Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich po dłuzszej nieobecności.

Guit podaj mi bliższe namiary (telefony) na beton. Zalewam teraz wieńce na ścianie kolankowej i do 3 m sz. nie chcę ściągać pompy z Art-betu bo to o wiele podraża koszty (dojazd pompy i gruchy).

Może Twoi betoniarze będą tańsi.

Pozdrawiam

Wiesiek

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

AIK:

Hmmm - z tego co piszesz to twoj projektant wezmie ok. 3500 to tyle samo co moj - zmiany tez sa mniej wiecej tego samego kalibru - ty dorabiasz garaz ja piwnice (czyli pomieszczenie+ strop+schody) ty przerabiasz schody - ja strop, ja dodatkowo przenosze drzwi do garazu, okna, podnosze scianke kolankowa tak ze nie sadze aby byl szczegolnie drogi ...

KU PRZESTRODZE !!!

W projekcie ktory kupilem w archonie jest garaz na 1 sam. ja dokupilem gotowy aneks z garazem na 2 sam. przy czym jak twierdzi moja projektantka w tym aaneksie nie ma rozrysowanych mediow - przez co i tak branzysci musza wprowadzic zmiany do tego projekty uzgledniajace objecie mediami podwojnego garazu i to tez kosztuje - to dziwne ... Moze ktos z was cos wie na ten temat ...

Ella -

Co do projektu gotowego:

Obejrzymy ocenimy ;):):)

Witam wszystkich budujących z lubelskiego.

Na forum jestem już od jakiegoś czasu, ale do Klubu zaglądałam tylko kilka razy. I teraz nadszedł czas na to, aby się przedstwić.

Jestem MaPi z Lublina (jeszcze).

Razem z mężem jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami działki.

I tyle. Na razie jesteśmy na etapie wyboru projektu, co jak zapewne wiecie, cale nie jest sprawa łatwą.

I w związku z tym mam prośbę do Elli, jakbyś mogła prześlij mi namiary na architekta, który projektował Twój dom. Projekt, który bierzemy pod uwagę również musielibyśmy trochę pozmieniać, więc jak za projekt i jego adaptację mam dać 5 tysięcy to równie dobrze mogę wykosztować się na projekt indywidualny. A przynajmniej będzie taki jak sobie wymarzę.

A może ktoś jeszcze zna jakiegoś taniego architekta.

Pozdrawiam wszystkich budujących.

MaPi

WITAM WSZYSTKICH !

Muszę przyznać, iż cieszę się bardzo ze znalezienia tego FORUM poświęconego budownictwu.

Budowa mojego domu jednorodzinnego znajduje się w początkowym etapie ( zakończone fundamenty ). Wiem, że przez okres najbliżych miesięcy będę potrzebował DOBRYCH rad osób "bardziej zaawansowanych i doświadczonych w budowie".

:wink:

Co do OMEGI to przedstawili mi ofertę wybudowania domu - stan surowy otwarty - w cenie około 800 zł/metr powierzchni użytkowej ( ściany YTONG, dachówka cementowa BRAAS ). CZY CENA JEST WYSOKA ?

Oferta wydaje mi się atrakcyjna z jednego bardzo ważnego powodu - praca zawodowa uniemożliwa mi częste przebywanie na budowie. W tym przypadku nie będę musiał być "zaopatrzeniowcem". Poza tym czasu na budowę w tym roku co raz mniej.

:cry:

Mam jeszcze drugie pytanie. Mianowicie muszę wywiercić studnię. Jaka studnia będzie lepsza - "bita" ? "wiercona" ? Proszę o informacje o solidnych firmach ? Jak je znaleźć ? Budowa w gm. Konopnica.

Pozdrawiam serdecznie

I w związku z tym mam prośbę do Elli, jakbyś mogła prześlij mi namiary na architekta, który projektował Twój dom.

MaPI, nie wiem, czy jest sens, żebym Ci podawała namiary, ponieważ ta pracownia z zasady nie robi projektów dla "osób fizycznych", tylko duże projekty dla instytucji. Nam się udało, ponieważ architekci są kolegami mojego męża.

Poszukaj, na pewno znajdziesz kogoś ciekawego :) .

WITAM WSZYSTKICH !

Witamy, witamy :) .

Co do OMEGI to przedstawili mi ofertę wybudowania domu - stan surowy otwarty - w cenie około 800 zł/metr powierzchni użytkowej ( ściany YTONG, dachówka cementowa BRAAS ). CZY CENA JEST WYSOKA ?

Według mojej oceny - za wysoka.

Mam jeszcze drugie pytanie. Mianowicie muszę wywiercić studnię. Jaka studnia będzie lepsza - "bita" ? "wiercona" ? Proszę o informacje o solidnych firmach ? Jak je znaleźć ?

Poszukaj kilka stron wcześniej - podawałam namiary na mojego studniarza (studnia wiercona).

OMEGA jest droga - ale jest tez duza - moze to oznaczac ze jest szybka i profesjonalna (ale nie musi) jej prace mozna obejrzec jak sie czlowiek usmiechnie do Yares-a (kolo niego buduje OMEGA).

Pamietacie ze to nie jedyna firma w miescie swiadczaca tego tupy uslugi - ja wiem jeszcze o przynajmniej 4-5ciu MOJA RADA - dac projekt do wyceny wszystkim bo:

1. Moze akurat ten projekt ktos zrobi taniej niz inni

2. Zawsze cos ci ktos doradzi cos skomentuje - ta wiedza jest bezcenna

Ja osobiscie rozmawialem z gosciem z Omegi i zrobil na mnie bardzo dobre wrazenie - tez dam mu projekt do wyceny jak bede mial wprowadzone wszystkie zmiany

Inna sprawa to wycena tzw. stanu surowego otwartego

Czym wiecej o tym mysle tym bardziej przekonuje sie ze to troche ryzykowne - traci sie mozliwosc samodzielnego negocjowania cen materialow oraz korzystania z super promocji ktore pojaiwaja sie w dniu kupienia (YARES i jego dachowki sa dobrym tego przykladem :):)