Pawson 29.11.2004 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Czesc ALL podjalem troche decyzji ostatnio: 1. WYbralem kierownika budowy - znajomy znajomego i dlatego sie zgodzil bo normalnie to jest zabiegany itd, itp... Cena - jako inspektor 1500, jako kierownik 2000. Zalezy czy wykonawca bedzie kierownika mial czy nie. W tej kasie jest co najmniej raz w tygodniu na budowie + zawsze kiedy trzeba - facet jest OK. 2. Z jego pomoca ocenialem wyknawcow - niestety moj "najbardziej prawdopodobny" po mojej ocenie; odpadl po jego ocenie :) ... Jak to gosc powiedzial - chalupa sie nie zawali ale zbytnio sie z nia nie piescili ... natomiast drugi w kolejnosci wykanwca dostal pochlebna opinie i dodatkowo dal upust :) Reasumujac calosc robocizny bez dachu i bez koparki 23k (maja swoje stęple) 3. Co do dachu to mam oferte 13k za calosc od jednego goscia (S...) natomiast ciagle jeszcze nie wzialem sie za drugiego, ktorego bym wolal ale na razie chce 16k ... 4. Moge kupic okna velux do poddaszy juz tylko ciagle nie wiem ile mi ich potrzeba ... (nie, nie da sie policzyc na projekcie bo bede cos zmienial ) Co o nich myslicie ?? Pozdrawiam Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 29.11.2004 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Oferta specjalna na licytacji Fotel wraz z podnóżkiem od firmy Yanomebel,z zestawu Aplauz Wymiary 73x99x86 cmSiedzisko: pianka wysokosprężysta HRUwaga: możliwe inne koloryCena minimalna zestawu: 300 złCena katalogowa: 563 zł + 205 zł podnóżekZapraszamy na strone producenta http://www.yanomebel.plW razie pytań proszę o kontakt na e-mail: [email protected] zapraszamy na licytacjehttp://www.dlanikoli.prv.pl http://212.244.189.200/nikola/fotel.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.11.2004 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Hej, w wytwórni ceramiki Harasiuki (pustaki ceramiczne) jest aktualnie promocja 25%. Czy ktoś z Was robił w tej sprawie rozeznanie? Moze by tak spółdzielnia ? BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.11.2004 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Pustaki raz jeszcze... Dzwoniłam do Harasiuków, rabat w przypadku dużego Maxa (220) jest od jakichś 3000 sztuk (nam np. potrzeba jakieś 3800 szt.). Zapewniaja transport, jest możliwość przechowania u nich do wiosny. Pomyslcie, policzcie, jako i ja czynię BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 30.11.2004 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 1. czy transport i przechowanie jest w tej kasie ??2. ile wychodzi cena 1 m2 muru tudziez jednego pustaczka ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.11.2004 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 1. czy transport i przechowanie jest w tej kasie ?? 2. ile wychodzi cena 1 m2 muru tudziez jednego pustaczka ?? http://www.harasiuki.com.pl/cennik.php Rabat do 25%, transport do L-na (wg rozmowy tel. w cenie) Ile kosztuje m2 ściany - policz wg swojego projektu. Mój jest już opracowany dla maxa, stąd mam dokładne dane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 30.11.2004 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Jesli rzeczywiscie za tyle ci sprzedadza przetrzymaja do wiosny i dowioza to sie oplaca jak jasna cholera Tylko ze ja juz mam material :) Pozdrawiam Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.11.2004 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Jesli rzeczywiscie za tyle ci sprzedadza przetrzymaja do wiosny i dowioza to sie oplaca jak jasna cholera Tylko ze ja juz mam material :) Pozdrawiam Pawel Szkoda , bo ja szukam wspólnika - zawsze w "kupie" raźniej i... taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RHM 30.11.2004 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Cześć RHM, może podasz jakiegoś linka do projektu domu, który budujesz? Ala wydaje mi się, że to Archipelag, ale nie jestem pewna. Witamy w Klubie. Pozdrawiam Marta O ile dobrze pamiętam: http://www.archipelag.pl, po prostu i tam poszukaj. Znam też osobę, która wybudowała właśnie DOBRAWĘ II. W Tomaszowicach. Czy ktoś ma na dachu dachówkę cementową BRAAS'a w kolorze ceglanym, nie klasycznym czerwonym, bo jest różnica. Chciałabym to zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 30.11.2004 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Pustaki raz jeszcze... Dzwoniłam do Harasiuków, rabat w przypadku dużego Maxa (220) jest od jakichś 3000 sztuk (nam np. potrzeba jakieś 3800 szt.). Zapewniaja transport, jest możliwość przechowania u nich do wiosny. Pomyslcie, policzcie, jako i ja czynię BabaB Witaj, jak wygląda temat płatności?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.12.2004 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Pustaki raz jeszcze... Dzwoniłam do Harasiuków, rabat w przypadku dużego Maxa (220) jest od jakichś 3000 sztuk (nam np. potrzeba jakieś 3800 szt.). Zapewniaja transport, jest możliwość przechowania u nich do wiosny. Pomyslcie, policzcie, jako i ja czynię BabaB Witaj, jak wygląda temat płatności?? Hej gotówka albo przelew od razu, coby nie było za pieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 02.12.2004 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Mam, mam mapki do celów projektowych. Myślę, że nie daliśmy dużo, tak chyba normalnie 370 zł za 3 sztuki. A pan geodeta był miły, dał nam namiary na jeszcze jednego gościa, który może nam zaadaptować projekt. Byliśmy też z projektem u jednych ludzi, którzy powiedzieli, że za adaptację naszego projektu i zmiany chce ........... 4500 zł . Normalnie mnie zatkało. A zmian nie mamy dużo i nie są one jakieś nie wiadomo jakie. Zmiana stropu na Terivę, likwidacja balkonu i okien balkonowych na piętrze i likwidacja dwóch okien połaciowych. I to tyle. No ja się nie znam i może to są takie zmiany, które tyle będą kosztowały, ale wątpię. Przed nami w weekend jeszcze dwa spotkania. Zobaczymy co powiedzą inni. Pozdrawiam Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 02.12.2004 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 MAPI: Pamietaj o jednej rzeczy - zmiana stropu sprowadza sie do tego ze gosc przekresla istniejacy i pisze "strop gęstożebrowy" KONIEC roboty. Nie powinno to nic kosztowac dodatkowo. Oczywiscie mozesz sobie zazyczyc dokladnego przeliczenie i rozplanowania polozenia belek (ok 300- 400 PLN) ale to zrobi ci bez problemu ekipa na budowie (pod warunkiem ze nie wezmiesz totalnych debili :) Sama adaptacja gdy jest malo zmian kluczowych - jak u ciebie (w tym zrobienie projektow przylaczy) powinna kosztowac max 2.500 do tego jeszcze dojdzie oplata za ZUD (100-200) i za wylaczenie gruntow spod uzytkowania rolnego (ok 300 PLN). Otwarta zostaje jeszcze kwestia VAT - jesli chcesz fakture dolicz do 2.500 22% jesl;i nie hccesz to musisz jeszcze do tego przekonac projektanta - nie wszyscy sie godza nie wystawiac f-ry bo sie boja. Najbezpieczniej umowic sie na f-re na np: 1.000 zl i od tego VAT 220 zl Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaPi 02.12.2004 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Hej, ja też myślę, że nie jest wielkim problemem zamienić strop na gęstożebrowy. Do tej pory jak dzwoniłam do różych architektów to mówili, że będzie to kosztowało właśnie w granicach 2500 zł. Ci którzy chcieli 4500 na początku przez telefon też mówili coś o 2000 z czymś. Zobaczymy.Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.12.2004 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 MAPI: Pamietaj o jednej rzeczy - zmiana stropu sprowadza sie do tego ze gosc przekresla istniejacy i pisze "strop gęstożebrowy" KONIEC roboty. Nie powinno to nic kosztowac dodatkowo. Oczywiscie mozesz sobie zazyczyc dokladnego przeliczenie i rozplanowania polozenia belek (ok 300- 400 PLN) ale to zrobi ci bez problemu ekipa na budowie (pod warunkiem ze nie wezmiesz totalnych debili :) Sama adaptacja gdy jest malo zmian kluczowych - jak u ciebie (w tym zrobienie projektow przylaczy) powinna kosztowac max 2.500 do tego jeszcze dojdzie oplata za ZUD (100-200) i za wylaczenie gruntow spod uzytkowania rolnego (ok 300 PLN). Otwarta zostaje jeszcze kwestia VAT - jesli chcesz fakture dolicz do 2.500 22% jesl;i nie hccesz to musisz jeszcze do tego przekonac projektanta - nie wszyscy sie godza nie wystawiac f-ry bo sie boja. Najbezpieczniej umowic sie na f-re na np: 1.000 zl i od tego VAT 220 zl Pozdrawiam Oj, chyba nie do końca... Z tego, co ostatnio sobie poczytałam, wynika, że wcale nie jest to taka banalna sprawa. Strop gęstożebrowy bardziej dociąża ściany nośne zewnętrzne, monolityczny - wewnętrzne. Jak się bez przeliczeń zrobi zmianę, strop gęstożebrowy może później źle pracować i pęka sufit. Poza tym gęstożebrowy jest grubszy, inaczej się rozkładają naprężenia w ścianach poddasza. Chyba lepiej jednak porządnie Pozdrawiam BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 02.12.