Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka budowlana - odrolnienie ?

tomzar

Recommended Posts

• 2 weeks później...
ale zauważ,, ze masz to z roku 2010. Teraz weszło, od maja nowe prawo, jeśli działka jest w klasie I-III nie mozna się budować.

Od zawsze gleby I- III były chronione prawnie przed zabudową i wymagały zgody ministra na "przekształcenie" - przy czym klasa III takiej zgody wymagała tylko wtedy kiedy dotyczyło to areału większego niż 0,5 ha.

Nowela zniosła to "ograniczenie" ochrony gruntów, dla klasy III i teraz bez względu na wielkość, decyzja o "przekształceniu" należy do ministra.

Edytowane przez sSiwy12
poprawiłem ilość ha.

Od zawsze gleby I- III były chronione prawnie przed zabudową i wymagały zgody ministra na "przekształcenie" - przy czym klasa III takiej zgody wymagała tylko wtedy kiedy dotyczyło to areału większego niż 1 ha.

Nowela zniosła to "ograniczenie" ochrony gruntów, dla klasy III i teraz bez względu na wielkość, decyzja o "przekształceniu" należy do ministra.

No ok, ale podaj proszę przepis, który to reguluje - szukałem kiedyś i nie mogłem znaleźć, a potrzebuję :)

No ok, ale podaj proszę przepis, który to reguluje - szukałem kiedyś i nie mogłem znaleźć, a potrzebuję :)

Proszę bardzo:

Ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych z dnia 3 lutego 1995 r. (Dz.U. Nr 16, poz. 78)

Ustawa o zmianie ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych

z dnia 8 marca 2013 r. (Dz.U. z 2013 r. poz. 503)

Art. 1.

W ustawie z dnia 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych (Dz.U. z 2004 r. Nr 121, poz. 1266, z późn. zm.wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 7: a) w ust. 2 pkt 1 otrzymuje brzmienie: ,, 1) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas I-III - wymaga uzyskania zgody ministra właściwego do spraw rozwoju wsi; ",

b) po ust. 3 dodaje się ust. 3a w brzmieniu: ,, 3a. Stroną w postępowaniu, o którym mowa w ust. 2, jest wójt (burmistrz, prezydent miasta). ";

2) w art. 22b: a) w ust. 1 w pkt 4 kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje się pkt 5 w brzmieniu: ,, 5) odsetki z tytułu należności i opłat, o których mowa w pkt 1-4. ",

b) dodaje się ust. 3 i 4 w brzmieniu: ,, 3. Dochody, o których mowa w ust. 1, są niepodatkowymi należnościami budżetowymi o charakterze publiczno-prawnym w rozumieniu ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych (Dz.U. Nr 157, poz. 1240, z późn. zm.

4. Marszałek województwa jest organem egzekucyjnym uprawnionym do egzekucji należności za zobowiązania z tytułu dochodów, o których mowa w ust. 1. ".

Art. 2. Ustawa wchodzi w życie po upływie 30 dni od dnia ogłoszenia.

Weszła w życie 26.05.2013 r.

Po zmianie artykuł 7 brzmi:

Art. 7. [Prymat miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego] 1. Przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne, wymagającego zgody, o której mowa w ust. 2, dokonuje się w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, sporządzonym w trybie określonym w przepisach o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.

2. Przeznaczenie na cele nierolnicze i nieleśne:

1) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas I-III - wymaga uzyskania zgody ministra właściwego do spraw rozwoju wsi;

2) gruntów leśnych stanowiących własność Skarbu Państwa - wymaga uzyskania zgody Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa lub upoważnionej przez niego osoby,

3) (skreślony)

4) (skreślony)

5) pozostałych gruntów leśnych

- wymaga uzyskania zgody marszałka województwa wyrażanej po uzyskaniu opinii izby rolniczej.

3. Wyrażenie zgody, o której mowa w ust. 2 pkt 1, 2 i 5, następuje na wniosek wójta (burmistrza, prezydenta miasta). Do wniosku dotyczącego gruntów leśnych stanowiących własność Skarbu Państwa wójt (burmistrz, prezydent miasta) dołącza opinię dyrektora regionalnej dyrekcji Lasów Państwowych, a w odniesieniu do gruntów parków narodowych - opinię dyrektora parku.

3a. Stroną w postępowaniu, o którym mowa w ust. 2, jest wójt (burmistrz, prezydent miasta).

4. Do wniosku dotyczącego gruntów, o których mowa w ust. 2 pkt 1 i 2, marszałek województwa dołącza swoją opinię i przekazuje wniosek odpowiedniemu ministrowi w terminie do 30 dni od chwili złożenia wniosku przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta).

5. Organ wyrażający zgodę, o którym mowa w ust. 2, może żądać złożenia wniosku w kilku wariantach, przedstawiających różne kierunki projektowanego przestrzennego rozwoju zabudowy.

6. (uchylony)

Wcześniej artykuł ten brzmiał

Prymat miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego

1. Przeznaczenia gruntów rolnych i leśnych na cele nierolnicze i nieleśne, wymagającego zgody, o której mowa w ust. 2, dokonuje się w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, sporządzonym w trybie określonym w przepisach o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.

2. Przeznaczenie na cele nierolnicze i nieleśne:

1) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas I-III, jeżeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 0,5 ha - wymaga uzyskania zgody Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej,

2) gruntów leśnych stanowiących własność Skarbu Państwa - wymaga uzyskania zgody Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa lub upoważnionej przez niego osoby,

3) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas IV, jeżeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 1 ha,

4) gruntów rolnych stanowiących użytki rolne klas V i VI, wytworzonych z gleb pochodzenia organicznego i torfowisk, jeżeli ich zwarty obszar projektowany do takiego przeznaczenia przekracza 1 ha,

5) pozostałych gruntów leśnych

- wymaga uzyskania zgody wojewody wyrażanej po uzyskaniu opinii izby rolniczej.

3. Wyrażenie zgody, o której mowa w ust. 2 pkt 1-5, następuje na wniosek wójta (burmistrza, prezydenta miasta). Do wniosku dotyczącego gruntów leśnych stanowiących własność Skarbu Państwa wójt (burmistrz, prezydent miasta) dołącza opinię dyrektora regionalnej dyrekcji Lasów Państwowych, a w odniesieniu do gruntów parków narodowych - opinię dyrektora parku.

4. Do wniosku dotyczącego gruntów, o których mowa w ust. 2 pkt 1 i 2, wojewoda dołącza swoją opinię i przekazuje wniosek odpowiedniemu ministrowi w terminie do 30 dni od chwili złożenia wniosku przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta).

5. Organ wyrażający zgodę, o którym mowa w ust. 2, może żądać złożenia wniosku w kilku wariantach, przedstawiających różne kierunki projektowanego przestrzennego rozwoju zabudowy.

Edytowane przez aglig

a mam jeszcze jedno pytanie.

Przed zakupem działki wystąpiłem o wydanie WZ. Warunki wydano, ale dotyczyły działki wielkości 12 arów. Tymczasem od właściciela chcę kupić 18 arów, tak się z nim umawiałem i tak chcemy wytyczyć przez geodetę. Czy kupno takiej większej działki nie będzie rodzić jakiś problemów ? Będzie sporo większa niż WZ, ale budynek powstanie na tej części już wyznaczonej, dla której wydano WZ ( zaś na reszcie ma być ogród :) )

• 4 years później...

Drogą darowizny wszedłem w posiadanie działki, która w MPZP jest oznaczona symbolem B.RM.

Z uchwały Rady Gminy czytam, że tereny oznaczone symbolem B.RM mają następujące przeznaczenie:

1) przeznaczenie podstawowe – zabudowa zagrodowa związana z prowadzeniem gospodarstwa rolnego;

2) przeznaczenie uzupełniające – zabudowa mieszkaniowa, obiekty usługowe, magazynowe, garażowe i gospodarcze;

3) zachowanie istniejącej zabudowy zagrodowej, mieszkaniowej, letniskowej, magazynowej, usługowej z możliwością rozbudowy, przebudowy i nadbudowy istniejących obiektów;

Jak mam to rozumieć? Interesuje mnie oczywiście możliwość wybudowania budynku mieszkalnego nie będąc rolnikiem itd. Mogę? Istotne są tu słowa przeznaczenie podstawowe, a uzupełniające? W skrócie, czy na tak oznaczonej działce mogę - ja mieszczuch bez ziemi rolnej - budować dom jednorodzinny?