Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłączenie do linii gazowej - max czas czekania

Recommended Posts

Niestety chyba nie ma...

Mi powiedzieli, że jak dostanę umowę o dostarczanie gazu to potem gazownia będzie projektować przyłącze. I może im to zająć ok 8 miesięcy, albo dłużej...

Dlatego podziękowałam gazowni i załatwiłam sobie profesjonalną ekipę, która zrobi mi to przyłącze w normalnym terminie- w sensie- kiedy tylko będę chciała :wink:

Tja, ja podpisałam umowę w czserwcu 2007 na podłączenie w grudniu. W grudmniu okazało się, że moje dokumenty zaginęły :evil: i mogą mnie podłączyć w czerwcu- lipcu 2008 (o ile znowu nie zgubią dokumentów). A ja muszę się wprowadzić z dwójką małych dzieci do 20 maja!! Znalazłam firmę, która robi projekty dla gazowni i to oni za atwiają wszystkie papierki. Dla osoby prywatnej jakoś szybciej im idzie. Koszt 700 zł zwraca gazownia

Nie wiem jak u Was, ale w Radomiu od zawarcia umowy o dostawę gazu gazownia ma 7 czy 8 miesęcy maksymalnie na wykonanie przyłącza. W grudniu miałem podpisać umowę i przyłącze do końca wakacji, ale gazownia przez 3 miesiące odwlekała durnymi tekstami "mamy nowy system ale proszę się nie denerwować bla bla bla ..." W końcu dowiedziałem się że tak naprawdę nie wiedomo kiedy podpiszą ze mna umowę (dlatego że poźniej muszą się trzynmać maksymalnego terminu wykonania który liczy się od podpisania umowy).

Znalazłem projektanta który się zajmie projektem i papierkami, projektant zna wykonawcę który pracuje w gazowni. Składa się podanie i gazownia to finansuje (w ramach zryczałtowanej opłaty przyłączeniowej). Ma być zdcydowanie szybciej.

Komu zależy na czasie polecam tą 2 opcję !

My czekaliśmy od stycznia 2005 r. do listopada 2007 r. tj. od otrzymania warunków przyłącza do podpisania umowy na dostawę gazu. Na to składały się uzgodnienia z ZUiD, projekt gazociągu (ok. 60 m), projekt wewnętrzny, wykonanie wewnętrznej instalacji + skrzynka w ogrodzeniu, budowa gazociagu, przyjęcie gazociagu od wykonawcy i wreszcie podłączenie licznika. Może wynajęcie prywatnej firmy (a nie czekanie na gazownię) skróciłoby czas oczekiwania, ale zwiększyłoby koszty. Gazownia za gazociąg "skasowała" nas na 1200 zł, prywatnie było by drożej.

My czekaliśmy od stycznia 2005 r. do listopada 2007 r. tj. od otrzymania warunków przyłącza do podpisania umowy na dostawę gazu. Na to składały się uzgodnienia z ZUiD, projekt gazociągu (ok. 60 m), projekt wewnętrzny, wykonanie wewnętrznej instalacji + skrzynka w ogrodzeniu, budowa gazociagu, przyjęcie gazociagu od wykonawcy i wreszcie podłączenie licznika. Może wynajęcie prywatnej firmy (a nie czekanie na gazownię) skróciłoby czas oczekiwania, ale zwiększyłoby koszty. Gazownia za gazociąg "skasowała" nas na 1200 zł, prywatnie było by drożej.

1200 zł?

To darmo.

Ja płaciłem 2000 zł za nitkę 15 mb, do ogrodzenia.

Od ogrodzenia płaciłem osobno prywatnej firmie.