Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie!

1. mam działkę - Kalinówka - nie duża, ale fajny wymiar 28x27

2. mam gaz, wodę, prąd, telefon w ulicy

3. nie mam kanalizacji, zastanawiam się nad oczyszczlanią, ale muszę gdzieś się dowiedzieć, czy się wyrobię na powierzchni, która mi pozostanie itp. (dom 11x13)

4. Kupiliśmy projekt

5. Składam zapytania o ofertę w różnych firmach i próbuję ocenic koszt stanu surowego nakrytego

Pytania:

1. Co teraz?

2. Wiem, że potrzebne są WZ - gmina

3. Powoli kompletuje wnioski do gazowni, wodni i prądowni

4. Czy mapka 1:500 wystarczy z UM czy koniecznie musi byc od geodety?

4. Po co wydaje się 2000-2500 dla architekta?

5. Co dołącza się do wniosku na pozwolenie na budowę?

6. Grodzić teraz działkę, czy później?

Proszę o wskazówki

Pozdrawiam serdecznie

Marta

IDKAM:

1. Kupa syfu i roboty z przewagą kupy :):):)

2. musisz zlozyc do gminy wniosek o wydanie WZ i na to troche poczekasz (oczywiscie mojego rekordu 3,5 m-ca nie pobijesz ale ja to robilem w L-nie)

3. W trakcie czekania na WZ skladasz wnioski do gazowni prądowni i wodowni :):) i tak będą prędzej niż WZ ...

4. Do wodowni, pradowni i gazowni wystarczy ta mapka z UM i xero czegokolwiek co poswiadcza twoje prawo do ziemi (akt notarialny, wypis z KW) natomiast potem do wrysowania projektu musi byc od geodety - nie wiem czemu... Ta od geodety jest do kupienia za 350 jak ktos chce drozej to go olej a jak taniej to dawaj do niego namiar :):)

4. W tej kasie jest adaptacja projektu, zagospodarowanie działki i projekty przyłączy w sumie ze 3 osoby to robią i się dzielą Poza tym będziesz płacić ekstra za zmiany do projektu jeśli będą duże, za wyłączenie gruntów z użytkowania rolnego (koło 300 PLN w UM) i ew. VAT jeśli się projektant uprze... jeśli chcesz dokładniejsze infomracje pisz na maila [email protected]

- pamiętaj że do wyłączenia gruntu pod budynek musi być mniej niż 500 m2 bo inaczej będziesz płaciła jakieś podatki czy cuś ...

5. Komplet dokumentów do wniosku przygotuje ci projektant (chyba)

6. Zdecydowanie pozniej (moze jakis sasiad wczesniej ogrodzi jedna strone :):) i bedziesz miala mniej grodzenia ...

Jakie wskazowki : godzinowa czy minutowa czy może sekundową :):):)

3maj sie

[/url]

Witajcie,

forum to wielkie psychiczne wsparcie ... Dziękuję wszystkim !!!

1. Kiepsko było od wiosny do lata, kiedy gęstniało i czarny bez się pięknie rozrastał ... Dżungla.

Przyszedł Pan i wyciął, drugi Pan zaorał i wyrównał (wszystko 150 PLN)

2. WZ - jutro wybiera się mąż i składa wnioseki (postara się jak najwięcej)

3. Geodeta obiecał mi 4 mapki w ciągu tygodnia za ... 300 PLN brutto

Gdyby ktoś chciał kontakt - proszę bardzo!

4 i 5. Tu mam pytania, ale napiszę maila ...

6. Tak masz rację i może być ciasno, a za materiały niech się martwi wykonawca. Jak stanie w surowym będę sadziła drzewka ...

Serdecznie Wam wszystkim dziękuję i myślę, że nie po raz ostatni ;-)

Szukam solidnego, kompleksowego wykonawcy na wiosnę 2005 - może ktoś kogoś poleci???

Pozdrawiam cieplutko

M

cześć Mariusz ;)

powiem tak - temat pewnie wałkowany niejednokrotnie w głowie każdego inwestora ;) mnie to również dotyczyło - każdy ma taki dylemat - jaki materiał wybrać...

jeśli przejrzysz archiwum forum lubelskiego i inne, możesz zebrać za i przeciw ceramice i BK

wybrałem to drugie, ale jak będzie - powiem Ci po zimie ;)

a co do harasiuków, to chyba dobry wybór jeśli chodzi o ceramikę ;)

pozdr,

A wg Was nie podniesie takie rozwiązanie kosztu tylku elewacyjnego???

Jak go położyć na miękkim podłożu?

Pracochłonność = wyższe koszty ...

Czy Harasiuki to dobry wybór???

Co o tym sądzicie?

Ja miałam na myśli ścianę 3-warstwową. Przy 2-warstwowej specjalna wełna systemowa będzie droga, to samo dotyczy styropianu.

Czy musicie robić 2-warstwową? Jest mniej trwała i solidna, a wcale nie jest tańsza (to jest powszechna iluzja). Zróbcie sobie wycenę materiałów i robocizny przy obu rozwiązaniach (ja tak zrobiłam), a sami zobaczycie. Sprawa polega na tym,. że wełna przeznaczona do umieszczenia w murze jest dużo tańsza od zewnętrznych materiałów ociepleniowo – elewacyjnych.

Zarówno Harasiuki, jak i Markowicze, to firmy od lat sprawdzone w regionie. Ja osobiście mam Markowicze, ale sądzę, że to wszystko jedno.