Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ella, jeśli chodzi o dachówkę, to jedynym sposobem jest pojechanie do kilku firm z projektem i zrobienie wycen. Ja tak zrobiłem i mam dokładne informacje co do dachówki ceramicznej która mnie interesowała. Potem mając wyceny w garści możesz jeszcze negocjować ceny podpierając się tym, że konkurencja ma taniej. Mnie udało się wytargować upusty 22% od cen katalogowych.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Ja brałem pod uwage Siriusa Rupp Ceramika)i Creatona. Na Siriusa wytargowałem 22%, troszkę mniej dawali na akcesoria (okna, folia, właz itp). Przedstawiciel Creatona dał 22% na wszystko i już zrobiłem przedpłatę 30%, ale na samą ceramikę. Creaton wyszedł ok 1500zł drożej, ale mój dach był policzony na 45kg/m2, a Sirius ma ok. 52kg/m2 i to u mnie zdecydowało (oraz to że "mój" Creadon jest barwiony w masie).

Dachówkę mają przechowywać bezpłatnie do jesieni bo wtedy będę krył dach. Robiłem przedpłatę na Creatona trochę z mieszanymi uczuciami (jestem przeciwnikiem przedpłat), ale skusiła mnie promocja i spore upusty.

Ja zdecydowałem, że na Siriusa nie robił bym przedpłat, mimo, że ma on podobno (chyba od marca) podrożeć o 4%.

Jest kilku przedstawicieli Rupp Ceramiki w Lublinie i okolicach i można wytargować niezłe upusty w różnych porach roku.

Przedstawiciel Creatona jest jeden i dlatego jest trochę inna sytuacja.

Pozdrawiam Krzysztof

Na początek chcę się przywitać, jestem tutaj pierwszy raz, od wiosny ruszam z budową w Marysinie gm.Jastków, projekt AP41 z "Archiprojektu", na żadne materiały ani uslugi jeszcze sie nie decydowałem na 100%(tzn. nie zaliczkowałem)ale w sumie mam juz wybrane (na dach Creaton"kera pfanne" angobowana czerwień miedźana, 310m2 dachu)dostałem dobry rabat(tak mi się wydaje)za "Wiekor" zapłaciłbym jakieś 1000-1500 mniej na całości, na ściany wybrałem maxa ale tu mam problem czy wybrać 29cm+10wełna czy 25cm+wełna+12cm, sam materiał wyjdzie 1000zł drożej(wełna na zawnątrz jest dużo droższa od wewnętrznej)początkowo miałem na myśli styropian na ocieplenie ale doszedłem do wniosku że jeśli decyduję sie na zdrowy materiał jakim jest ceramika to nie będę zamykał tego w 'nieoddychającym' styropianie, może się mylę?? co wy na to?, stropy ceramiczne "Harasiuki". Wykonawca krzyknął wstępnie za wykonanie stanu surowego bez dachu, bez podpiwniczenie 20000zł ściany 2 warstwowe i 25000zł 3 warstwowe,te 5000zł róznicy wydaje mi się trochę drogo, co o tym myślicie?? za dach tzn. więźba+pokrycie+obróbka 50zł/m2. Czekam na sugestie i pozdrawiam.

Na początek chcę się przywitać, jestem tutaj pierwszy raz, od wiosny ruszam z budową w Marysinie gm.Jastków, projekt AP41 z "Archiprojektu", na żadne materiały ani uslugi jeszcze sie nie decydowałem na 100%(tzn. nie zaliczkowałem)ale w sumie mam juz wybrane (na dach Creaton"kera pfanne" angobowana czerwień miedźana, 310m2 dachu)dostałem dobry rabat(tak mi się wydaje)za "Wiekor" zapłaciłbym jakieś 1000-1500 mniej na całości, na ściany wybrałem maxa ale tu mam problem czy wybrać 29cm+10wełna czy 25cm+wełna+12cm, sam materiał wyjdzie 1000zł drożej(wełna na zawnątrz jest dużo droższa od wewnętrznej)początkowo miałem na myśli styropian na ocieplenie ale doszedłem do wniosku że jeśli decyduję sie na zdrowy materiał jakim jest ceramika to nie będę zamykał tego w 'nieoddychającym' styropianie, może się mylę?? co wy na to?, stropy ceramiczne "Harasiuki". Wykonawca krzyknął wstępnie za wykonanie stanu surowego bez dachu, bez podpiwniczenie 20000zł ściany 2 warstwowe i 25000zł 3 warstwowe,te 5000zł róznicy wydaje mi się trochę drogo, co o tym myślicie?? za dach tzn. więźba+pokrycie+obróbka 50zł/m2. Czekam na sugestie i pozdrawiam.

krzyszt17 przepraszam ze nie otpowiadałem na twoj pytanie ale miałem mała przerwę.Dostałem na Budmie informator od przedstawiciela Von Mullera i w woj.lubelskim tą dachowke można kupić:Lublin PPUH GREM ul.Turystyczna44 oraz OMEGA ul.Gluska 137, poza Lublinem - Bilgoraj PPHU FOX i Tomaszow Lubelski PHUT DISPOL

pozdrawiam Michalus

Do Krzysztofa17

Czekam na obiecany adres Creatona :smile:

Powoli skłaniam się ku ceramice na ściany i stropy, oraz dachówka ceramiczna na dach -tylko jeszcze nie wiem jaką wybrać

Troszkę robi mi sie mętlik w głowie:

wiekor L15 ma wysokie zamki(+)niską cenę(+),niską nasiąkliwość(+), ale jest kruchy (-)podczas chodzenia podachu może popękać,

RuppCeramika Syrius w cenie wiekora(+), ale jest twardy(+),ma też mniej chropowatą powierzchnię od wiekora (+)

Robben ma niskie zamki(-)nie nadaje sie na płaskie dachy,jest droższy od w/w, ale ten kolor-Kasztan i ta gładź :smile:

Chciałbym zobaczyć jeszcze von Mullera i Creatona.

Słyszałem opinię że w/w dachówki są podobne tylko klienci sugerują sie kolorem i kształtem. Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam

Agamon

na creatona "kera pfanne" wytargowałem 25%, ale to tylko na ta dachowke bo jest podobno tylko na nia wyjatkowa promocja w fabryce w tej chwili, dzisiaj podpisywalem umowe i powiedzieli mi juz po podpisaniu ze ilosc promocyjnej dachowki jest ograniczone wiec jak ktos chce to radze sie pozpieszyc, dzieki tej promocji mam angobowana "kera pfane" w cenie najtanszego creatona, ja zamawialem materialu na 60000zł, wiec moze dlatego mam taki rabat, a jaki Ty dostałeś napisz?? pozdrawiam.

Krzyszt17

Apropos bloczków. Zgadza się, że można kupić bardzo tanio. Ja przy swojej budowie również zastanawiałem się gdzie je kupić. Czy taniej z garażowej wytwórni, czy grożej z np. Faelbudu. Wybrałem z Faelbudu. Mam pewność i jakieś certyfikaty o ich jakości. Wg mnie lepiej nie ryzykować. Po co później je odkopywać i naprawiać.

Pytanie do Forum.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia lub wiedzę na temat ścianek z płyt g-k na metalowym stelażu. Na jesieni zdecydowałem się na suporex 8 cm i je kupiłem. Teraz gdy coraz bliżej do budowy ścianek zastanawiam się czy może jednak z płyt.

Pozdr