dorciaz 19.06.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Witam....Ile płacicie za m betonu B20...i gdzie najlepiej kupowac?dzieki z górypozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Górnik_Lublin 20.06.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Ja płaciłem 260 m3 B20 (ale nie płaciłem za przyjazd pompy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekS 21.06.2009 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 mam pytanko czy robocizna dachu - 60 zł za metr to dużo?? To zależy co masz w "cenie" wliczone. U nas za konstrukcję drewnianą i położenie blachy wraz z rynnami i obróbkami płacimy 40 zł/m2. Nie ma w tym deskowania ani ocieplania stropu. 60 zł to lekka przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Górnik_Lublin 21.06.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 mam pytanko czy robocizna dachu - 60 zł za metr to dużo?? To zależy co masz w "cenie" wliczone. U nas za konstrukcję drewnianą i położenie blachy wraz z rynnami i obróbkami płacimy 40 zł/m2. Nie ma w tym deskowania ani ocieplania stropu. 60 zł to lekka przesada. Ja płacę 65/m2, ale mam kryty dachówką ceramiczną. w tym wykonanie całego dachu wraz z obróbką (ale niestety bez ocieplenia). Chyba w normalnej cenie, bo wahały się oferty (a robiłem "przetarg") od 55 do 90/m2. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 21.06.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Ocieplenie dachu przy jego konstrukcji i okładaniu dachówką/blachą? Troszkę się zapędziliście. Totalna głupota robić to przed wylewkami... Poza tym jak zobaczycie nieszczelności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekLu 21.06.2009 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Witam, vincent vega - świetny fachowiec do tynków gipsowych pan Solarski 606 239 215 , są płaszczyzny, wie do czego służy poziomnica Zdecydowanie polecam! Jeśli chodzi o płyty, to najlepiej w Intergipsie - mi dali takie ceny, że w niektórych składach za tyle sami nie kupują.... Pozdrawiam budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dadr 21.06.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Witam. Jestem nowy na forum, przygotowuję się do budowy swojego pierwszego domu - załatwiam pozwolenie. Przeczytałem wpisy z ostatnich 2 lat i wiele się dowiedziałem. Załatwiłem sobie już ekipę od fundamentów i murarzy i tu zaczęły się wątpliwości. W projekcie mam 10 cm chudego betonu, na to ława 30 cm wysokości i bloczki betonowe. Po wstępnej rozmowie majster od fundamentów twierdzi, że teraz, robiąc fundamenty, nie wylewa się chudego betonu tylko od razu robi ławę. W projekcie mam beton B20, a on mówi, że to wyrzucenie pieniędzy w błoto - wystarczy B15. I teraz proszę o radę czy: - majster ma rację? - projektant i ja mamy rację? Dodam tylko że grunt mam taki: - 10-15 cm humusu - 70-80 cm piachu - dalej glina Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 21.06.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Jeśli chodzi o płyty, to najlepiej w Intergipsie - mi dali takie ceny, że w niektórych składach za tyle sami nie kupują.... Jaka marka tych płyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 21.06.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 W projekcie mam beton B20, a on mówi, że to wyrzucenie pieniędzy w błoto - wystarczy B15. Między tymi dwoma różnicy praktycznie nie ma i tego i tego młotkiem się napocisz żeby pokruszyć. A zamówiony z betoniarni B15 będzie tysiąc razy mocniejszy od tego co najlepszy majster ukręci na budowie. Osobiście B20 rozważałabym tylko na strop i wieńce... Ale na pewno nie w upalny dzień - nie da się go zatrzeć i wypielęgnować, żeby nie pękał. Chyba, że specjalnie postawisz kogoś, żeby na bieżąco polewał wodą a potem żeby pilnował albo będzie padało 2 tygodnie. To z punktu widzenia praktycznego, z punktu widzenia kierbuda i bezpieczeństwa jego tyłka lepiej, żebyś miał papier z betoniarni, że to było B20 jeśli tak było w projekcie - bo zazwyczaj i tak jak powiesz, że na fundament to i tak ukręcą coś bliższe B15. Dlatego zawsze zamawiajcie beton na strop - na tym nie oszukują bo wiedzą, że często się zawalają z powodu słabego ostemplowania, a potem inwestor szuka w betoniarni czy przypadkiem nie dali miernego betonu. Ale czy to w ogóle ma sens biorąc pod uwagę różnicę w cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrekLu 22.06.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Witam ,Marka płyt to Lafarge, nie były to żadne no name. Warto z nimi porozmawiać, bo ja troche szukałem i nic w lepszej cenie nie znalazlem.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monikarat 22.06.