Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zbudowac pietro bez zdejmowania dachu - jak to zrobić???

genius2000

Recommended Posts

potrzebuje porady

mam dylemat mam domek parterowy i nie chce remontowac poddasza tylko podnies go w góre i utworzyć piętro. tylko tutaj jest problem ponieważ niedawno zmienialem dach, jest pokryty blacha od 6 miesięcy i teraz szkoda by mi bylo go ruszac poniewaz koszty by mnie przerosły. i tutaj moje pytanie czy da sie pociągnąć piętro bez zdejmowania dachu?

też już z tym miałem do czynienia

z taką różnicą ze dach był odeskowany i z papą , dwuspadowy

najpierw spięto dach , coś w stylu okucia na beczkach :wink: wieniec

wykuto wnęki pod murłatami , potem podnośniki , oczywiście "pożyczane" z kopalni ( na śląsku takie rzeczy można załatwić za 0,7 :wink: )

po trosze sie podnosiło i murowało zostawiając wnęki w innych miejscach , następnego dnia więźbę opuszczano na wymurowane ściany i przekładano do nowych wnęk , stare sie zaklejało

Co prawda robota przejebana,pracochłonna , ale sie dało , co prawda gdybym to miał robić zawodowo to by to kosztowało masa tysięcy złociszów :D :wink:

• 3 weeks później...
potrzebuje porady

mam dylemat mam domek parterowy i nie chce remontowac poddasza tylko podnies go w góre i utworzyć piętro. tylko tutaj jest problem ponieważ niedawno zmienialem dach, jest pokryty blacha od 6 miesięcy i teraz szkoda by mi bylo go ruszac poniewaz koszty by mnie przerosły. i tutaj moje pytanie czy da sie pociągnąć piętro bez zdejmowania dachu?

1. metoda na poduszki powietrzne

2. metoda na balon

3. metoda na windę

4. metoda na dzwignię

każda z nich się nada

i będzie tanio

5. nazwij poddasze jako "piętro" - i problem z głowy.

---