okna znajduja sie w tej chwili ok. 20 cm powyzej terenu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPawluk 17.06.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 he he ja mam taki domek ze wtedy musialbym podskakiwac samochodem z 80 cm zeby wjechac do garazu :)[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yares 17.06.2004 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 nie rozumiem dlaczego ? przeciez podjazd do garazu wcale nie musi byc idealnie poziomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPawluk 17.06.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 no tak ale ja mam w projekcie garaz na tym samym dokladnie poziomie co reszta domu czyli jesli podnioise piwnice tak aby sie dalo zrobic okno czyli parter domu i garazu bede mial na 1m gdzies tak co oznacza ze glowny powod mojego wachania o piwnice (bo i tak sa sciany) straci sens - bede musial je dodatkowo budowac na powierzchni Reszta jutro - dzisiaj pracuje [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yares 17.06.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 mysle, ze sam teraz sobie odpowiedziales na swoje pytanie znaczy sie bedziesz mial dom bez piwnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emisia 17.06.2004 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Witam wszystkich i pozdrawiam. Ja nie mam i na razie mieć nie będę piwnicy. Koszty niestety wzięły górę w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emisia 17.06.2004 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Mam działkę na sprzedaż w bliskiej okolicy Świdnika Gdyby ktoś znał kogoś kto szuka działki budowlanej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wukan 17.06.2004 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Emisia, moi znajomi szkają już od miesiąca działki budowlanej w Świdniku lub okolicach.Podaj na priva lub na mój email, jakieś bliższe dane: położenie - gdzie, powierzchnia, cana itp. Pozdrawiam Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yares 22.06.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 witam! wchodze na forum i co widze? lubelskie gdzies tam na samym koncu moze troche Was obudze przyjezdza do mnie jutro zielona plyta z Marbetu, tak wiec tylko klejenie do muru i bede mogl wreszcie zasypac piwnice zeby tylko pogoda pozwolila, bo jakis ten rok nie zyczliwy dla budujacych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 22.06.2004 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 wow, wow, wow elegancko, mamy dwa dni bez deszczu - trzeba działać pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yares 22.06.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 oj, zeby tak sie stalo te dwa dni przydalyby mi sie baaardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 22.06.2004 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 ja tez licze, ze bedzie slonecznie, musze wylac fundamenty pod taras i schodek pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts