Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałbym się podzielić pewnym spostrzeżeniem zanim popełnię błąd

posiadam bufor na ciepłą wodę

będę miał solary a więc darmową energię

ale Wyliczyłem że jeżeli

1. zastosuje perlator i będę miał przepływ na poziomie 2 litórw na minutę w umywalkach

2. jeżeli w moim przypadku długość przewodu od bufora do kranu to 6 mb

3. jeżeli dam najcieńszą z możliwych rurek czyli 3/8 cala

To:

{6mb * (((3/8)/2)^2)*pi) } / 2l/min = 20 sekund

Długość * pole przekroju / ilość na minute = ciepła woda pojawi się po 20 sekundach

Wniosek:

Czy jest sens doprowadzania ciepłej wody z bufora do umywalek?

Czy nie lepiej zastosować najtańsze podgrzewacze przepływowe:

http://www.kospel.pl/pl/produkty/elek_przepl_podgrz_wody/amicus.pdf

bo to będzie najtańsze ogrzewanie ciepłej wody do umywalek i najszybsze

- w umywalkach będą zastosowane krany na fotokomórkę

one wyłączają się bardzo szybko

wodę będę miał natychmiast ciepłą

nie będzie strat na wyprowadzanej wodzie z bufora

nigdy nie będę miał ciepłej wody bez podgrzewacza bo 20 sekund samego puszczania wody to mniej trwa mycie rąk

co sądzicie?

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może zastosuj cyrkulację ?

Cypek ma rację,bo z jednej strony chcesz stosować tanią energię równoważąc to najdrosza a wię bilans wyjdzie na zero.Piszesz o umywalkach a więc co najmniej 2 to 8kW zapotrzebowania na energię.Zwiększenie mocy to inne zabezpieczenie i przewody i oplaty za przesył itd . :evil:

fido Przepraszam Cie ale te Twoje analiza trąca szaleństwem. Instalujesz solary za kilkanaście tysięcy złotych a kombinujesz z podgrzewaczami ?

Zwykła cyrkulacja załatwia sprawę ALE ! jeśli już teraz kombinujesz jak tu coś wykombinować by było taniej to i cyrkulacje pewnie włączysz bo powoduje straty ciepła. Moja rada nie podcieraj d. szkłem jak Cie stać na na takie wydatki.

Zaproponowałbym Ci lepiej zastanowić się na solarami bo taka inwestycja w Polsce rzadko się opłaca.

Mam przykład za miedzą gdzie sąsiad pomimo ostrzeżeń wywalił 15 tyś (bo tyle kosztuje komplet solarów i odpowiedni zasobnik do nich). a teraz marudzi że mu nie wystarczają i gazem i tak musi grzać/dogrzewać.

Solary zwrócą Ci się za 15 lat i ręczę Ci że wtedy będą wymagały remontu. Jesli jednak jesteś zdecydowany to rób zwykłą cyrkulację do kranów w których potrzebujesz mieć szybko wodę i po sprawie. Pompa cyrkulacyjna albo strownik od pieca ma zakresy godzinowe w których ma pracować więc dostosujesz sobie kiedy ma działać.

właśnie

zastanawiałem się czy stosowaać cyrkulacje potem powiedziano mi że jest to za blisko i że cyrkulacje stosuje się dopiero powyżej 10metrów odległości

potem pomyślałem aby dać mały przepływ i koło się zamknęło

może jednak macie racje że od cyrkulacji nie ucieknę

problem u mnie jest troche złożony

1. solary

nie jestem na 100% pewny że je zastosuje

ale mam mieć pompe ciepła i minimum 500 litrowy bufor z przepływową wężownicą na ciepłą wodę (20mb w buforze)

skoro mam bufor i to poprowadzę na strych przewody

pozostaje pytanier czy dać do tego sterowanie + 2 panele czy nie dawać - ale nie o tym był wątek

2. recyrkulacja

tak się zastanawiam ile straty ciepła będzie na tym że woda będzie wyciągana z bufora potem pozostanie w przewodach i ulatniała się będzie do otoczenia

planuje dobrze ocieplić wodę

3. pompa obiegowa recyrkulacji

też troche kosztuje

4. wyliczyłem że jeżeli mam kospela dla prostego rachunku 3,6kW to w sekunde zużywa on 1W = 3600wat/3600sekund = 1W/s

jak się to ma do konkurencyjnego rozwiązania czyli poboru prądu przez recyrkulacje i wyciągania ciepła z bufora?

sam już nie wiem co robić

radźcie

4. wyliczyłem że jeżeli mam kospela dla prostego rachunku 3,6kW to w sekunde zużywa on 1W = 3600wat/3600sekund = 1W/s

Nie 1W/s a 3,6kW*s. Trzy i sześć kilowatosekundy. Jedną tysięczną kilowatogodziny.

sam już nie wiem co robić

radźcie

Już dawno temu wyszło mi, że przepływówka wychodzić powinna tanio. Bo bez cyrkulacji ilość zimnej wody, która leci prosto do szamba*cena wody, cena podgrzania, cena wywozu ścieków wychodzi w sumie więcej niż podgrzewanie najdroższym prądem bezpośrednio przy umywalce. No i do tego ten parszywy komfort w oczekiwaniu na ciepłą wodę.

A z cyrkulacją to straty na cyrkulacji są spore.

a co to jest i gdzie go zastosować i ile kosztuje utrzymanie ciepła

Jest pare firm produkujące takowe - moc kabla grzejnego dobierana jest wzgledem materiału, izolacji i oczekiwanych temperatur - moc rzedu 10W/mb w zwyż.

Projektwałem cos takiego tylko z 1 raz wiece nawet ciezko rząd wielkosci mi podac ... mimo wszystko wiekszosc ludzi decyduje sie na cyrkulacje pompowa

przykładowy prducent

http://www.devi.com.pl/?gclid=CPzYmfWerZICFQGKMAodx1hdMg

właśnie

Jezier napisał że już dawno wyliczył że bez recyrkulacji

bo skoro mycie w ciepłej wodzie przez 10 sekund przy przepływie 2l/minute = 10W energii zużytej do podgrzania \

a ile straty robi recyrkupacja

może ktoś poda wyliczenia

1. ile wat zużywa pompa obiegowa dziennie

2. ile ciepła wydostaje się przez wymianę ciepła pomiędzy przewodami w których "stoi" ciepłą woda a otoczeniem

chyba zrobię system podwójny - każę zrobić dodatkowy przewód do recyrkulacji i go zaślepię a wodę i tak puszczę przez kospela

2. ile ciepła wydostaje się przez wymianę ciepła pomiędzy przewodami w których "stoi" ciepłą woda a otoczeniem

Tak na oko (woda zimna 10*C, gorąca 50*C, w domu 20*C) to 3/4 tego, co zużyjesz na podgrzanie wody pozostającej w rurach.

dlaczego 3/4

nie bardzo widze wytłumaczania

założenia:

wyprowadzę wodę z bufora na długości 6mb i pozostanie ona w rurze

jsks jest strata ciepła przez x minut

jeżeli

- 3mb przewodu znajduje się w podłodze na gruncie otulonym styropianem o grubości 8-10 cm

- 3mb wchodzi na ścianę i tam jest otulina termaflex o grubości 1,5mc ścianki

bo przecież nie całość ciepła ucieknie

a ile straty rob i recyrkupacja

co to takiego?

Co do strat ciepław cyrkulacji to przecież ta energia nie idzie w niebo a dogrzewa dom, wiec czy to az taka strata? Napewno to koszt, ale czy strata?

bo przecież nie całość ciepła ucieknie

Ja to zagadnienie znacznie uprościłem i założyłem, że jednak całość ucieknie. Jak masz dwie łazienki w domu i daleko od kotła do kranu to będzie się to zdarzało całkiem często.

A 3/4 dlatego, że od 10 do 50 jest 40 stopni z czego 30 "znika" gdy woda w rurach wystygnie Ci do 20*C.

Dokładnych obliczeń się nie podejmuję wykonać. :)

Co do strat ciepław cyrkulacji to przecież ta energia nie idzie w niebo a dogrzewa dom, wiec czy to az taka strata? Napewno to koszt, ale czy strata?

Jeśli ogrzewasz dom tym samym nośnikiem energii co ciepłą wodę, to tylko koszt. Latem zaś strata, bez względu na to, skąd cwu bierzesz. :) Czasem podwójna strata, jeśli masz np. klimatyzację. :)

Wydaje mi sie ze chyba są to troche przekombinowane inicjatywy ....

jasne ze cyrkulacja kosztuje ...

ale zwroccie uwage ile pozornych izolacji na instalacjach jest robionych - izolacjana rurwach CW i cyrkulacji pod posadzka powinny byc rzedu 2cm czy wiecej - a z założenia zakłada sie najciensze tzw kondony 9mm 1cm max ...

to tylko taka dygresja ze czesto wszyscy naciskaja na izolacje a w praktyce wykonuje sie to srednio lub wcale ... tak jak czas poswieceony na dokladne zaizolowanie armatury i innych kształtek.

w sumie jak za calosc gazu miesiecznie placimy np. 500 PLN co, cw, gotowanie ... to jaka czesc z tego idzie na cyrkulacje ?....

osobiscie wydaje mi sie zakładanie przepływowych podgrzewaczy dla dogrzania zanim doplynie CW z zasobnika jest dziwne ...

estetyka, podłaczenie wodne i elektryczne etc ...

ja osobiscie bym tak nei zrobil ... ale co kto lubi

no właśnie

każdy mów a nikt nie policzy

ja mówię że taki przepływowiec traci 1W/sek

spróbuję ja - spradźcie:

inna sytuacja

1. popa obiegowa dla uproszczenia nich pracuje 5 minut na godzinę przez 8 godzin pobierając 40 wat = uciecka ciepła około30 wat czyli jakieś 3 mycia rąk

2. jeżeli taka pompka ptracuje 5 minut na godzine to znaczy że przez 8 godzin

traci temperature czyli traci zgodnie ze wzorem:

objętość * delta T * 1,16

w moim przypadku w 6mb przewodu o przkroju DN20 (12mm) jest umieszczone 0,67litra wody * 30 stopni straty i 8razy na dobe

czyli

0,67*30*1,16*8=186wat na dobe

no chyba że w ciągu godziny wychłodzi się woda o mniejszą dT

wniosek pompka + wychłodzenie zabiera 200Wat dziennie

czy dobrze?

do tego muszę dołożyć energię potrzebną do podgrzania (bo woda w buforze sama się nie ogrzeje)

czyli koszt 200 wat jest dodatkowym kosztem który dokładam do ciepłej wody

pytanie jak tanio ogrzejemy wodę w buforze -

jezeli np mamy pompe ciepła z i taryfą nocną to ogrzanie mamy 8 razy taniej niż kospel + taryfa dzienna

inaczej:

jeżeli myjemy ręce 30 x dziennie (3 osoby po 10 razy)

1. wariant z recyrkulacją + pompą ciepła

200 wat na transport + 2waty (koszt ciepłej wody 8 x tańszy)* 30 = 260wat

1. wariant z kospelem bez recyrkulacji

0 wat na transport + 10Wat *30 = 300 wat

koszt porównywalny