Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nadproże za wysoko :(

Recommended Posts

Witam

Chciałbym prosić o sugestie jak sobie poradzić ze zbyt wysokimi oktworami na okna i drzwi. Czy są jakieś rozsądne metody na obniżenie nadproży? Czy może lepiej wstawić dodatkowy profil okienny pomiędzy oknem i nadprożem? A może po prostu sobie podarować mocowanie okna górą i wypełnić to styrodurem lub czymś innym.

........... A może po prostu sobie podarować mocowanie okna górą i wypełnić to styrodurem lub czymś innym.

"Zawsze są dwa wyjścia"

- nie "darować" i mimo wszystko mocować góre przez wypełnienie(bo tak można)

- wstawić większe okna

ewentualnie sprawdzić czy nie podnieść okna do góry, patrząc na ocieplenie podłogi.

Jak miałbym podnieść podłogę to jakie wysokości są rozsądne? Mi brakuje gdzieś 10 cm do zgubienia. Większe okna o 10 cm mogą okazać się komiczne dla mojego budynku. Z drugiej strony włożenie większej ilości styropianu w podłogę też ma swoje ograniczenia ze względu na stabilność podłogi.

Wstawienie aż 10 cm wypełnienia i przez taką warstwę mocować okno do naproża - na razie żaden fachowiec od okien tego mi nie zaproponował.

Co miałeś ZW na myśli, że przy podnoszeniu okna i podłogi trzeba uważać na drzwi? Mój lekarz by powiedział, że trzeba też uważać na kręgosłup ;)

Dzięki za wszystkie posty. Może ktoś jeszcze coś dorzuci.

Co miałeś ZW na myśli, że przy podnoszeniu okna i podłogi trzeba uważać na drzwi? Mój lekarz by powiedział, że trzeba też uważać na kręgosłup ;)

.

Jak podniesiesz podłogę to automatycznie zmniejsza się otwór na drzwi.

Wszytko zależy ile zostawiłeś wysokości na otwory drzwiowe

Moje okna są o jakieś 15-18 cm wyższe niż w projekcie.

Trociu, wcześniej napisałaś, że wstawiałaś dodatkowe elementy pomiędzy napdrożem a drzwiami balkonowymi. Czy to oznacza, że górna linia drzwi balkonowych nie zgrywa się z linią okien? Na jaką wysokość wychodziły Ci drzwi, których technologia nie mogła "udźwignąć"?

Moje okna są o jakieś 15-18 cm wyższe niż w projekcie.

Trociu, wcześniej napisałaś, że wstawiałaś dodatkowe elementy pomiędzy napdrożem a drzwiami balkonowymi. Czy to oznacza, że górna linia drzwi balkonowych nie zgrywa się z linią okien?

Zgadza się. Ale finalnie nie jest to zauważalne. Poprzeczka w drzwiach też miała być mniej więcej jak się kończą okna a jak widze teraz na zdjęciach jest lekko poniżej. Ale na to się na prawdę nie zwraca tak uwagi.

Na jaką wysokość wychodziły Ci drzwi, których technologia nie mogła "udźwignąć"?

W moim wypadku technologia nie odnosi się jedynie do samych drzwi. Mieliśmy bardziej skomplikowany przypadek.

Dla drzwi na dole problemem była zbyt duża roleta. Dlatego wstawione jest to poszerzenie, na którym częściowo usadowiona jest puszka od rolet.

Dla drzwi na górze problemem była zbyt duża moskitiera. Dlatego też musieliśmy zwęzić lekko otwór i dodać poszerzenie, na którym podobnie częściowo usadowiona jest puszka do rolet.

Ale jesteśmy zadowoleni. Sąsiedzi budujący według tego samego projektu dali rolety nastawne i mają mniejsze okna. Dość komicznie to wygląda szczególnie w garażu, gdzie finalnie są dwa małe okienka.