guit 23.09.2004 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 yares, dzięki Ty przecież też już niedługo pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yares 23.09.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 yares, dzięki Ty przecież też już niedługo pozdr, ha,ha,ha, baaardzo smieszne na ale moze za rok tez bede mogl napisac, ze sie wprowadzilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 23.09.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 dużo zależy od determinacji, ale więcej od kasy pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPawluk 23.09.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 duzo tez zalezy od kasy acha i od determinacji :) [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yares 23.09.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 no i nie nalezy zapominac, ze duzo zalezy od determinacji i oczywiscie od kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guit 23.09.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 poza tym jednak, wydaje mi się, że bardzo dużo zależy od kasy, ale też i determinacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 23.09.2004 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Witajcie!!! Dzisiaj złożyłem w Lubzelu wniosek o warunki. Odebrałem Też warunki na podłączenie się do wodociągu. Jutro odbieram wpis do księgi wieczystej(miałem czekać dwa miesiące - ale udało się po tygodniu ) MaPi - ja też jestem po tym samym kierunku co Twój mąż (może razem studiowaliśmy?). Yares - przykro mi że miałeś takie utrudnienia. Chyba każdemu zdarzają się wpadki - oni na pewno nie sąwyjątkiem. Moi znajomi są zadowoleni. Wszystko było w najlepszym porządku. Ze względu na jakie papiery miałeś takie opóźnienia? Paweł - zdecydowałeś się już z czego budować? Może jakaś wspólna analiza?? Przecież jesteśmy na tym samym etapie. Pytanie do ogółu - czy na etapie projektu muszę się już określać z czego chcę budować - czy w projektach są uwzględniane właściwe współczynniki bezpieczeństwa uwzględniające różne materiały (prawdę mówiąc chyba większość z nich mają podobne własności wytrzymałościowe). Tomek - jak to zrobiłeś ??? - pytam o fundamenty?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 23.09.2004 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Dołączam się do pyania, zwłaszcza jeśli chodzi o wybór materiałów. Dom nad którym sie zastanawiamy zaprojektowany jest prothermu, my chcemy budować z BK - czy taką zmianę też musi nanieść architekt? A jak z fundamentami, czy za zmianę monolitycznego na murowany z bloczków też trzeba będzie zapłacić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 23.09.2004 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Zapomniałem dodać, że ja uważam, że jednak najważniejsze rzeczy podczas budowy to determinacja. Ale z drugiej strony patrząc to kasa jest równie ważna. Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek81 23.09.2004 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 witamFizyk - odebrałem dokumenty ze starostwa, nabierały sobie spokojnie mocy prawnej, a tymczasem zaprosiłem geodetę, wytyczył budynek, ekipa wykopała rowy fundamentowe, grucha przyjechała i zalali. Jak papierki były już ważne, na fundamencie budowałem już podmurówkę.pzdr Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yares 23.09.2004 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 Yares - przykro mi że miałeś takie utrudnienia. Chyba każdemu zdarzają się wpadki - oni na pewno nie sąwyjątkiem. Moi znajomi są zadowoleni. Wszystko było w najlepszym porządku. Ze względu na jakie papiery miałeś takie opóźnienia? o mojej przygodzie z tymi ludzmi dlugo musialbym pisac, poza brakiem wszystkich papierow (jakich brakowalo - w tej chwili nie pamietam, poprostu kazalem je doniesc i tyle) to w projekcie byla kolosalna ilosc bledow, nie wszystkie niestety udalo mi sie wychwycic w momencie odbioru dokumentacji - bledy w rysunkach , bledy w wymiarach - niewiele brakowalo, a mialbym garaz wezszy o 1 metr ale moze tobie zrobia dobrze (i bez zadnych glupich skojarzen prosze ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yares 23.09.2004 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2004 i jeszcze jedno nawiazujac do waszych wczesniejszych wypowiedzi - wydaje mi sie, ze oprocz ogromnej determinacji inwestorom potrzeba duuuzo kasyto tyle dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPawluk 24.09.2004 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 che che - zrobia fizykowi dobrze :) jak sie to okaze prawda to pusc ich tel. forum :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPawluk 24.09.2004 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 powaznie nt materialow: Ja mialem w projekcie cer + styropian + strop monolityczny zelbetonowy. SCIANY: Projektant pisze na projekcie z czego jest dom robiony i napisal na moim cer + welna i o daje jakas gruposc scian = xx ktora jest w projekcie - lepiej zeby wyszlo tyle co na bylo w projekcie oryginalnie bo jak zrobi wam adaptujacy projektant wiecej niz bylo to powinien zmieniac na kazdym rzucie - to bez sensu. I tak potem nikt tego nie sprawdzi. Wiec generalnie pisze sie material jaki sie chce robic i jesli sie da to grubosc taka sama jak byla oryginalnie. Jesli by sie okazalo ze robie 3W to grubosc bylaby wieksza ale wydaje mi sie ze to mozna naniesc na etapie budowy - moze to zrobic keirownik budowy jesli ma uprawnienia projektowe. Czyli generalnie nalezy okreslic w projekcie z czego sie buduje. STROP: tutaj wg mnie jest troche trudniej - w projektach czesto wstawiany jest strop monolityczny, ktory mi odradzano ... dlatego robie gestozebrowy i znowu jesli BK to terriva jesli poroterm to porotherm lub inny ale ceramiczny. Ja uwazam ze to powinnien zmienic projektant bo z jednej strony do pozwolenia wystarczy przekreslic monolityczny i napisac gestozebrowy (mozan to pewnie zrobic na etapie budowy jesli kierownik budowy ma uprawnienia projektowe) ale ja kazalem projektantce rozrysowac belki dokladnie. W sumie mozna to zostwic budowlancom ale jakos nie ufam ze mi zrobia dobrze a nie chcialbym wyciagac pozniej beliki z komina :) Co do szczegółów to nie widze problemu zeby sie spotkac gdzies i pogadac - albo w weekend albo wieczorem na tygodniu - jakas knajpa browar i sie wymienimy doswiadczeniami - ja mieszkam teraz na czubach ... wiec w tamtym rejonie ew. w centrum jestem otwarty na propozycje - mozecie mnie tez spotkac w naleczowie ... UFF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 24.09.2004 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Chętnie bym powymieniała się doświadczeniami, a raczej posłuchała doświadczeń innych, bo w temacie jestem jeszcze zielona. Etap wyboru projektu to właściwie chyba sama przyjemność w porównaniu z całą resztą budowy. No i doświadczenia na tym etapie też wiele nie nabrałam. Ale........ mam małe dziecko i jako karmiąca matka wieczornego wypadu do knajpy na piwo nawet nie mogę brać pod uwagę, a szkoda Chyba, że króciótkie (z mojej strony) spotkanko (również mieszkam na Czubach), może nawet w jakiejś knajpce, ale tych na Czubach nie znam. Możemy jednak umówić się w jakiś sposób na targach, kiedy się wybieracie? Ja z mężem prawdopodobnie w sobotę lub niedzielę, dzisiejszy dzień odpada, wróci mąż styrany do domu ok. 17, zanim się wybierzemy..... Nie ma sensu. Miłego dnia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urko 24.09.2004 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Witam , Witam , widze , że im więcej forumowiczów tym wiecej problemów , a w zasadzie powinno byc odwrotnie " bo co dwie głowy , to nie jedna.." i tak dalej.. Myśle , że projekty przyłaczy są bardzo ważne , bo starostwo wydaje nam zezwolenie na budowę domu i przyłacza . A nawet jeśli okarze sie w trakcie budowy , że wodomierz trzeba przesunąć w inne miejsce , to nikt tego nie będzie sprawdzał . Co innego garaż , u nas jest garaż wolnostojący i nie mam projektu na przyłacza , ale to traktuje sie potem jako instalacja wewnętrzna ( od licznika instalacje są nasze ) . Co do mapki to do wydania zezwolenia powinna być w skali 1:500 i w momencie składania dokumentów do ZUD-u nie starsza niż 3-mce . Zresztą w projekcie budowlano -wykonawczym wszystkie przyłącza rozrysowane sa na tychże mapkach . A 120 zł , które wpłaca sie do zakładów energetycznych przy wydaniu WZ , to zaliczka na opłatę przyłaczeniową do sieci , która to naliczona jest od ilości Kw wpisanych w umowę dostawy prądu x 120 zł . Czyli płaci sie za przyłączenie naszego licznika do sieci ( a prawie każdy ma 19 KW ) Guit , moje gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 24.09.2004 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 Witam, targi nas rozczarowały ... nie wiem jak Was? Czy znaleźliście coś ciekawego ??? Pozdrawiamy M&M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 25.09.2004 01:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2004 Hej - ja też jestem z Czubów (ale proszę bez skojarzeń ). Na targach będę jutro około 10-11 z małżonką. Jak ktoś chce razem połazić to możemy ustalić miejsce spotkania. MaPi, kurcze pieczone zobacz: mieszkasz na Czubach - jak ja, Twój mąż to mgr inż - też jak ja, karmisz dziecko - tak jak moja żona, maż wraca styrany około 17.tej - tak jak ja. Wszystko tak samo jak u nas - ale raczej nie jesteś moją żoną . Ona ma na imię Iza A spotkać się możemy (przynajmniej my - czubki) po uśpieniu dzieciaków - oczywiście pozostali forumowicze też są mile widziani, czyli około 21 w jakiejś kawiarence albo u nas. Ja z żoną mieszkam na Bursztynowej. A tak apropo - myślę że każdy z nas chciałby, żeby projektant (projektantka) zrobiła nam dobrze ... projekt. Grzesiek Zobaczcie - awansowałem na Sympatyka Forum - to duży krok naprzód w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 25.09.2004 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2004 Idkam ma rację. W sumie nie żałuję że poszedłem - ale rzeczywiście słabizna. Wydaje mi się że bardzo mało firm się wystawiało. Jedyne co ciekawego się dowiedziałem to - oferta BPH na kredyt. Jedyny fachowiec, z którym rozmawiałem to pracownik z ppmb Niemce. Był w stanie dużo mi powiedzieć nie tylko o swoich produktach. Może jeszcze gość z Ytonga i Stalmetu w miarę nawiązali ze mną kontakt werbalny.W sumie cienizna. Ale na wiosnę targi są o wiele większe i tym się pocieszajmy.Moja działka już wygląda dużo lepiej niż tydzień temu. Wreszcie coś się dzieje. Ciekawe czy wiecie, że geodeta, aby wytyczyć działkę potrzebuje właścicieli sąsiednich działek. Muszą oni podpisać się, że jest wszystko OK.Ja o tym nie wiedziałem. Jak było u Was.I jeszcze jedno - co ze spotkaniem?? GrzesiekŻyczę Wam dużo determinacji i jeszcze więcej kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 25.09.2004 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2004 Jeśli chodzi o targi, to również troszkę się rozczarowałam. Były, w porównaniu z wiosennymi, mniejsze. My przede wszystkim szukaliśmy materiałów na fundamenty. Nie było niestety (albo my nie znaleźliśmy) Faelbudu lub innej firmy zajmującej sie sprzedażą betonu. Pozostałymi rzeczami raczej się nie interesowaliśmy, poza jeszcze materiałami ściennymi. I tu również najwięcej dowiedzieliśmy się od firmy PPBM Niemce, ale my rozmawialiśmy z panią. Dobrej nocy i obyście Wy znaleźli na targach to czego szukacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts