lotomek 26.03.2008 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 WitamChciałbym prosić o sugestie jak sobie poradzić ze zbyt wysokimi oktworami na okna i drzwi. Czy są jakieś rozsądne metody na obniżenie nadproży? Czy może lepiej wstawić dodatkowy profil okienny pomiędzy oknem i nadprożem? A może po prostu sobie podarować mocowanie okna górą i wypełnić to styrodurem lub czymś innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 26.03.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 ........... A może po prostu sobie podarować mocowanie okna górą i wypełnić to styrodurem lub czymś innym. "Zawsze są dwa wyjścia" - nie "darować" i mimo wszystko mocować góre przez wypełnienie(bo tak można) - wstawić większe okna ewentualnie sprawdzić czy nie podnieść okna do góry, patrząc na ocieplenie podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 27.03.2008 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Przy podnoszeniu okien i podłogi uwaga na drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 27.03.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Możesz jeszcze zamontować rolety, montowane razem z oknami np. BeClever Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotomek 27.03.2008 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Jak miałbym podnieść podłogę to jakie wysokości są rozsądne? Mi brakuje gdzieś 10 cm do zgubienia. Większe okna o 10 cm mogą okazać się komiczne dla mojego budynku. Z drugiej strony włożenie większej ilości styropianu w podłogę też ma swoje ograniczenia ze względu na stabilność podłogi. Wstawienie aż 10 cm wypełnienia i przez taką warstwę mocować okno do naproża - na razie żaden fachowiec od okien tego mi nie zaproponował. Co miałeś ZW na myśli, że przy podnoszeniu okna i podłogi trzeba uważać na drzwi? Mój lekarz by powiedział, że trzeba też uważać na kręgosłup Dzięki za wszystkie posty. Może ktoś jeszcze coś dorzuci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 27.03.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Co miałeś ZW na myśli, że przy podnoszeniu okna i podłogi trzeba uważać na drzwi? Mój lekarz by powiedział, że trzeba też uważać na kręgosłup . Jak podniesiesz podłogę to automatycznie zmniejsza się otwór na drzwi. Wszytko zależy ile zostawiłeś wysokości na otwory drzwiowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 27.03.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Otwory można zmniejszyć przyklejając na kleju i dodatkowo mocując kołkami bloczki z betonu komórkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 27.03.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 ciesz sie ze masz za wysoko a jakbyś miał za nisko to dopiero masz problem niskie ciemne okna, niskie drzwi- podcinanie konieczne- wszystko jak dla krasnoludków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 27.03.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 U mnie w jednym przypadku tak było (przez błąd w projekcie) - otwór na drzwi balkonowe był o 10 cm za wysoki. Pomogło zamontowanie na górze otworu drewnianej belki - 8x10 cm, do której zostały zamocowane drzwi. Po zrobieniu elewacji wszystko wygląda ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 27.03.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Jeśli wysokość nie jest jakoś drastycznie za duża, to można po wstawieniu okien i drzwi, luke nad nimi wypelnic styropianem i otynkowac. U mnie tez byly za wysokie, tak o 3 - 6 cm. Po wypelnieniu styropianem i otynkowaniu zapomnialem o temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.03.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Przy oknach plastikowych można zamocować coś co się nazywa "poszerzenie". Jest to kawałek profilu pcv w tym samym kolorze co okno. Tak mam zrobione przy swoich drzwiach balkonowych, bo byłyby za duże dla technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emma2008 27.03.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Większe okna o 10 cm mogą okazać się komiczne dla mojego budynku. Dlaczego tak uważasz? My specjalnie daliśmy o 10cm wyższe otwory okienne, żeby mieć więcej światła w domu, bo budujemy na zalesionej działce. Mam nadzieję, że nie będzie to wyglądało komicznie Pozdrawiam E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.03.2008 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Moje okna są o jakieś 15-18 cm wyższe niż w projekcie. Wyszło tak, bo w momencie stawiania ścian otwory były zrobione większe, aby zmieścić w nich skrzynkę na rolety. Finalnie jednak skrzynki są na murze i okna większe. Komicznie to nie wygląda. Jest wiecej światła w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotomek 27.03.2008 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Moje okna są o jakieś 15-18 cm wyższe niż w projekcie. Trociu, wcześniej napisałaś, że wstawiałaś dodatkowe elementy pomiędzy napdrożem a drzwiami balkonowymi. Czy to oznacza, że górna linia drzwi balkonowych nie zgrywa się z linią okien? Na jaką wysokość wychodziły Ci drzwi, których technologia nie mogła "udźwignąć"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.03.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Drzwi na dole - otwór 264x200- drzwi 241x197,5- uwzględniono wylewkę 15cm- dodano "poszerzenie" górą na 6cm Drzwi na górze- otwór 240x200 (zmniejszone finalnie do 240x190)- drzwi 186,5x229- dodano "poszerzenie" górą na 6cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.03.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Moje okna są o jakieś 15-18 cm wyższe niż w projekcie. Trociu, wcześniej napisałaś, że wstawiałaś dodatkowe elementy pomiędzy napdrożem a drzwiami balkonowymi. Czy to oznacza, że górna linia drzwi balkonowych nie zgrywa się z linią okien? Zgadza się. Ale finalnie nie jest to zauważalne. Poprzeczka w drzwiach też miała być mniej więcej jak się kończą okna a jak widze teraz na zdjęciach jest lekko poniżej. Ale na to się na prawdę nie zwraca tak uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.03.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Na jaką wysokość wychodziły Ci drzwi, których technologia nie mogła "udźwignąć"? W moim wypadku technologia nie odnosi się jedynie do samych drzwi. Mieliśmy bardziej skomplikowany przypadek. Dla drzwi na dole problemem była zbyt duża roleta. Dlatego wstawione jest to poszerzenie, na którym częściowo usadowiona jest puszka od rolet. Dla drzwi na górze problemem była zbyt duża moskitiera. Dlatego też musieliśmy zwęzić lekko otwór i dodać poszerzenie, na którym podobnie częściowo usadowiona jest puszka do rolet. Ale jesteśmy zadowoleni. Sąsiedzi budujący według tego samego projektu dali rolety nastawne i mają mniejsze okna. Dość komicznie to wygląda szczególnie w garażu, gdzie finalnie są dwa małe okienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts