Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

W tym roku będę modernizował instalacje CO+CWU.

Kupiłem już bufor 750 litrów/100litrówCWU/2 wężownice (NADO), będzie podpięty do kolektora słonecznego, kominka, pieca na ekogorszek i awaryjnie do kotła gazowego.

schemat wyprowadzeń NADO:

http://www.dzd.cz/dwn/vyvody-cs-nado-v3.pdf

Posiadam w tej chwili zbiornik na CWU 200litrów (Galmet).

Co radzicie z nim zrobić?

1. Pozbyć się go?

2. Wpiąć go do nowej instalacji jako dodatkowy bufor, jeżeli tak to jak go podpiąć do NADO?

Mam dom 200m2 , ocieplony wełną 10cm, 4 osoby .

Będę wdzięczny za pomoc

Jacek

https://forum.murator.pl/topic/98850-mo%C5%BCliwo%C5%9B%C4%87-podpi%C4%99cia-zbiornika-cwu-jako-dodatkowy-bufor/

Możesz się w tym wszystkim "zapętlić".

Jeżeli masz na myśli kocioł na gaz ziemny, to podłączyłbym zbiornik Galmetu do zasilania z kotła gazowego, a wodę CWU doprowadził do niego szeregowo z bufora.

W takim układzie będziesz miał komfort i spore oszczędności.

Kocioł zadziała tylko w przypadku otrzymania zbyt chłodnej wody z bufora.

Poza tym 100l CUW z bufora, to nie jest wcale tak dużo i powiększenie tej ilości o 200l jest wskazane.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

No dobrze ale to jest powiększenie cwu a co w przypadku jeżeli chciałbym powiększyć ilość wody kotłowej?

Myślałem o wpięciu całej objętości galmeta na wyjściu bufora NADO a wężownicą galmeta zasilić grzejniki. Czy to ma sens?

Jacek