MARTiiii 27.03.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Czy w naszym rejonie można dostać zbiorniki betonowe - szambo - wielkości ok. 5000l? Poza Trykaczem bo tam drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 27.03.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 U mnie bedzie pompa ciepła. Jestem zdecydowany na 100 %. Będzie z wymiennikiem gruntowym i tylko tyle na razie wiem na pewno. Dom silnie ocieplę więc pompa wystarczy, warunki glebowe mam w sam raz + duuuża działka.Jeśli będzie nas więcej chętnie wejdę w spółdzielnię, jak się zbierze kilka osób to wykonawca z pewnością da lepsze warunki a przynajmniej powinien. Dopóki nie ruszymy z budową to czysto teoretyczne gadanie. Myślenia "przed" nigdy za wiele. Do pompy oczywiście rekuperacja i jeśli jest jeszcze ktoś chętny na wentylację mechaniczną lub ktoś po jej zamontowaniu u siebie to też chętnie wysłucham doświadczonych kolegów. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkady1978 28.03.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Witam wszystkich budujacych z lubelskiego i okolic. Budujemy z żoną dom w okolicach Lubartowa Projekt: http://www.archeton.pl/projekt/celesta-345-101-opisogolny-3c252b58cf08315b2f056cead63db7f7 Pełne podpiwniczenie Aktualnie piwnica skończona. Szukam taniego i dobrego murarza. Cron - po co Ci 2 murarzy ? Jezli zalezy Ci na "dobrym" to pogadaj z Małeckim mieszka przy skrzyzowaniu obwodnicy z Nowodworską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorothy 28.03.2009 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2009 Już pytałam ale może jeszcze raz spróbuję Może polecicie kogoś do wyszalowania schodów zabiegowych w domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulachelm 29.03.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Witajcie wszyscy budujący. Ja zupełnie nie w temacie, ale postanowiłam powiadomić wszystkich inwestorów o pewnym fakcie. Kupiliśmy wczoraj garaż blaszany i jest tragedia!!!!!!! Firma Bomstal z Srebrzyszcza to oszuści nie firma. Jak zobaczyłam z czego jest wykonany to szlak trafia. Płacisz za nowy, a oni przywożą .....nowy ale konstrukcja wykonana ze starej używanej stali, pordzewiałej i pomalowanej na nowo!!!! I do tego postawiony krzywo i niefachowo!!! ODRADZAM zdecydowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 29.03.2009 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Witajcie wszyscy budujący. Ja zupełnie nie w temacie, ale postanowiłam powiadomić wszystkich inwestorów o pewnym fakcie. Kupiliśmy wczoraj garaż blaszany i jest tragedia!!!!!!! Firma Bomstal z Srebrzyszcza to oszuści nie firma. Jak zobaczyłam z czego jest wykonany to szlak trafia. Płacisz za nowy, a oni przywożą .....nowy ale konstrukcja wykonana ze starej używanej stali, pordzewiałej i pomalowanej na nowo!!!! I do tego postawiony krzywo i niefachowo!!! ODRADZAM zdecydowanie. Pojedź na skład stali to zobaczysz jak wygląda "nowa" stal. Cała brązowa. Rozumiem, że ciężko jest przełknąć fakt, że blaszany garaż to paredziesiąt kilogramów kątownika, cztery zawiasy i blacha ryflowana... Dodatkowo konstrukcja pochlapana minią i kilogram śrub z nakrętkami. Filozofii w tym nie ma żadnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 29.03.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 A gdzie toto kupiłaś ? Jak z allegro to masz prawo zwrócić w ciągu 10 dni. Przynajmniej teoretycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 29.03.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 A tak przy temacie blaszaków - miał ktoś włamanie do takiego garażu ? Którędy wleźli ?Mam wrażenie że dla złodzieja to pikuś ale mnie ciekawi czy to faktycznie taka kiszka. Raczej taki kupię na dniach bo mi będzie potrzebny, ale spróbuję go wzmocnić i dam od środka płyty OSB to może bardziej zabezpieczy przed włamaniem.Mógłby ktoś może zrobić fotkę wnętrza garażu ? Chodzi mi konketnie o to jak jest zrobiony styk z podłogą, czy jest tam puszczony w poziomie kątownik do którego możnaby przykręcić jakąś podłogę, np z OSB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koliber1981 29.03.2009 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Witam,czy może ktoś udzielić mi opinii na temat firmy REM GIPS Zbigniewa Skoczylasa zajmuje się usługami remontowo budowlanymi. Czy może ktoś miał robione przez niego tynki gipsowe bądź może podać mi bliższe informacje na temat jakości wykonywanych robót firmy tego Pana.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vincent_vega 29.03.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 A tak przy temacie blaszaków - miał ktoś włamanie do takiego garażu ? Którędy wleźli ? Mam wrażenie że dla złodzieja to pikuś ale mnie ciekawi czy to faktycznie taka kiszka. Raczej taki kupię na dniach bo mi będzie potrzebny, ale spróbuję go wzmocnić i dam od środka płyty OSB to może bardziej zabezpieczy przed włamaniem. Mógłby ktoś może zrobić fotkę wnętrza garażu ? Chodzi mi konketnie o to jak jest zrobiony styk z podłogą, czy jest tam puszczony w poziomie kątownik do którego możnaby przykręcić jakąś podłogę, np z OSB. No i solidnie musisz go przytwierdzić do podłoża, bo nietrudno go podnieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajdor 29.03.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 A tak przy temacie blaszaków - miał ktoś włamanie do takiego garażu ? Którędy wleźli ? Mam wrażenie że dla złodzieja to pikuś ale mnie ciekawi czy to faktycznie taka kiszka. Raczej taki kupię na dniach bo mi będzie potrzebny, ale spróbuję go wzmocnić i dam od środka płyty OSB to może bardziej zabezpieczy przed włamaniem. Mógłby ktoś może zrobić fotkę wnętrza garażu ? Chodzi mi konketnie o to jak jest zrobiony styk z podłogą, czy jest tam puszczony w poziomie kątownik do którego możnaby przykręcić jakąś podłogę, np z OSB. Pomysł z osb jest OK bo słyszałem że niektórzy wzmacniają zamknięcia a tu nieproszony gość wchodzi przez ścianę wycinając nożycami otworek. A co do przykręcenia podłogi to jest kątownik w poziomie ale bardzo cieniutki ale można. I pamiętać o dobrym przykotwieniu do gruntu żeby nie znalazł się u sąsiada przy silniejszym wietrzyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sfoti 29.03.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Czy w naszym rejonie można dostać zbiorniki betonowe - szambo - wielkości ok. 5000l? Poza Trykaczem bo tam drogo. Podobno oplaca sie brac z okolic Radomia, gdzie jest licznejesze grono producentow, co do koszto trasnportu to nie wiem ale mysle ze jak np zrzucic sie na spolke na transport 2ch szamb to bedzie o polowe tanije:) np http://www.walbud.com.pl/oferta.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 29.03.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Dzięki za info o tym kątowniku. Wystarczy żeby dał oparcie dla płyty. Jak na niej ułożę paletę cementu to chyba będzie dobrze przytwierdzone do podłoża i trzeba będzie naprawdę zdrowego dzika żeby to dźwignął. Mam nadzieję że mu wtedy żyłka pierdząca pęknie co najmniej. Jak znajdę sposób to jeszcze dam ze dwie poprzeczki stalowe w podłodze pod płytą to nie będzie można ściany odgiąć. Jak się patrzę na te konstrukcje blaszaków to wygląda że śrubokręgtem da się tam włamać a co dopiero nożyce czy łom. Złodzieji nienawidzę jak psów i jak tylko będę mogł to im ch***m życie utrudnię. Oczywiście kotwy dam w podłoże zabetonowane, ta myślę że 6 szt wystarczy. I niech się pocą ciołki. Jestem ciekaw któredy najczęściej się włamują to bym jaką niespodziankę wykombinował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekLu 30.03.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Witam serdecznie,Odnośnie garazu - sposób zabezpieczenia według mnie tutaj nic nie da, problemem jest to ,że garaż jest z cieniutkiej blachy i dodatkowo blacha do kątowników jest przymocowana tylko za pomocą nitów. U mnie włamali się 2 razy, oczywiście jakieś miejscowe żule, więc ukradli to co im akturat najłatwiej sprzedać, czyli trochę żelastwa. Prawda jest niestety taka, że złodziei tam ,gdzie większość z nas się buduje nie brakuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 30.03.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 U nas zaatakowali od frontu. Podważyli zamek, przecięli kłódke i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 30.03.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Jestem ciekaw któredy najczęściej się włamują to bym jaką niespodziankę wykombinował... Nie ma mocnych. Jak zabezpieczysz ściany to wejdą przez dach. Najlepiej nie pokazywać nikomu co tam się chowa i ma, a jeszcze lepiej wartościowych elektronarzędzi po prostu tam nie trzymać. I pamiętaj - im lepiej zabezpieczony baraczek tym bardziej ciekawie musi być w środku. My mieliśmy specjalnie odgięty kawałek blachy, żeby ciekawski zajrzał co jest w środku ale nie za duży, żeby zobaczył tylko starą folię i kilka zwojów siatki, plus podstawowe narzędzia - to na wierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasov 30.03.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Witam!Mam zamiar (bo już kupiłem projekt)rozpocząć budowę koło Lublina w Jakubowicach, bardzo proszę o namiar na sprawdzoną ekipę budowlaną.Dziękuję za odpowiedzpozdrawiamlukasov Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 31.03.2009 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Dzięki za info o włamach. Dach też planowałem wzmocnić. Wiem że złodzieje jak się nie uda włamać to często podpalają ale to niestety taka nasza rzeczywistość. U arabów z takimi wiedzą co robić. Uszko, rąsia, i po sprawie. Szkoda że u nas tak nie można. Włamania nie uda się przewidzieć ale można nieco im utrudnić robotę. Poza tym obmyślę jakiś "alarm" który będzie powiadamiał mnie np na komórkę. Miał ktoś z Was umowę na ochronę placu budowy z którąś z lubelskich firm ochroniarskich ? Znalazłem na forum w jednym z dzienników ciekawy pomysł na zabezpieczenie stali składowanej na budowie ( człowiek miał wcześniej kilka kradzieży i już sie zdesperował ) i to zadziałało. Coś im wymyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 31.03.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Kochani ptrzebuję informacji dotyczacej ceny robocizny za ocieplenie domu.A przy okazji moze ktoś poleci dobrą i sprawdzoną ekipe?Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko 31.03.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Witam. Czy możecie się podzielić swoimi uwagami odnośnie kostki brukowej ? Może ktoś miał jakieś niemiłe doświadczenia ? Nie wiem na którą się zdecydować: Libet, Polbruk, Jadar, Brukbet ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts