seatwrc1 26.03.2008 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Posiadam działkę, na której mam zamiar rozpocząć budowę w przyszłym roku. W gminie w której jest usytuowana ww. działka rozpoczynana jest budowa kanalizacji. Gmina przesłała mi oświadczenie o treści:„Ja niżej podpisany oświadczam, że jako właściciel nieruchomości położonej w……… o nr. Działki ………..w obrębie ewidencyjnym ………………… w jednostce ewidencyjnej ……………….jestem zainteresowany projektem i budową sieci kanalizacyjnej i wyrażam zgodę na wykonanie i całodobowy nieograniczony dostęp eksploatacyjny do realizowanego odcinka sieci na terenie ww. działki. Przedmiotowa zgoda wyczerpuje moje wszystkie roszczenia z tytułu wybudowania, eksploatacji i użytkowania przedmiotowego uzbrojenia.” Dodam że nie przedstawiono mi żadnych planów i nie wiem jak będzie przebiegała kanalizacja na terenie mojej posesji. Moje pytania:Czy tak sformułowane oświadczenie nie stawia mnie na przegranej pozycji bez możliwości ustalenia przebiegu, czy inwestor może doprowadzić do tego, że nie będę w stanie wybudować się na swojej działce? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/98858-jakie-konsekwencje/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 27.03.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 1) treść takich oświadczeń za zwyczaj ma za zadanie chronić interesów inwestora, więc jako właściciel nieruchomości musisz wpierw się dowiedzieć jakie mogą być konsekwencje jego podpisania. Powinieneś pójść do Gminy i zapoznać się z projektem kanalizacji w obrębie twojej nieruchomości. Może się okazać, że np. na twojej działce przewidziana jest przepompownia itp. Jeśli coś takiego nie jest tam przewidziane, to raczej niczym nie ryzykujesz, chyba że nie chcesz być podłączony do kanalizacji... 2) z doświadczeń w moim mieście, wynika, że inwestor nie może bez twojej zgody realizować inwestycji na terenie twojej nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/98858-jakie-konsekwencje/#findComment-2376569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts