Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Czy ktos z Was ma w domu rekuperator?? Jak tak to kto go robił, proszę o jakies namiary i przyblizony koszt (dom ok 170 mkw)

pozdrawiam

Ja mam - koszt na 3 kondygnacje ( z piwnicą ) ok 20 tyś....ale uważam , ze zostalem nieżle naciągniety ( drogo i żle wyliczone urządzenie...nie daje rady skutecznie pracxować w dolnym zakresie pracy - ewidentny błąd wykonawcy) przez "cwaniaczka" firemka lubelska....niestety polecana na tutejszym forum

- niejaka " firma H...." dawniej na Dolnej Panny Marii........................zdecydowanie odradzam!!!!!!!!

Witam

Czy ktos z Was ma w domu rekuperator?? Jak tak to kto go robił, proszę o jakies namiary i przyblizony koszt (dom ok 170 mkw)

pozdrawiam

Ja mam - koszt na 3 kondygnacje ( z piwnicą ) ok 20 tyś....ale uważam , ze zostalem nieżle naciągniety ( drogo i żle wyliczone urządzenie...nie daje rady skutecznie pracxować w dolnym zakresie pracy - ewidentny błąd wykonawcy) przez "cwaniaczka" firemka lubelska....niestety polecana na tutejszym forum

- niejaka " firma H...." dawniej na Dolnej Panny Marii........................zdecydowanie odradzam!!!!!!!!

Dzięki- będę omijać z daleka

siemka - mógłbyś głębiej opisać na czym polega problem z rekuperacją ? Mnie też ten temat bardzo interesuje. Zamierzam sam się z tym uporać i wszelkie problemy mnie interesują. Z góry dzięki za opis doświadczeń.

To bardzo obszerny temat, niestety nie wiedziałem tego w chwili wykonywania instalacji w moim domu, dopiero dzisiaj wiem, że wykonawca to marny kretacz....który podejrzewam sam pisuje posty na tym forum polecając swoje uslugi. W wielkim skrócie....cała tajemnica polega na tzw. objętosci wymiany powietrza zużytego na świeże bez utraty ciepła. Problem mojej instalacji polega na tym, że żle zostala obliczona w/w objetość, a ponadto samo rozprowadzenie instalacji jest bezmyślne tak jak i jej wykonawca. Powiem tylko, że sprowadziłem na budowę juz kilku innych wykonawców i żaden nie chce tego poprawić za żadne pieniążki. Jak ktoś ci dobierze żle rekuperator to bedzie chodził nonstop i huczal i pobierał sporo energii, a i tak wymiana powietrza będzie bardzo nazwijmy to kontrowersyjna. Nie polecę ci zadnej firmy lubelskiej, bo jak sie zorientowalem to w większości drobni krętacze, którzy w okresie "bumu budowlanego" oferowali kiepskiej jakości usługi z gatunku wentylacji.

Witam

Jestem na etapie wyboru okien. Zastanawiam sie nad dwiema firmami OKNOPLAST z Krakowa i OKNODOM z Garbowa.

Prosze o wszelkie opinie na temat w/w okien.

Z góry dziękuję za pomoc.

asiadob

Mamy z OKNOPLASTU (platinium)i jesteśmy zadowoleni.Rabaty dają,które jak twierdzą są stałe u wszystkich przedstawicieli.Warto się targować o cenę za montaż.My tego niestety nie zrobiliśmy :( a później dowiedzieliśmy się,że zazwyczaj coś opuszczają.

Co do okien to warto poczytać również tutaj: http://forum.muratordom.pl/szukam-dobrych-okien,t2695.htm znajdziesz tam odpowiedzi na wiele nurtujących Cię pytań.Życzę trafnego wyboru :wink:

Jestem na etapie wyboru okien. Zastanawiam sie nad dwiema firmami OKNOPLAST z Krakowa i OKNODOM z Garbowa.

Spójrz również na profil Foris Lux - robi je Segal pod Łęczną, ja kupiłem je na Zemborzyckiej obok Technikum Kolejowego.

Mam i polecam bo to dobre okna. Co do sprzedawcy to raczej oceniam na plus.