Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Fizyk - tak tylko dla zaspokojenia mojej ciekawosci napisz mi na priva ile i w jakim rozbiciu ci krzykneli z M za stan surowy ....

Acha do tego co piszesz nt placenia jeszcze jedna rzecz

Z Góry ustalone terminy poszczególnych etapów i kary za opóźnienie np 100 zl za dzien opóźnienia.

Wg mnie to NIEZBĘDNE !!!

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

ELLA ładny ten granat, pomyślę, może aby ci pomóc zmienię własną koncepcję wystroju?

Ale nie poświecaj się dla mnie zbytnio, bo będę mieć skrupuły :roll: :wink: . Jeśli naprawdę stwierdzisz, że Ci się podoba, to daj znać - zapraszam do obejrzenia na żywo :) .

droższe, LEPSZE(!) z Biłgoraja.

Moje drewno było zamawiane bezpośrednio pod Biłgorajem i było tańsze niż w Lublinie.

Pozdrawiam Wszystkich Sylwestrowo i Noworocznie :) .

Ella! O poświęceniu nie ma mowy, napisałam: może aby ci pomóc :)

No właśnie zachwalam drewno biłgorajskie, tansze (bez pośredników) i dobrej jakości.

Pawson, co do tych terminów...nie wiem, czy pójdą na to. Będą mówić np. o wpływie warunków atmosferycznych. Chociaż umieszczenie takiego zapisu nikt nie może zabronić. Ciekawe, czy sie zgodzą?

Fizyk - stresu nie ograniczysz w ten sposób, bo chyba będziesz chciał pilnować i kontrolować postępy, sam piszesz o nadzorze, czyli o własnym, niezależnym kierowniku budowy (któremu będziesz musiał prawdopodobnie zapłacić, a to dodatkowy koszt). To jeśli idzie o roboty. Za bardzo też nie wierzę, że ilość zużytych materiałów będzie ci obojętna, to też wymaga kontroli, dodatkowo może stać się kontrowersyjne. Wydatki na geodetę, deskowanie itp. o których piszesz realnie przecież też istnieją, bo zawiera je podana cena wykonawcy, myślę, że są większe, bo naliczone z wyższym procentem za usługę. Jedyna rzecz do ograniczenia w takim sposobie budowania to moim zdaniem czas i wydatki na telefon (np. w trakcie poszukiwania ekipy lub kolejnych ekip). Ale znam ludzi, którzy poszli na to, na swój sposob są zadowoleni, czego i Tobie z Nowym Rokiem życzę. Naprawdę.

Nie znam firmy MAXFORM, nie bronię jej, ale uważam, że sprawę spieprzyłeś sam. Kto płaci 100% PRZED dostarczeniem materiału?

.

no coz , widze, ze niektorzy nie zaznali "urokow" zamawiania materialow i rozpoczynania budowy wiosna 2004 , wiec, mowiac delikatnie, bo nie chcialbym sie denerwowac juz na poczatku roku - zachowaj sobie takie komentarze dla siebie :-(

i to juz wszystko co mialem do powiedzenia na temat firmy Maxform i spraw z nia zwiazanych

zycze Wam w Nowym Roku, aby wszystko ukladalo sie po waszej mysli i obyscie nie mieli zadnych problemow z dostawcami :-)

witojcie

w Nowym Roku

ja miałem wszystko kupione w grudniu 2003 i na początku 2004 (oczywiście zapłacone), na szczęście problemów z odbiorem nie miałem (dzięki soldnej firmie)... taka była rzeczywistość - chcesz kupić? - najpierw zapłać, jak nie to dziękujemy...

RHM - większość z nas używa "brzydkich" słów, a już na pewno osoby budujące :lol: , ale wydaje mi się, że niepotrzebnie tak dosadnie odpowiedziałeś Yaresowi :-? nie chcę być tutaj "umorlaniaczem"

przecież nie temu służy forum ;)

ale może miałeś zły dzień, na pewno coś Ci nie poszło na budowie ;)

pozdr,

Ellu - życzę powodzenia w pisaniu i już nie mogę się doczekać ciągu dalszego. Ja i najlepsza z żon jesteśmy fanami Twojego dziennika. Prawie za każdym razem jak wchodzę na forum to kontroluję - czy czegoś nie przybyło - a tam - pustakowa cisza wciąż rozbrzmiewa. :( Tak więc zadbaj o wiernych fanów.

:oops: :oops: :oops:

:D :D :D

Obiecuję, postaram się :D - pewnie pod koniec miesiąca, po sesji :wink: . I będzie to spora dawka wspomnień, bo działo się, oj działo...

Zbyszek ma rację - ograniczajmy nerwy. Mamy się razem budować i podbudowywać a nie kłócić. Yares zapłacił 100% - bo takie były warunki. Gdyby nie zapłacił - mógłby być na naszym etapie budowy (czyt. papiery, oferty). Nic więcej to nie oznacza. Takie były warunki - nasze szczęście RHM, że nie budowaliśmy wtedy bo nas też trafiałby szlag tak jak innych. Jestem jednak przekonany (co już zresztą pisałem), że aktualnie sytuacja jest trochę inna i chyba nie można jej porównywać do tego co działo się rok temu. Sami przyznaliście - że problemy ominęły mało którą firmę (choć wyjątki się zdarzały). Dzisiaj my nie musimy wpłacać całej kasy, wiec możemy dyktować warunki my - klienci, a nie jak rok temu - sprzedawcy. Cieszę się że ta sytuacja trochę wynormalniała.

Ellu - powodzenia we wszystkich sesjach. Cierpliwie czekamy dalej.

Szykuję się do zakupu nowej działki pod Lublinem. Mam tylko jeden problem nie ma pojęcia po ile takie działki za m2 idą. Kierunek w tym momencie jest dla nie mniej ważny. Czym bliżejj Lublina tym lepiej ale raczej niedalej niż 10km. Narazie ogólnie chcę się zorientować.

W związku z czym mam do was prośbę. Czy moglibyście mi podać orientacyjnie po ile kupiliście swoje działki pod dom?

- ile was kosztowała taka działka i jej wielkość szerokość x długość

- w jakim rejonie się znajduje

- sprzedają tam w okolicy dalej działki :lol: ?

Jeśli wam się chcę możecie poradzić gdzie w ogóle najlepiej teraz kupić ziemię pod swój nowy dom. Jakieś ciekawe okolice pod Lublinem, niska cena, przyjazne urzędy (lub też nie wrrr), dobry dostęp do mediów itp. pierdoły.

Za wszelkie informacje dzięki z góry.

Witaj Martiiii - Moja działka kosztowała śmiesznie tanio, ale było to 9 lat temu. Ja będę budował w Dąbrowicy - równe 10 km od centrum Lublina. Z tego co wiem ceny działek w moich okolicach oscylują 4-6 tys zł za ar. Nie są tanie. (My tyle daliśmy za całą działkę - 18 arów).

Jeśli chodzi o urzędy - to i tak większość spraw i tak będziesz załatwiać w starostwie. Jeśli chodzi o gminy - to bywa różnie. W Jastkowie jest OK. Przynajmniej dotychczas.

Gromy się posypały. Źle, cholera...Nie dobrze. Hmm...Napiszę tylko tak: moi znajomi kupowali wiosną i nie płacili 100%, choć też im "sugerowano". Jednak nie zapłacili 100%, bo zwyczajnie nie zgadzali się na takie warunki. Zaznaczę to po raz kolejny, ostatni: nie zapłacili 100% przed tylko część, resztę po i wszystko mieli na czas. No takie są doświadczenia. Tacy są klienci. Takie są firmy. Różne są, nie.

A komentarzy nie chcę zachowywać dla siebie, bo to sprzeczne z ideą forum.

Yares, Ella, fizyk...jeżeli czujecie się dotknięci wypowiedzią - przepraszam, bo nie było moim zamiarem urazić kogokolwiek, jeżeli zrobiłam to, to sorki.

Martiii - działki w kierunku Krasienina (gmina Niemce) - 20 arów,

2 000,00 zł/ar - wiosną ub. roku. Wcześniej, okolice Snopkowa - od

4 000,00 zł/ar.

Gmina - przyjazna. Mam też dobre zdanie o gminie w Jastkowie. Pozdrawiam.

RHM - bez przesady - wcale nie czuję się urażony. Przecież w żaden sposób o tym tak nie napisałem. Tak więc oświadczam, że nie uraziłeś mnie żadnym swoim mailem.

Jestem zwolennikiem pisania prawdy (nawet tej najgorszej;)) na temat firm, bo to przecież jest w naszym interesie.

Ale proponuję wszystkim - Uśmiechnijcie się!!!!!!! Oszczędzajmy się. Zbierajmy siły i przygotowujmy formę na wiosnę - na sportowo-budolwany sezon 2005. :D

Czeka nas wiele konkurencji typu:

- biegi (od urzędu do urzędu) z przeszkodami (urzędnicy),

- konkurencje intelektualne (negocjacje)

- ćwiczenia z podejmowania ryzyka (wybór wykonawców),

- ćwiczenia siłowe (przepychanki z wykonawcami oraz nosznie cegieł)

3majcie się zdrowiutko

No witam, witam, ponownie. Czasami się odzywam. Jak zaczne budować, to będę tu częściej.

Dzięki BabaB odczytałem, innym też dzięki za informacje.

... ale chętnie zobacze innych ceny za działki :D

Wiecie możę ile działki kosztują w Nałęczowie (prawie w samym cetrum)?

W samym centrum (ul. Słoneczna) widziałam po 80 PLN/m. Dobra cena lubelska.

Pod Nałęczowem (za) - nawet 7/m :-)

BabaB

Witam wszystkich znajomych i nieznajomych!

trochę mnie nie było - fakt :-? ale zamierzam się pojawiać coraz częściej bo i widoki na budowe kożystniejsze :p

guit! siemasz stary! jednak będziemy sąsiadami :lol: - ładnie podałeś mój login -" rafał " w życiu by mnie gość nie znalazł!!! ale spox!

Niestety po sprzedaży własnego M3 mam (narazie) tylko gościnny dostep do netu dlatego tak sporadycznie się pojawiam :cry: ale niedługo to się zmieni!

Plany się realizują, działka kupiona- krępiec za świdnikiem, więcej info na " emalię" bo nie wiem kiedy znowu tu zajrzę!

Pozdrawiam wszystkich a zwłaszcza tegorocznych inwestorów! :wink:

RHM - bez przesady - wcale nie czuję się urażony. Przecież w żaden sposób o tym tak nie napisałem. Tak więc oświadczam, że nie uraziłeś mnie żadnym swoim mailem.

Jestem zwolennikiem pisania prawdy (nawet tej najgorszej;)) na temat firm, bo to przecież jest w naszym interesie.

Ale proponuję wszystkim - Uśmiechnijcie się!!!!!!! Oszczędzajmy się. Zbierajmy siły i przygotowujmy formę na wiosnę - na sportowo-budolwany sezon 2005. :D

Czeka nas wiele konkurencji typu:

- biegi (od urzędu do urzędu) z przeszkodami (urzędnicy),

- konkurencje intelektualne (negocjacje)

- ćwiczenia z podejmowania ryzyka (wybór wykonawców),

- ćwiczenia siłowe (przepychanki z wykonawcami oraz nosznie cegieł)

3majcie się zdrowiutko

Dla Fizyka: :D :D :D ! Pozdr.

Witam Wszystkich,

chcę wziąć 120000 PLN kredytu we frankach, to mniej więcej 45500 CHF przy dzisiejszym kursie.

Nie powinienem obawiać się wzrostu kursu w niedalekiej przyszłości (patrz wykres - link) i problemu ze wzrostem kapitału do spłacenia???

http://waluty.onet.pl/2,1,365,waluta.html

Jeśli kurs by wrócił do wartości z 17.05.2004 musiałbym oddać 22000 PLN więcej !!!

Co Wy na to??

RHM - tu sie nikt nie obraza, zwrocilem tylko uwage, zeby mniej dosadnie wyrazac swoje opinie, jesli dotycza innej osoby :)

stmara - no fakt, popisalem sie ;) Rafal - bardzo sie ciesze ;) zatwiaj i buduj ;)

idkam - jest takie powiedzenie, wg ktorego zadzialaem - bierz kredyt w walucie, w ktorej zarabiasz ;)

jakby nie patrzec - z kazdej strony jest ryzyko, a reszta to spekulacje, takie same jak to, ze do konca 2004 euro mialo byc warte ponad 5 zl

pozdr,