angelisiak 11.06.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Teraz w ewidencji gruntów na mapce bedziesz miał klase gleby jeśli klasa Iv , V i Vi to zwolnienie z wszelkich opłat przy wyłaczeniu z produkcji rolniczej. . Dzięki wielkie za tę podpowiedź!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 25.06.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Dzięki wielkie za tę podpowiedź!!! ale zauważ,, ze masz to z roku 2010. Teraz weszło, od maja nowe prawo, jeśli działka jest w klasie I-III nie mozna się budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 25.06.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 ale zauważ,, ze masz to z roku 2010. Teraz weszło, od maja nowe prawo, jeśli działka jest w klasie I-III nie mozna się budować. A możesz podać przepis, który to zmienił/spowodował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.06.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 (edytowane) ale zauważ,, ze masz to z roku 2010. Teraz weszło, od maja nowe prawo, jeśli działka jest w klasie I-III nie mozna się budować. Od zawsze gleby I- III były chronione prawnie przed zabudową i wymagały zgody ministra na "przekształcenie" - przy czym klasa III takiej zgody wymagała tylko wtedy kiedy dotyczyło to areału większego niż 0,5 ha. Nowela zniosła to "ograniczenie" ochrony gruntów, dla klasy III i teraz bez względu na wielkość, decyzja o "przekształceniu" należy do ministra. Edytowane 27 Czerwca 2013 przez sSiwy12 poprawiłem ilość ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 26.06.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Od zawsze gleby I- III były chronione prawnie przed zabudową i wymagały zgody ministra na "przekształcenie" - przy czym klasa III takiej zgody wymagała tylko wtedy kiedy dotyczyło to areału większego niż 1 ha. Nowela zniosła to "ograniczenie" ochrony gruntów, dla klasy III i teraz bez względu na wielkość, decyzja o "przekształceniu" należy do ministra. No ok, ale podaj proszę przepis, który to reguluje - szukałem kiedyś i nie mogłem znaleźć, a potrzebuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 27.06.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 (edytowane) No ok, ale podaj proszę przepis, który to reguluje - szukałem kiedyś i nie mogłem znaleźć, a potrzebuję Proszę bardzo: Ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych z dnia 3 lutego 1995 r. (Dz.U. Nr 16, poz. 78) Ustawa o zmianie ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych z dnia 8 marca 2013 r. (Dz.U. z 2013 r. poz. 503) Art. 1. W ustawie z dnia 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych (Dz.U. z 2004 r. Nr 121, poz. 1266, z późn. zm.wprowadza się następujące zmiany: 1) w art. 7: a) w ust. 2 pkt 1 otrzymuje brzmienie: ,, 1) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas I-III - wymaga uzyskania zgody ministra właściwego do spraw rozwoju wsi; ", b) po ust. 3 dodaje się ust. 3a w brzmieniu: ,, 3a. Stroną w postępowaniu, o którym mowa w ust. 2, jest wójt (burmistrz, prezydent miasta). "; 2) w art. 22b: a) w ust. 1 w pkt 4 kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje się pkt 5 w brzmieniu: ,, 5) odsetki z tytułu należności i opłat, o których mowa w pkt 1-4. ", b) dodaje się ust. 3 i 4 w brzmieniu: ,, 3. Dochody, o których mowa w ust. 1, są niepodatkowymi należnościami budżetowymi o charakterze publiczno-prawnym w rozumieniu ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz.U. Nr 157, poz. 1240, z późn. zm. 4. Marszałek województwa jest organem egzekucyjnym uprawnionym do egzekucji należności za zobowiązania z tytułu dochodów, o których mowa w ust. 1. ". Art. 2. Ustawa wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia. Weszła w życie 26.05.2013 r. Po zmianie artykuł 7 brzmi: Art. 7. [Prymat miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego] 1. Przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne, wymagającego zgody, o której mowa w ust. 2, dokonuje się w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, sporządzonym w trybie określonym w przepisach o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. 2. Przeznaczenie na cele nierolnicze i nieleśne: 1) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas I-III - wymaga uzyskania zgody ministra właściwego do spraw rozwoju wsi; 2) gruntów leśnych stanowiących własność Skarbu Państwa - wymaga uzyskania zgody Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa lub upoważnionej przez niego osoby, 3) (skreślony) 4) (skreślony) 5) pozostałych gruntów leśnych - wymaga uzyskania zgody marszałka województwa wyrażanej po uzyskaniu opinii izby rolniczej. 3. Wyrażenie zgody, o której mowa w ust. 2 pkt 1, 2 i 5, następuje na wniosek wójta (burmistrza, prezydenta miasta). Do wniosku dotyczącego gruntów leśnych stanowiących własność Skarbu Państwa wójt (burmistrz, prezydent miasta) dołącza opinię dyrektora regionalnej dyrekcji Lasów Państwowych, a w odniesieniu do gruntów parków narodowych - opinię dyrektora parku. 3a. Stroną w postępowaniu, o którym mowa w ust. 2, jest wójt (burmistrz, prezydent miasta). 4. Do wniosku dotyczącego gruntów, o których mowa w ust. 2 pkt 1 i 2, marszałek województwa dołącza swoją opinię i przekazuje wniosek odpowiedniemu ministrowi w terminie do 30 dni od chwili złożenia wniosku przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta). 5. Organ wyrażający zgodę, o którym mowa w ust. 2, może żądać złożenia wniosku w kilku wariantach, przedstawiających różne kierunki projektowanego przestrzennego rozwoju zabudowy. 6. (uchylony) Wcześniej artykuł ten brzmiał Prymat miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego 1. Przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne, wymagającego zgody, o której mowa w ust. 2, dokonuje się w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, sporządzonym w trybie określonym w przepisach o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. 2. Przeznaczenie na cele nierolnicze i nieleśne: 1) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas I-III, jeżeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 0,5 ha - wymaga uzyskania zgody Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, 2) gruntów leśnych stanowiących własność Skarbu Państwa - wymaga uzyskania zgody Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa lub upoważnionej przez niego osoby, 3) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas IV, jeżeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 1 ha, 4) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas V i VI, wytworzonych z gleb pochodzenia organicznego i torfowisk, jeżeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 1 ha, 5) pozostałych gruntów leśnych - wymaga uzyskania zgody wojewody wyrażanej po uzyskaniu opinii izby rolniczej. 3. Wyrażenie zgody, o której mowa w ust. 2 pkt 1-5, następuje na wniosek wójta (burmistrza, prezydenta miasta). Do wniosku dotyczącego gruntów leśnych stanowiących własność Skarbu Państwa wójt (burmistrz, prezydent miasta) dołącza opinię dyrektora regionalnej dyrekcji Lasów Państwowych, a w odniesieniu do gruntów parków narodowych - opinię dyrektora parku. 4. Do wniosku dotyczącego gruntów, o których mowa w ust. 2 pkt 1 i 2, wojewoda dołącza swoją opinię i przekazuje wniosek odpowiedniemu ministrowi w terminie do 30 dni od chwili złożenia wniosku przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta). 5. Organ wyrażający zgodę, o którym mowa w ust. 2, może żądać złożenia wniosku w kilku wariantach, przedstawiających różne kierunki projektowanego przestrzennego rozwoju zabudowy. Edytowane 27 Czerwca 2013 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.06.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Poprawiłem - to tak jak pisze się z głowy.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 27.06.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Dziękuję za informację i podstawę prawną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 27.06.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 a mam jeszcze jedno pytanie. Przed zakupem działki wystąpiłem o wydanie WZ. Warunki wydano, ale dotyczyły działki wielkości 12 arów. Tymczasem od właściciela chcę kupić 18 arów, tak się z nim umawiałem i tak chcemy wytyczyć przez geodetę. Czy kupno takiej większej działki nie będzie rodzić jakiś problemów ? Będzie sporo większa niż WZ, ale budynek powstanie na tej części już wyznaczonej, dla której wydano WZ ( zaś na reszcie ma być ogród ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 31.07.2017 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2017 Drogą darowizny wszedłem w posiadanie działki, która w MPZP jest oznaczona symbolem B.RM. Z uchwały Rady Gminy czytam, że tereny oznaczone symbolem B.RM mają następujące przeznaczenie: 1) przeznaczenie podstawowe – zabudowa zagrodowa związana z prowadzeniem gospodarstwa rolnego;2) przeznaczenie uzupełniające – zabudowa mieszkaniowa, obiekty usługowe, magazynowe, garażowe i gospodarcze;3) zachowanie istniejącej zabudowy zagrodowej, mieszkaniowej, letniskowej, magazynowej, usługowej z możliwością rozbudowy, przebudowy i nadbudowy istniejących obiektów; Jak mam to rozumieć? Interesuje mnie oczywiście możliwość wybudowania budynku mieszkalnego nie będąc rolnikiem itd. Mogę? Istotne są tu słowa przeznaczenie podstawowe, a uzupełniające? W skrócie, czy na tak oznaczonej działce mogę - ja mieszczuch bez ziemi rolnej - budować dom jednorodzinny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts