Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawożenie żywopłotu - KIEDY?

Recommended Posts

Witam

Mam posadzone po około 150m żywopłotu z buka i ze świerka pospolitego. Moje pytanie kiedy i czym nawozić. W zeszłym roku albo przesadziłem z nawożeniem, albo zbyt późno to zrobiłem, gdyż młode pędy puszczał jeszcze w październiku.

Dzięki za info.

Jeżeli chcesz (musisz :-? ) koniecznie nawozić, to na poczatku maja i ewentualnie powtórzyć w czerwcu. Ja bym tych świerków i buków nie nawoził, niezależnie od tego na jakiej glebie rosną :) .

Pamietaj, że zawsze lepiej jest nie donawozić niż przenawozić.

W połowie lipca zapomnij już o nawożeniu drzew i krzewów.

..

Dzięki za odpowiedź.

Świerki rosną już kilka lat ale były bardzo słabe, brązowiały, niektóre uschły (być może za sprawą nornic i karczowników których mam w nadmiarze). Do zeszłego roku nie nawoziłem, dopiero po nawozie przeciw brązowieniu ruszyły ostro w górę i na boki, tak że nawet na jesień niektóre puszczały młode pędy. Glebę mam bardzo ciężką, glina piaszczysta, zaraz pod nią skała wapienna. Bez nawozu praktycznie tylko nieliczne wyglądały przyzwoicie, dlatego w tym roku zamierzam również zasilić je nawozem, tylko jak sugerujecie "z umiarem". Co do nawożenia buków stosowałem POLIMAG S, ale pod koniec lata młode pędy zaatakował (jak mi się wydaje) mączniak. Nie wiem czy mam to wiązać z niewłaściwym nawożeniem?