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 BartekS, Górnik_Lublin dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 22.06.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Marka płyt to Lafarge Nida - ok, lepsze niż Norgips. Dla mnie są zbyt kruche w porównaniu do knauf i rigips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cron 23.06.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Ostatnio dużo się rozglądałem za blachodachówka i wykonawcami. Co do dachów i ich robocizny ceny za m2 to 40-60 zł z tym że 60 zł to już czyste zdzierstwo. Ja bym nie zapłacił więcej niż 50 zł ale udało mi się znaleźć taniej. Co do blachodachówki - byłem w kilku firmach Balex-metal słyszałem różne rzeczy o tych blachodówkach ale ogólnie mało pozytywne chodź blacha tania poniżej 19 zł m2 Finco-stal podobno kiedyś robił z japońskiej stali i blacha była dobra teraz bierze też z innych hut i nie wiem jak to wpłyneło na jakość blachodachówek. Ruukki - dobra fińska blacha w promocji w Lubartowie dostałem cenę 23,5 brutto za m2 - blacha połysk, Poliester. Planaja jak na razie mój faworyt dobra szwedzka blacha ceny o dziwo małe 20.50 zł za m2 Poliester Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katpro 23.06.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Cron ---- czy mógłbyś mi dać jakies namiary na ruukki w Lubartowie( najlepiej nr tel do nich) . Jakoś tanio, chyba duża promocja. I na planję też O planji słyszałam, że co roku mają promocję na jakiś kolor ( w zeszłym podobno czerwony) i cena jest dużo niższa, bo tak to jest dużo droższa od pozostałych. Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cron 23.06.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Cron ---- czy mógłbyś mi dać jakies namiary na ruukki w Lubartowie( najlepiej nr tel do nich) . Jakoś tanio, chyba duża promocja. I na planję też O planji słyszałam, że co roku mają promocję na jakiś kolor ( w zeszłym podobno czerwony) i cena jest dużo niższa, bo tak to jest dużo droższa od pozostałych. Pozdrawiam!!! Namiary Wysłane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katpro 23.06.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Dzięki, działasz ekspresowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravic 23.06.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Witam. Załatwiłem sobie już ekipę od fundamentów i murarzy i tu zaczęły się wątpliwości. W projekcie mam 10 cm chudego betonu, na to ława 30 cm wysokości i bloczki betonowe. Po wstępnej rozmowie majster od fundamentów twierdzi, że teraz, robiąc fundamenty, nie wylewa się chudego betonu tylko od razu robi ławę. W projekcie mam beton B20, a on mówi, że to wyrzucenie pieniędzy w błoto - wystarczy B15. Odnośnie b-15 a b-20 to wiele już zostało powiedziane a głównie to, że jeszcze nie tak dawno temu nikt nie brał betonu towarowego tylko się kręciło w betoniarce (niektórzy dalej tak robią) a beton robiony na budwie na pewno nie będzie miał parametrów nawet b-15. Ja też miałem b-20 ale wziąłem na fundament b-15. Tak jak pisze anatebo - b-20 jest dla bezpieczeństwa projektanta, kierownika bud. Jesli chodzi o chudy beton to nie dawałem. Ważne żeby zbrojenie nie lezało bezp. na ziemi tylko np. na kwałkach betonu (ktoś pisał na forum zeby nie kłaść na cegłach). Miałem w projekcie chudy beton pod ławę ale nawet kierbud mówił, że rzadko się z tym spotyka że daje ktoś chudziak pod ławę Firlej? To może p. Sz. będzie murował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mixer4all 24.06.2009 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Podajcie jakies namiary na sklepy z drzwiami wejsciowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BartekS 24.06.2009 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Podajcie jakies namiary na sklepy z drzwiami wejsciowymi. Akurat jestem na tym etapie Ja akurat rozglądam się za Gerdą także wiem, że jest coś takiego jak Master Gerda, Jar-Da (teraz się chyba inaczej nazywa) i Lub-Hand (nie Gerda, w Galerii Błękitnej), Orion w Baraku. A proponuję rozejrzeć się w cieci, za naszymi lubelskimi sklepami. I nie ma chyba za bardzo co szukać lepszej ceny, bo obdzwoniłem wczoraj kilka sklepów i dany model drzwi, z montażem, był tańszy/droższy o 10-15 zł Wróciłem z Oriona, dostałem 10% zniżki, drzwi z montażem i ościeżnicą drewnianą 1880 zł. I się na nie zdecyduje bo jak na razie z firmą mi się dobrze współpracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czrwony_2005 24.06.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Szukam namiarów na ekipę lub firmę która wykona ogrodzenie z siatki (słupki+siatka) ok 160mb, może ktoś z okolic Lublina ma już jakieś doświadczenia w tym temacie i może kogoś polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts