Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Tęczy" Agaty i Łukasza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 133
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cena nawet bardzo przystępna :roll:

Ale u nas się okazało, że panowie którzy schodzili poniżej 25 zł to się za bardzo do pracy nie przykładali. Zawsze oglądaliśmy prace, które wykonywali i okazywało się, że właśnie z tych tańszych inwestorzy nie byli za bardzo zadowoleni.

Miejmy nadzieje, że wasz będzie dobrym cieślą :D

Agata i Łukasz Moja rada co do okien- jedno duże. Moim zdaniem po pierwsze: więcej światła wpadnie przez jedno mimo, że mniejsze. Jak dwa mniejsze podzielicie jeszcze na skrzydła to ile zostanie szyb? Po drugie chyba więcej strat ciepła będziecie mieć przy dwóch oknach. Zobaczcie ile powierzchni zajmują ramy 2 okien a ile jednego. Jeszcze jedno w planie macie wykusz - jakie planujecie słupki pomiędzy oknami? Wybaczcie że się wcinam ale czy widzieliście już okno wykuszowe zrobione jako całość? Jest to jakoś zbrojone specjalnie (niestety więcej info musicie poszukać sami jeśli będziecie zainteresowani). Wygląda dużo lepiej niż 3 okna obok siebie - oczywiście to rzecz gustu.

Dzięki za radę.

Co do wykuszu to zostawiamy tak jak jest, a słupki między oknami będą morowane z maxa.

Jak już tak dobrze mi doradzasz :D :D :D :D To miałabym prośbę co do salonu. Dzisiaj pół dnia spędziłam na myśleniu jak go wyposażyć. Na planie rzutu salonu w pokoju mamy rogówkę przy tej mniejszej ścianie obok jadalni ale to ustawienie mi się za bardzo nie podoba. Może Ty masz jakąś koncepcję???

Będę wdzięczna za jakąkolwiek radę :D :D :D

Nie wiem czy dobrze doradzam bo owszem proponuje zmianę okien z dwóch na jedno ale nie wiem co na to powiedziałby projektant. Chodzi o to, że jest to zmiana w ścianie nośnej. Słupek pomiędzy dwoma oknami może mieć znaczenie jako element na którym opiera się strop. Niestety na tym się nie znam a niewiem czy takich zmian w projekcie może dokonać kierownik budowy. Podoba mi się jedno ale to zmiana konstrukcyjna więc pytajcie fachowców o możliwości. Co do rogówki to pewnie wpakowałabym tam jakąś komodę lub kwiaty albo jedno i drugie ale teraz macie jeszcze troche czasu na meblowanie. Wiem sama po sobie że inaczej mebluje się na papierze a inaczej w "realu". Pozdrawiam . A.

Mnie tak na szybko przychodzi do głowy coś takiego:

http://images28.fotosik.pl/197/650b78a440dc741a.jpg

Czyli:

- otworzenie salonu z drugiej strony kominka uważam za dobry pomysł,

- przeniosłabym ustawienie wypoczynku na ścianę przeciwną,

- i na ścianę przeciwną ustawienie telewizora,

- połaczenie okien też uważam za dobry pomysł,

- no i w salonie na pewno przydałoby sie wyjście na taras, więc okno zamieniłabym na duże (ale myślę że nie zmieszczą się trzy skrzydła, a dwa też na pewno spełnią swoją funkcję).

http://images31.fotosik.pl/205/ee584713156b2870.jpg

Bezwzglednie zdjęcie z waszej budowy kojarzy mi się z filmem "The Mist" S. Kinga.

"Mgła" dla niewtajemniczonych :wink:

Kto nie oglądał polecam. Zrozumie o co mi chodzi :D

A co do budowy - witamy w kregu czestochowiaków - budulców.

Fajny projekcik. Życze co by starczylo wam sił, wytrwałosci i kasy. A jak braknie, sama zauwazyłaś. Od czego sa banki ? :D :D :D

Pozdrawiam. Obiecuję zaglądać.

Dzięki.

No co do tej kasy to by się przydała i to nie mało :lol: :lol: :lol:

Ja też będę do Was zaglądać :D :D :D

A staracie się o kredyt czy czekacie do przyszłego roku?

Co do zdjęcia to faktycznie trochę straszne :D :D :D :D Nie pomyślałabym że może się z filmem skojarzyć :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Pozdrawiam i życzę powodzenia :D :D no i samych trafnych decyzji

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam serdecznie. Uwielbiam parterówki :D i wypatruję na forum kolejnych "parterowiczów".

Śliczny domek.

Nad oknami w salonie jeszcze bym się zastanowiła - okna na całej elewacji mają chyba podobne wymiary? Proponuję zrobić jeszcze wizualizację elewacji. Jeżeli już łączyć te okna, to na zasadzie "wyrzucenia" tego słupka ze środka.

pozdrawiam

Witam serdecznie. Uwielbiam parterówki :D i wypatruję na forum kolejnych "parterowiczów".

Śliczny domek.

Nad oknami w salonie jeszcze bym się zastanowiła - okna na całej elewacji mają chyba podobne wymiary? Proponuję zrobić jeszcze wizualizację elewacji. Jeżeli już łączyć te okna, to na zasadzie "wyrzucenia" tego słupka ze środka.

pozdrawiam

Dzięki za odwiedzinki :D

No okna maja wszystkie takie same wymiary 1,20x1,50 a my zdecydowaliśmy się je połączyć w jedno większe właśnie w ten sposób że zlikwidujemy słupek między nimi, a to z tego względu że wpadnie więcej światła przez jedno a poza tym doradziła mi koleżanka z forum która nie połączyła tak swoich i teraz żałuje, bo tak naprawdę to nawet więcej ciepła ucieka jak są dwa obok siebie niż jedno większe.

Wiadomo że dom musi jakoś wyglądać z zewnątrz ale według mnie musi się też wygodnie i funkcjonalnie mieszkać w takim domu. :D :D :D

A u Was to już widzę domek stoi tylko pozazdrościć, ja tez się nie mogę doczekać aż w końcu zobaczę swój

Z miłą chęcią bym wkleiła jak bym taką wizualizację posiadała :D

Ale niestety nie wiem w jakim programie coś takiego zrobić :(

Mam na dzieję jednak że jakoś to będzie wyglądać.

Zauważyłam że też macie duże okna chyba w salonie. Jakie mają wymiar te otwory w murze?

Fajnie że ktoś interesuje się naszą budową, miło mi z tego powodu i dzięki. Okno robię jedno duże 3x1,80 w końcu sie zdecydowałam :D a jak coś to zawsze można zamurować.

Dzięki za miłe słowa.

Pozdrawiam.

Wy też niedługo będziecie podglądać jak Wasze cudo rośnie tylko cierpliwości.

Dom macie świetny taki przestronny i wogóle.

A córcie to cudne a Jessica jak lalka i nawet imię ma takie samo jak chrześnica mojego męża. A ile ma latek?