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 hmmm widzialem jak to sie robi... "porzadnie" i uwazam ze to wyrzucenie 300 PLN w bloto Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 02.12.2004 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Witam ALlTrzba brać zawsze poprawkę. Każdy projektant (lub architekt) a w każdym razie konstruktor przyjmuje pewne współczynnikinp 1,2 - 1,5. Jest tu przykładowe 20-50 % "zapasu" czyli że dany element wytrzyma naprężenia od 20- 50 % większe niż są dopuszczone w projekcie (zależy od współczynnika). Według mnie każdy w miarę inteligentny człowiek, który tworzył projekt pomyślał sobie: Zaprojektuję strop monolityczny, bo większość ludzi go stosuje, ale przyjmę taki współczynnik bezpieczeństwa, żeby starczyło na strop gęstożebrowy. Przecież facet zdaje sobie sprawę że tego nikt nie bedzie liczył - tylko przekreśli w projekcie i zmieni nazwę. Jeśli chodzi o okna lub drzwi - to nie ma problemu, żeby z nich zrezygnować. Robi się po prostu ścianę i już (muszą być skreślone w projekcie). Gorzej jkak chcesz okna tam gdzie ich nie ma - wtedy trzeba wstawić nadproże - i tu trzba obliczenia. Tyle tylko że te "obliczenia" sprowadzą się do przekopiowania obliczeń z sąsiedniego okna - bo przecież wymiary bedą takie same. Więc się przepisze ;(Tak więc - ja nie wierzę w żadne obliczenia. Popieram Pawsona. Drożej wcale nie znaczy porządnie. Się przeprowadzam - następny krok w kierunku domu (z Ruty bliżej niż z Poręby) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.12.2004 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Ja się wcale tak bardzo nie upieram - na razie w najlepszym przypadku jestem marny teoretyk Napisałam tylko to, o czym niedawno przeczytałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RHM 02.12.2004 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 To jeszcze słówko ja. Za adaptację zapłaciliśmy 3000,00 zł bez faktury, już z ZUD-em. Adaptację rozumieliśmy, jako omówienie wszystkich rozwiązań instalacyjnych, np. jakie chcemy ogrzewanie i wykonanie odpowiednich projektów przyłączy. Mammy takie zdanie, że wszelkie zmiany konstrukcyjne w projekcie w ogóle nie powinno się nanosić na projekt (słyszę po raz pierwszy!), bo oznacza to faktyczne przerysowywanie (i opłatę!) i komplikuje nieco sprawy odbioru budynku przez starostwo. Dodatkowo chcę zaznaczyć, że projekt bywa zazwyczaj nieco złudny i chęć dokonania zmian może się pojawić na każdym etapie budowy. My zmieniamy strop z terivy na drewniany i wie o tym kierownik (inspektor) budowy, który po wstępnych obliczeniach zaakceptował to (żadnych zmian nie nanosząc na projekt, bo wymagałoby to kolejnej wizyty i akceptacji starostwa) oraz wykonawca. Z kierownikiem jesteśmy umówieni na określoną kwotę za usługę i w ramach tejże są również wszelkie zmiany. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawson 03.12.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 RHM: Wiem ze to co mowisz jest najwygodniejsze i fakt ze jak masz obczajona ekipe i dobrego inspektora to zrobia wszystko na budowie i jest dobrze - niestety gdyby cos tam nie gralo miedzy wami to praktycznie nie masz o co walczyc bo wszyscy wykonawcy zgodnie moga powiedziec ze : a) jest drozej niz sie umawialiscie bo duzo zmian b) jest dluzej niz sie .... c) zawaliło sie bo jest duzo zmian :) a gdy chcialbys sie z nimi klocic to zawsze moga cie podpie... do starostwa - samowola budowlana. To oczywiscie czysta teoria ... Ja buduje w miescie a tutaj jest DUŻO trudniej i biurokraciej. Ja chcialem miec wszystko narysowane i zatwierdzone tak jak ma byc. Mam nadzieje ze moze chociaz troche mi to ulatwi kontakt z wykonawcami. Prawde mowiac chcialem tez zeby projektantka mi rysowala strop i nawet dlugo nad tym myslalem ale doszedlem do wniosku ze szkoda kasy. [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts