Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka budowlana - odrolnienie ?

tomzar

Recommended Posts

Witam !

Mam działkę która ujęta jest w palnie jako budowlana.

Płacę za nią podatek rolny !

Czy muszę przed uzyskaniem pozwolenia na budowę muszę ją odrolnić ???

Gdzie to sprawdzić (czy w wypisie z planu jest jakiś zapis ) ?

Gdzie ustalić jakiej jest tam klasy ziemia ?

Może jeszcze jakieś inne pomysły ?

Pozdrawiam tomzar :roll:

Jeśli działka jest budowlana, to nie jest rolna. Więc nie trzeba ją odralniać. jesteś pewny, że jest budowalana ? Co masz wpisane w wypisie z rejestru gruntów ?

P.S. jeśli nie wiesz, gdzie sprawdzić to skąd pomysł, że działka jest budowlana :) :o

A ten podatek to rolny czy gruntowy :) ? :o

Korzystasz z kilku źródeł informacji... i mieszasz uzyskane informacje. Tak więc krótko:

a) jeśli działka w planie jest budowlana - to jest budowlana :lol:

b) jeśli działka w ewidencji gruntów ma symbol "R", to znaczy, że masz na działce użytek pod nazwą rola (czyli formalnie - uprawę rolną, praktycznie chwasty lub krzaki). I dlatego nie płacisz jak za zboże (tzn. nie tak dużo jak w przysłowiu, ale jednak wymiar Twojego podatku jest w kwintalach - a więc raczej w groszach niż złotówkach) :o .

Czy można z tym żyć?

Można.

Ad. b) Gdy zdecydujesz się na budowę, to architekt sporządzi Ci plan zagospodarowania działki i jej części przeznaczone pod dom, dojścia i dojazdy zostaną decyzją administracyjną (na Twój wniosek) "wyłączone z produkcji rolnej".

Ad a) Na podstawie zapisów w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego dostaniesz pozwolenie na budowę (na tej "odrolnionej" wcześniej części działki).

A co do klasy ziemi. Jeśli już wiesz, że to "R", to znaczy, że miałeś w ręku wypis z ewidencji gruntów. Zajrzyj tam jeszcze raz i zobacz jaka rzymska cyferka jest przy tym "R". To jest to, o co pytasz. :roll:

Na 100 % działka budowlana , oznaczona jako D.B.2032.MN,U.

MN,U - teren zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej z dopuszczeniem usług.

Płacę podatek rolny w wysokości 57 zł rocznie za pow. 2332 m2 (stawka podatku za 1 ha 291,45 zł).

No i bardzo ładnie. Przeczytaj jeszcze raz z uwaga to co napisał Oskar.

To z czym sie spotkałeś jest typowym metlikiem w nazewnictwie.

W momencie gdy gmina zrobiła plan zagospodarowania i uznała że Twoja działka jest pod zabudowe dokonał się akt odrolnienia (tj. gmina uzyskała stosowne pozwolenia). Ale jest nadal "rolna" bo nie masz wyłaczenia z produkcji rolniczej.

Tak wiec jak widzisz są to dwie odrebne sprawy tj. odrolnienie ( z rolnej na budowlaną) i wyłaczenie z produkcji rolniczej.

Teraz w ewidencji gruntów na mapce bedziesz miał klase gleby jeśli klasa Iv , V i Vi to zwolnienie z wszelkich opłat przy wyłaczeniu z produkcji rolniczej. Jeśli jednak klasa II lub III to sa opłaty ale tez nie kosmos . Wtedy warto tak jak mówi Oskar wyłaczyc tylko fragment pod zabudowe.

Co do płacenia podatku rolnego to w wielu gminach tak jest praktykowane że tak długo płacisz podatek rolny dopóki nie zrobisz odbioru domu.

Ja rowniez przerabialam ten temat 3 miesiace temu i pani z urzedu (musze dodac ze bardzo mila) podpowiedziala nam zeby nie odralniac bo w momencie odrolnienia bedziemy placic duzy podatek.Teraz jest to ziemia rolna klasy Va i w ogole nie placimy nic za nia, no ale mamy sporo, ponad pol hektara.

Nasza dzialka jest w planie zagospodarowania jako dzialka pod budownictwo jednorodzinne.

Dowiedz sie w urzedzie czy musisz odralniac, tak czy inaczej pozwola Ci na niej budowac a potem i tak automatycznie grunt pod domem przejdzie w dzialke budowlana.

Cos mi sie o uszy obilo ze trzeba odralniac dzilalke ponizej 30 arow ale nie jestem pewna na 100%.

Lepiej sprawdz u siebie w urzedzie.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
dzisiaj wlasnie dostalam odmowną decyzje odrolnienia mojej dzialki...co moge teraz zrobic-gdzie mam sie odwolac?

A o jakie "odrolnienie chodzi"? - bo przyznam, że nie rozumiem, bo jak dobrze pamietam, to PnB otrzymałeś w listopadzie 2007r i pewnie juz budujesz.

To w czym sprawa?

Sprawy papierkowe do pozwolenia na budowe sa dopiero w trakcie zalatwiania.Moj architekt w moim imieniu zlozyl wniosek w sprawie wydania decyzji zezwalajacej na wylaczenie z produkcji rolnej uzytkow rolnych(rola klasy VI).Dzisiaj otrzymalam odpowiedz..."...projektowanedo wylaczenia uzytki rolne zostaly wytworzone z gleb pochodzenia mineralnego ,ktore nie podlegaja wylaczeniu w trybie art.11 ust.1ustawy z dnia 3 lutego 1995 roku o ochronie gruntow rolnych i lesnych"

Od samego rana nie moge sie dodzwonic do mojego architekta :(

Witam,

czytajac powyzsze posty, mam pytanie czy w momencie kiedy jestem posiadaczem działki, ktora jest na mapie eweidencyjnej jako Ł (łaka)klasy IV i V i nie ma konieczności jej odralniania czy wylaczania z produkcji rolnej?

Jestem pozctakujaca i od natloku informacji jakie czytam dostaje metliku.

• 2 years później...

Witam,

Zamierzam kupić działkę, która zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego znajduje się w terenach upraw polowych o symbolu RP. Czy będę mógł przekształcić taką działkę w budowlaną? gdzie mogę się tego dowiedzieć?

• 10 months później...

Witam,

kupiliśmy od gminy działkę oznaczoną symbolem RM-1, zabudowaną budynkiem mieszkalnym i gospodarczym (ruina). Budynki wyburzyliśmy, nie możemy jednak uzyskać pozwolenia na budowę, bo każą nam... odrolnić tą działkę :mad: to jakiś absurd, w dodatku kosztować ma ponad 20tys!!!

Jak się odwolac od takiej decyzji urzędu i w ogóle co robić????