Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

AIK: a masz juz mapke do celow projektowych - jak nie to zamawiaj jak najszybciej (ok tydzien czekania 350 PLN)

Odrebne jest pytanie czym rozni sie taka mapka od tej sprzedawanej przez UM za 50 zl ?? oba to xera z tej samej strony w tej samej skali - fascynujace :):)

ALL: Kurde znajdzcie jeszcze ze 3 budowniczych z Krepca i okolic i bedzie mozna o waszych imprezach w gazetach czytac :):):)

Mam nadzieje ze nie przestaniecie lubiec budowniczych z Janowskiej :(

spox! najpierw muszę dokładnie sprawdzic tę działkę, potem robimy z właścicielem taki myk, że muszę na jakis czas zostać rolnikiem aby się pobudować ,jak już zacznę to wtedy odcinam co moje,płacę a resztę spowrotem odpisuje włascicielowi! to jest zdrowo pop.... no a potem to tylko imprezować!

p.s. guit -kopnij tam w zadki naska i wrzoska od grubego puzonisty (rafała)

mara: KOMBINATOR (hmm a swoja droga co by bylo jakbys mu z powrotem nie przepisal :):)

guit: Czy Anetka wie o twoich planach odnosnie garazu :):):)

ALL cos mi sie wydaj ze dlugo nam przyjdzie poczekac na tego grilla

:(

Daje dzisiaj projekt do adaptacji.

1 . Moze mi ktos powiedziec jaki jest wymiar okna jesli otwor na okno ma wymiary 120/150 ???

2. Co mozecie mi powiedziec na temat cieplochronnosci okien. W dwoch pokojach mam okna od ziemi (220 wys.) a obok nich biurka dla malych ja :):) - czy nie bedzie "ciagnelo zimno" przez szyby (slyszalem o czyms co sie nakleja badz naklada w jakims chemicznym procesie na szyby i to sprawia ze lepiej trzymaja cieplo) - wiecie moze co to jest ??

mara: KOMBINATOR (hmm a swoja droga co by bylo jakbys mu z powrotem nie przepisal :)

-no pewnie by się zdziwił :o a potem wendetta!! :evil:

2. Co mozecie mi powiedziec na temat cieplochronnosci okien. W dwoch pokojach mam okna od ziemi (220 wys.) a obok nich biurka dla malych ja :):) - czy nie bedzie "ciagnelo zimno" przez szyby (slyszalem o czyms co sie nakleja badz naklada w jakims chemicznym procesie na szyby i to sprawia ze lepiej trzymaja cieplo) - wiecie moze co to jest ??

- słyszałem o oknach wypełnianych argonem ale nie znam bliższych szczegółów, tylko że są "cieplejsze".

mamy kilka opcji co do projektu i coraz bardiej zawężamy "pole wyboru". podoobają nam się domki z pracowni domus a najbardziej:saturn,orion1 i andromeda. Ze wzgl. finansowych największe prawdopodobieństwo wskazuje na oriona ale jak moja żoneczka pokazała co chce w nim zmienić to zastanawiam się po co mi ten projekt! :o :lol:

co do technologi to chyba jednak BK + styropian, dach - dachówka cem., co do ogrzewania to jeszcze nie zapadła ostateczna djecezja - być może że opcjonalnie kominek z płaszczem wodnym :-?

to narazie plany jak wyjdzie naprawdę -sie okaże!

planuję przydomową oczyszczalnię.

Witam serdecznie wszystkich starych i nowych "samobójców"

U nas niebawem zakończą sie prace murarskie i będziemy kłaść dachóweczkę.. poza tym bunt maszyn (kompa) skutecznie i regularnie odcina nas od reszty swiata...

...stmara , na własnej skórze doswiadczyliśmy tego , co ty planujesz zrobić ,

i niestety ale musze cie przed tym przestrzec ... :-?

Dostaliśmy oczywiście z gminy WZ na budowę siedliska dnia 09.10.2002;

w grudniu 2002 zlorzyliśmy wszystkie papiery do starostwa , a pozwolenie na budowę , jakimś cudem , w końcu maja 2004 .

Starostwo podważyło WZ wydane przez gminę , jako , ze działka na budowę siedliska o zabudowie plombowej powinna być usytuowana miedzy dwoma innymi siedliskami.. i sprawa oddana została pod kolegium budowlane . Naszą sprawę kolegium uchyliło , i wszystko zakończyło sie dobrze (tylko ile czasu straciliśmy i nerwów..) , a trzy analogiczne przypadki (gmina mełgiew oczywiście) były rozstrzygane razem z naszym i wiem , że nikt z nich nie dostał zezwolenia.

Tam sie rozgrywa jakaś prywatna wojna pomiędzy starostwem świdnickim , a gminą mełgiew i odradzam zakup takiej działki ...

urko - nie namawiaj do rezygnacji ;)

taki klopot moze wynikac z bliskiej, w Waszej sytuacji, odleglosci do granic miasta

mozna sie przed zakupem zorientowac w starostwie jak wyglada sprawa ewentualnej budowy w tym miejscu...moim zdaniem nie powinno byc problemu - dwie dzialki dalej ruszyla jakies 2 tyg. temu nastepna budowa :)

pozdr,

No pod warunkiem , że to w starostwie udzielą konkretnej , najlepiej na piśmie odpowiedzi... Bo jeśli chodzi o zapewnienia z gminy , to są one niestety niewiele warte... Sam wójt sprawdzał , czy i jaką zabudowe możemy stawiać ... I w gruncie rzeczy wydana przez gminę decyzja nie powinna wiele starostwo obchodzić , ale jak wspomniałem , oni toczą jakieś bitwy i spory między sobą i tylko szukają dziury w całym...

:D

dzięki urko!

Jak tylko zacznę urlop to walę do starostwa ale wcześniej poszukam tam znajomości. umowę ze sprzedającym mam taką, że za nic nie płacę do puki nie stanie pierwsza cegła (oczywiście za zgodą wszystkich potrzebnych instytucji). ale warto wiedzieć o przypuszczalnym konflikcie! Na rozmowę wezmę dyktafon i wszystko zarejestruję. potem pogadamy o łapówkach itp.. - zobaczymy kto kogo! ja łapówek nie daję- ja takich łapówkarzy wykańczam. :evil: :x - już sie bojowo nastawiłem - ale najpierw znajomości!POZDRO!