MaPi 09.09.2004 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 zazdroszczę.... do mojego własnego jeszcze długa droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 09.09.2004 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2004 Witam wszystkich !! Dostaliśmy pierwszą ofertę na dach .... z Omegi ... http://www.dobredomy.pl - dom Libra (3 lukarny, 230-240 m2) Dachówka Braas, orynnowanie Plastimo (?), więźba impregnowana robocizna i materiał - kompleksowo 43 000 pln i może 2-3 % rabatu Chyba zrezygnujemy z budowy ... albo będzie bez dachu Czy to jest normalne? MiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 10.09.2004 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 hej idkam - najtańszego dachu to Wy nie wybraliście zakładam, że materiał (więźba, dachówki i orynnowanie) to koszt rzędu 20 tys. (z górką) dach ma pewnie ponad 200m2...więc cena wychodzi niezła, no może nie 43000, ale zbliżona p.s. wszystkie zawarte w niniejszym poście wyniki są TEORETYCZNE i nie stanowią ewentualnych podstaw roszczeniowych w firmie Omega dużo zależy od cen materiałów, ale popytajcie jeszcze w innej firmie pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 10.09.2004 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Cześć to już wiemy ... że dach nie należy do najtańszych ... Elementy Braas - 8950,00 Akcesoria dachowe - 7225,00 Okna Fakro 3 szt. + kołnierz - 3700,00 Odwodznienie - 2463,00 Więźba - 13140,00 Robocizna 50,00 za 1m2 netto VAT - 7 % Czekam na oferty z Energetyków, Inwestor z Zemborzyckiej, Drewnostal. Zobaczymy Pozdrawiam Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 10.09.2004 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 no to musisz przekalkulować, co wyjdzie taniej - czy materiały taniej w innej firmie, ale z 22% VAT + robocizna bez fakturki (chyba ok. 35zł za m2), czy podobna oferta, ale z 7% VAT na wszystko... moje założenie jest takie, że zawsze bardziej się opłąca kupić materiały taniej i załatwić ekipę "bez faktur", tylko nie wiem jak będzie w przypadku dachu dzisiaj piątek, więc nie myślę pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 10.09.2004 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 Według moich szacunków za 43tys. moglibyście mieć na dachu niezłą dachówkę ceramiczną i obróbki z tytan-cynku lub miedzi. Serio.Poszukajcie gdzie indziej. Sprawdźcie koniecznie Matelbud na Spółdzielczosci Pracy - są bezkonkurencyjni, jeśli chodzi o rabaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yares 10.09.2004 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 witam oto kilka probek z mojego placu budowy z dzisiaj http://jopalinski.fm.interia.pl/szablon_obrazki/P9100398.jpg http://jopalinski.fm.interia.pl/szablon_obrazki/P9100404.jpg http://jopalinski.fm.interia.pl/szablon_obrazki/P9100405.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 12.09.2004 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 Witajcie, króciutkie pytanko, czy 35 tys. za robociznę od fundamentów z dachem (generalnie wszystko - stan surowy) http://www.dobredomy.pl - projekt Libra to dobra cena????? Pozdrawiamy MiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 12.09.2004 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 witam oto kilka probek z mojego placu budowy z dzisiaj http://jopalinski.fm.interia.pl/szablon_obrazki/P9100398.jpg http://jopalinski.fm.interia.pl/szablon_obrazki/P9100404.jpg http://jopalinski.fm.interia.pl/szablon_obrazki/P9100405.jpg Yares, oby tak dalej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 12.09.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 Witajcie, króciutkie pytanko, czy 35 tys. za robociznę od fundamentów z dachem (generalnie wszystko - stan surowy) http://www.dobredomy.pl - projekt Libra to dobra cena????? Pozdrawiamy MiM Wedle moich osobistych doświadczeń - zdecydowanie niedobra . Można by pewnie urwać przynajmniej 1/4. Ale - w zależnosci od upodobań oraz możliwości czasowych i finansowych -można być szczęśliwym i z tańszą i z droższą ekipą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 12.09.2004 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 oczyszczalnia (osadnik 2m3, 48mb drenazu, 2 studzienki, puzzolana i geowloknina) kosztowalo cos ok. 4200 zl trzeba dokupic zestaw przylaczeniowy (rury doprowadzajace od osadnika do drenazu oraz odpowietrzenie wysokie, ewentualne nadbudowy studzienek, piach i zwir - to cos ok. 1500 zl reszta to robocizna - porwalem sie na to i jest to jednak pracochlonne i nie lekkie zajecie, ale oplacac sie oplaca przyjalem, ze chce miec gwarancje (sotralentz daje 10 lat) - w takim razie firma nadzoruje za kase proces instalacji - 500 zl a na robociznie jestem do przodu jakies 1200 zl w umowie ustnej z przedstawicielem sotralentza w Lublinie otrzymalem informacje, ze pierwszy rok "opieki" mam za darmo (zdecydowealem sie na taka opcje "opieki"-konserwacja itp.) pozdr Guit, przypominam się z oczyszczalnią, bo sprawa zaczyna być pilna. Czy mógłbyś podać bliższe namiary na Sotralentza? Z góry dzięki . A może Agamon też się objawi z jakąś propozycją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 12.09.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 Witajcie, króciutkie pytanko, czy 35 tys. za robociznę od fundamentów z dachem (generalnie wszystko - stan surowy) http://www.dobredomy.pl - projekt Libra to dobra cena????? Pozdrawiamy MiM Wedle moich osobistych doświadczeń - zdecydowanie niedobra . Można by pewnie urwać przynajmniej 1/4. Ale - w zależnosci od upodobań oraz możliwości czasowych i finansowych -można być szczęśliwym i z tańszą i z droższą ekipą... Witam, jak płaciliście (fundament + ściany, więźba, dach) ? Zdaję sobie sprawę, że domy są różne, ale chcę złapać szacunkowe koszty. Pozdrawiam Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 12.09.2004 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 Witam wszystkich forumowiczów i forumowiczki. Stosunkowo niedawno podjąłem decyzje o budowie (w końcu facet musi wykonać w życiu trzy rzeczy - a najtrudniejsze mam już za sobą - syn skończył w czerwcu rok. Sadzenie drzewka zostawiam na deser). Działkę mamy już od jakiegoś czasu i jestem pewnie w takiej samej sytuacji jak Ty Marto (idkam) - bo mam wspaniałą dżunglę w Dąbrowicy. Właśnie niedawno dogadałem się z facetem z sąsiedztwa. W zamian za drzewo ma wszystko wyrąbać i zabrać. Natomiast jestem trochę w szoku za koszt wykopania korzeni i wstępnego zniwelowania terenu - około 70 zł/za godzinę pracy koparko/spycharki. Podobno nie jest to drogo. Ale ty piszesz, że facet zrobił to za 150 zł. Może mi dasz namiar na tego człowieka. Działkę mam w Dąbrowicy. Również początek budowy planuję na wiosnę. Teraz kompletuję dokumenty i szukam projektu na wąską działkę. Jeśli ktoś może coś fajnego polecić to bardzo proszę. Pozdrawiam i życzę miłego niedzielnego popołudnia. Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 12.09.2004 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 Witam Fizyk, cieszę się, że nie jesteśmy sami!!! Dąbrowica tyż pikna, ale nas pogoniło w innym kierunku. Duża działka? Jak sytuacja z mediami? Jeśli chodzi o moją dżunglę to nie było jak się okazało tak strasznie ... Kilka solidnych czarnych bzów i gęsta kilkuletnia trawa na 1,50. Z trawą uporał się człowiek z kosą Sthila, a z drzewami człowiek z okolicy traktor, łańcuchy i pomocnik. Spaleniem, niwelacją (duże słowo czytaj. wyrównaniem) dalszą opieką by nic tam nie wyrosło też sąsiad. Startujemy na wiosnę, ale chyba zmienię technologię na ciut tańszą ... coraz większe kwoty, a jestem przekonany, że to nie wszystko. Damy radę !!! Forum to składnica wiedzy i szeregi pomocnych osób!!!! Jesteśmy do dyspozycji !!! Marta i Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yares 12.09.2004 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 Ella: jak Stralentz to chyba Hydrosystem na Długiej ? przynajmniej ja się tam przymierzam mam od nich również ofertę na resztę instalacji (poza elektryczną) ale w przyszłym tygodniu spotykam się z konkurencją - będzie okazja do porównania oferty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 12.09.2004 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2004 Witam Was bardzo serdecznie i dzięki za odpowiedź. U mnie tego gąszczu jest 18 arów. Kilka lat temu dwa razy rozprawiłem się za pomocą siekiery. Ale tu jest jeszcze problem korzeni. Działka strasznie zaniedbana (biję się w pierś, ale nigdy nie było czasu). Czarny bez ma po kilka metrów wysokości (30-40 cm średnice pni - przynajmniej niektórych). Do tego trochę mirabelek i mnóstwo innych różnych krzaków. 1/3 jest już wycięta i spalona. Ale wykopać korzenie z 18 arów i je wywieźć - nikt raczej tego nie zrobi za 200-300 zł. Plus wyrównanie (takie z grubsza). Wybraliście projekt?PozdrawiamCzasem jestem dostępny na gg 3626206. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPawluk 13.09.2004 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Czesc fizyk - witamy w naszym gronie Ja tez zaczynam na wiosne tak wiec bedziemy sie mogli konsultowac ... Co do niwelacji to wlasnie jestem w trakcie (moje przygody z "milymi" sasiadami z tym zwiazane sa pare postow wyzej ....) Oferty spychacza znajdziesz w anonsach - ja obdzownilem wszystkich z tej gazety (kolo 15 szt) i mialem jasnosc. ceny od 55 - 80 za godzine do tego ta sama stawka za dojazd (najczesciej kolejna godzina) - radze ci tylko sprawdzic jakiej wielkosci sprzet bedzie ci potrzebny bo wiem ze dla kasy operator moze przyjechac najmniejszym i przez to najmniej palacym paliwka .. a robil bedzie 2x dluzej niz wielki sprzet.... le masz metrow szerokosci - ja mam 20m i tez dlugo szukalem projektu na taka dzialke - jesli napiszesz cos wiecej o tym czego szukasz to postaram sie ci cos doradzic.... IDKAM: co zmieniacie w technologii - i czemu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 13.09.2004 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 hej, ale ruch! jak na Krakowskim witaj fizyk Ella, tak, jak napisał yares, firma od sotralentza to hydrosystem u mnie - schody zrobione, jeszcze kosmetyka,dzisiaj wchodzi kuchniarz, zostało pomalowanie salonu i ułożenie w nim podłogi a reszta jak już się wprowadzimy, czyli pewnie za tydzień pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
logard 13.09.2004 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 cześć! to może w tym tłoku nowych twarzy ja sie jeszcze do Waszego grona zmieszczę? miesiąc temu kupiliśmy działkę w Puławach szer. 20m i mam zamiar budować w przyszłym roku. Na początek porządkuję działkę. ze względów "honorowych" (zona powiedziała że nie dam rady) koszę zielsko kosą, a jest tego 10 arów i jako miastowemu nie idzie mi łatwo . co do projektu to chyba wybiorę APS 75 z Archi-projektu. żonie podoba się Libra ale jak dla mnie jest ciut mniej funkcjonalna i może być droga w budowie(choć jest dużo ładniejsza ). pozdrufka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 13.09.2004 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 Witajcie! PPawluk - zmiany technologiczne polegać najprawdopodobniej będą na zastosowaniu innych materiałów budowlanych np. porotherm - BK, rynny stalowe na plastikowe, reasumując tam gdzie sie uda zaoszczędzić nie tracąc wiele na jakości i wyglądze. Dach ... trudno ok. 40.000 PLN (bardzo dużo drewna, skomplikowana konstrukcja, sporo materiałów i zabawy) to rozumiemy ... Ale wszystko co pod dachem musi być przemyślane. Planowaliśmy na stan surowy z dachem wydać ok. 90.000 a jak nie liczymy wychodzi 110.000 Musimy wszystko przemyśleć, poszukać ciut tańszych wykonawców i tak jak napisałem zastanowić się głęboko nad materiałami. W sobotę widzieliśmy Manuelę w Chełmie i właściciel troszkę nasz zmartwił ... stan bez podłóg, schodów, kuchni, CO - 350.000 !!!! Wydaje mi się, że nie zastanawiał się nad kosztami tak jak większość z nas, zawód - Notariusz Mamy sporo czasu i wierzymy, że się uda !!! Pozdrawiamy !!! MiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts