Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

dziś po znajomości otrzymałem ofertę na C.O., CWU, kanalizację. Materiały, transport, montaż.

Oto ona:

Kocioł Viessmann Vitopend 100 i zasobnik 150l, termostat tygodniowy Vitotrol 100, wkład ze stali nierdzewnej, pompa cyrkulacyjna, naczynie przeponowe, zawór bezpieczeństwa.

Grzejniki stalowo-płytowe Kermi dolnozasilane, w łazienkach InstalProjkt.

Szafki rozdzielaczy góra i dół, izolacja, akcesoria.

Instalacja kanalizacji wewnętrznej.

Instalacja wodna w systemie Wavin Aluplex.

Montaż wszystkiego.

Cena 22220,00 brutto z 7% VAT

Co sądzicie o tej cenie?

Pozdrawiamy

M&M

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Tu fizyk. Dzięki za serdeczne powitania. Czuję się jak jakiś dzieciak który wszedł nagle do pokoju w którym o czymś rozmawiają dorośli. :( Jeszcze się się nie wdrożyłem. I wy mówicie że jesteście notariuszami :o

No nie wiem. Ja jestem niby inżynier (ale nie budowlaniec ino mechanik) ale o wielu rzeczach słyszę pierwszy raz. No i się trochę gubię. Ale nic to. To dopiro początki - myślę że za kilka miesięcy też bedę śmigał w terminologii murarskiej tak jak wy.

Dzięki za zainteresowanie. Moja działka to trapez. W miejscu gdzie przebiega linia zabudowy (15 m. od drogi) jest bardzo wąska. Ma maksymalnie 15 metrów. Czyli mogę postawić maksymalnie 8 metrowy domek (jedna ślepa ściana - nawet pasuje). Podoba mi się projekt z archonu+ (http://www.projektydomow.pl) - dom w ostróżkach 2 (Połowa bliźniaka). Może ktoś buduje coś takiego niedaleko. Widziałem podobny w LUblinie (W klematisach 2) z tej samej firmy. Jestem przeciwny garażowi w domu (taka jest głółwnie różnica między tymi dwoma projektami).

Jeśli ktoś ma fajny projekt wąskiego domku około 100-115 metrów kw to proszę o kontakt. (zależy mi na 4 pokojach + salon).

Jeśli chodzi o media to gazociąg i wodociąg przechodzi przez moją działkę. W związku z tym nie będę się bawił w kopanie studni. Również problem ogrzewania sam się rozwiązał - raczej bardzo dobry piec dwufunkcyjny oczywiście na gaz. Zastanawiam się nad oczyszczalnią ścieków. Chyba to lepsze rozwiązanie od szamba chociaż trochę droższe (przynajmniej w budowie - potem proporcje cen są już inne).

pozdrawiam

Grzesiek

I jeszcze jedno - Gdzie jest najtańszy kredyt na budowę w Lublinie ??

cześć,

idkam - może dam Ci namiary na znajomego hydraulika z niezłymi upustami ;) niech Ci on wyceni ;)

fizyk - jeśli chodzi o kredyt - ja brałem w Kredyt Banku, musisz zwrócić uwagę nie tylko na cenę kredytu - w tej chwili nie są takie tanie - do oprocentowania w reklamie musisz dołożyć prowizję i jakby nie patrzeć wychodzi jakieś 7-8% albo i więcej. Przy kredycie ważna jest opcja możliwosci wcześniejszej spłaty bez kary, no i "przyjazność" banku :) jeśli można o takiej mówić...w razie czego też służę kontaktem na konsultanta ;)

pozdr,

tyle nowych osob - moze by warto bylo zrobic jakies male spotkanko ???

Logard - moja dzialka tez ma 20m, ale sie naszukalem projektu :):)

Idkam - 90.000 za SSZ - nie wiem czy sie uda - powodzenia zycze!!

Ja mam nadzieje ze sie zmieszcze w 150k przy czym ja planuje troche wiekszy domek - przy wykonawstwie przez jedna firme - sie zobaczy.

Na pewno sie uda - macie nas - GRUPE :):)

Czy nie jest troche za wczesnie na robienie wyceny kotłów - przecież to będzie za dwa lata u was dopiero (chyba ze mi sie cos pomylilo ...)

Ella - czy ty robiac sciany trojwarstowowe stawialas / stawiasz wszystkie wartstwy w jednym sezonie?? i co o tym myslisz... (przy dwuwarstowej robi sie ja przez dwa sezony ...)

fizyk - 15 metrow to malo - bedziesz sie musial nameczyc przy wyborze projektu ... Ja jestem zwolennikiem garazu w domu :):) Sens robienia oczyszczalni zalezy od planow miasta co do kanalizacji twoich terenow ...

Czy nie jest troche za wczesnie na robienie wyceny kotłów - przecież to będzie za dwa lata u was dopiero (chyba ze mi sie cos pomylilo ...)

Witaj,

tak chceliśmy się zorientować, czy cena jest dobra, czy do d...alszego negocjowania?

Oczywiście dodatkowo chcemy złapać przybliżoną kwotę całego domu pod klucz, i zastanawiamy się, czy nas na to stać??

90 tys za stan surowy nakryty, nie zamknięty.

Pozdr

M

tyle nowych osob - moze by warto bylo zrobic jakies male spotkanko ???

Jestem za :) .

Ella - czy ty robiac sciany trojwarstowowe stawialas / stawiasz wszystkie wartstwy w jednym sezonie?? i co o tym myslisz... (przy dwuwarstowej robi sie ja przez dwa sezony ...)

Niektórzy stawiają wszystkie warstwy równocześnie (po metrze).

U mnie było tak: najpierw ściana nośna, potem dach, potem wełna i ściana zewnętrzna. To wszystko wydarzyło się od maja do sierpnia tego roku. Według mnie stawianie warstw po kolei, nie równocześnie, pozwala na wiekszą dokładność, dopilnowanie pustki powietrznej miedzy warstwami, itp. Natomiast nie widzę powodu, aby rozkładać to na dwa sezony.

Wiem Pawle że bede mial klopot, ale jestem już prawie zdecydowany n apowyższy projekt (mój post wyżej).

Jeśli chodzi o kredyt to słyszałem o Kredyt Banku - (ale mam umowę o pracę na 3 lata i tu jest problem). Zresztą mam w tym banku (na Choinach konto). Kierowniczka filii działa w mojej sprawie.

Jeszcze raz zadam pytanie - kiedyś od postawienia ścian odczekiwało się do momentu zamieszkania przez zimę. Nazywało się to sezonowaniem. Czy przy dzisiejszych technologiach też jest to konieczne?? Jestem zmuszony sprzedać w przyszłym roku mieszkanie - i wolałbym jak najkrócej mieszkać z teściami pod jednym dachem. Chciałbym się pod koniec jesieni wprowadzić jeśli wogóle to możliwe.

Jeśli chodzi o spotkanie to mimo że jestem świeży w tym gronie - to jednak jestem zdecydowanie na TAK.

Pozdrawiam

Grzesiek

ALL: to kiedy spotkanie i gdzie ?? - oczekujemy na propozycje wlascicieli budow tudziez wykonczonych prawie w 100% domow kolo swidnika (guit;)

Moze w niedziele ?? albo w nastepny weekend ??

M&M trzymam kciuki ja tez bede oszczedzal - za jakies 2 tyg daje projekt do wyceny wszystkim i wtedy bedziemy mogli wymieniac opinie ...

fizyk - w kredytach ci nie pomoge - jeszcze sie nie orientowalem

Co do sezonowania to ja ciagle slysze opinie ze jest polecane - oczywiscie czesc osob mowi ze to relikt dawnych lat - jednak sa w mniejszosci (przynajmniej w gronie moich rozmówców) tak w zasadzie to do tej pory znalazlem tylko jednego goscia ktory buduje w jeden sezon z pelna premedytacja bo twierdzi ze to duzo madrzejsze niz rozkladanie budowy na lata ...

:)

poczekajcie jeszcze z tym spotkaniem u mnie, to się jeszcze nie nadaje do oglądania ;) poza tym jesteśmy już tak umordowani, że chyba m-c będę leżał do góry.... :)

fizyk - co do kredytu, to porównaj jeszcze ofertę PKO BP, podobno jest niezła

co do sezonowania, to u mnie było to wymuszone ;) ale generalnie od zaczęcia budowy do wprowadzenia minie rok i parę tygodni, więc jestem zwolennikiem "szybkiego" budowania ;)

pozdr,

Ciekawe czy jestem jedyny??

Wyobraźcie sobie, że moja działka "znajduje się w strefie ochrony archeologicznej". Potencjalnie można u mnie znaleźć jakiś zabytek archeologiczny. Może znajdę podczas budowy garniec złota :) .

Tak czy siak - konserwator zabytków bedzie chciał pare stówek ode mnie za zgode na budowe. :-?

Macie jeszcze jakieś pomysły na wąski domek??

Pozdrawiam

Grzesiek

FIZYK:

moja znajoma miala taki sam problem z archeologia -

Postanowila kopac doly pod fundamenty łyżeczką do herbaty :):)

Co do wąskiego domu to ogólnie możesz w jakiś sposób uzyskać z gminy zgodę na posadowienie budynku bliżej niż owe 3-4 m od granicy (najbliżej może być 1,5 m) - nie iwem jak to sie uzyskuje ale na pewno nie jest konieczna zgoda sasiada. CO do projektow to ci nie pomoge - ja nie szukalem takich waskich ... szukaj w sieci ,,,

NO ... FAJNIE

DZIŚ SIĘ OKAZAŁO, ŻE MÓJ SĄSIAD Z PRZECIWKA, 2 DZIAŁKI W BOK STAWIA PRAWIE IDENTYCZNY DOM (MANUELA - LIBRA ... PRZECIEŻ TO TO SAMO) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bedziesz musial poprostu bardzo uwazac, zeby wracajac po paru glebszych nie pomylic domu :D :wink:

a w razie czego zapukasz do mnie - ja ci pokaze, ktory to twoj :D

Coś jakoś cicho tutaj.

Pamiętacie że od piątku targi?? - W "hali ludowej"

U mnie powolutku ale do przodu. Powoli gromadzę dokumenty. Działka już prawie uprzątnięta. :p Geodeta zamówiony na przyszły tydzień. Jeszcze w tym tygodniu czeka mnie wydatek - 2 000 zł za wydanie zgody na wpięcie do sieci wodociągowej - chyba to się tak nazywa :roll: .

W tym tygodniu też idę do LUbzelu i Gazu. Czy ktoś mi powie ile się tam czeka i ile kosztuje (wydanie warunków na przyłącza - czy coś takiego).

Mam nadzieję, w przyszłym tygodniu z mapką w garści i kwitami z powyższych instytucji udam się do ZUP-u na Piłsudskiego. Polecił mi znajomy tę firmę - robią wszystko od A do Z (nawet sprawy z gazem i prądem - ale te załatwię sam). Zresztą oni polecili mi geodetę (350 zł). ZUP za adaptację projektu (komplet) - wyliczył około 3 000 zł. Ale przynajmniej mam pewność że będzie OK w starostwie.

Zastanawiam z czego budować. W projekcie pisze o bloczku keramzytowym 36 ale ja wolałbym jakąś dwuwarstwową ściankę. Zastanawiam się pomiędzy ceramiką ciepłą a betonem komórkowym + n adocieplenie chyba wełna. Jeszcze sam nie wiem.

Może ktoś coś doradzi??

Pozdrawiam

PS Jak patrzę na zestaw ikon Emocji to mi się przypomina huśtawka nastrojów inwestora. Po słowie BUDUJĘ można zawsze dodać ikonkę i wszystko jasne. :wink:

W tym tygodniu też idę do LUbzelu i Gazu. Czy ktoś mi powie ile się tam czeka i ile kosztuje (wydanie warunków na przyłącza - czy coś takiego)

Akurat dzisiaj byłem... W Lubzelu za określenie warunków przyłączenia do sieci - 120,00 netto, w gazowni - bezpłatnie :D

Potem w:

- Lubzelu 120,00 netto za każy kW (14kW - około 2000,00 brutto)

- Gazowni pierwsze 5 metrów (choć tutaj mogę się mylić) 892,00 PLN i za każdy kojeny metr jakaś kwota, ale do zaakceptowania.

Pamiętaj, żeby zabrać ze sobą dokumenty potwierdzające właśność działki, a do Lubzelu wcześniej zadzwonić i spytać się z jakiego słupa i co spisać.

Zresztą oni polecili mi geodetę (350 zł).

Mi geodeta zrobił 4 mapki 1:1000 za 300 PLN brutto. Taka skala jest podobno lepsza, bo można je kopiować i złożyć w urzędach.

Zastanawiam z czego budować. W projekcie pisze o bloczku keramzytowym 36 ale ja wolałbym jakąś dwuwarstwową ściankę. Zastanawiam się pomiędzy ceramiką ciepłą a betonem komórkowym + n adocieplenie chyba wełna.

Ja wybrałem BK. Podobno za 3-4 tyg. ma być promocja na ceramikę. Zobaczymy. Kwestia finansowa na tą chwilę wymusza użycie tego materiału. Nie będę się na jego temat rozpisywał, bo warto poszukać na forum i zgłębić temat. Jeśli chodzi o ocieplenie popytaj fachowców czy BK można łączyć z wełną mineralną. Wg mnie nie bardzo ...

Pozdrawiam

M

fizyk:

na targach pewnie sie wszyscy bedziemy mijali - oczywiscie nikt nikogo nie pozna :( - moze by nosic czerwony goździk w klapie :):)

na warunki przylacza czeka sie 2-3 tygodnie standardowo - nie wiem czy da sie to przyspieszyc - ja nie przyspieszalem.

Co do materialow do budowy to moje przemyslenia sa takie:

wiele glosow mowi ze ceramika ma lepsze wlasciwosci niz BK reszta mowi ze maja porownywale raczej nikt nie mowi ze BK jest lepszy od ceramiki. Niewatpliwa zaleta BK to fakt ze jest tanszy. Czyli wszystko zalezy od kasy.

Docieplenie BK welna jest wg mnie OK gorzej w druga strone (docieplenie ceramiki styropianem - traci wsadzanie ceramiki pod styropian...) OCZYWIŚCIE TO TYLKO MOJE ZDANIE.

idkam

ciagle podziwiam robienie juz takich wycen - jak bedziesz robil zakupy na wiosne wszystko bedzie inaczej - przynajmniej ja tak mysle ...

CO do mapki to - czy jestes pewien ze moze byc 1:1000 - ja wszedzie czytalem ze ma byc mapka do celow projektowych w skali 1:500 - zebys sobie nie narobil problemow - wystarczy jeden urzednik ktory stanie na twej drodze i bedzie traktowal przepisy literalnie ....

ALL: a moze bysmy sie umowili na targach o ktorejs godzinie ///

[/url]