Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj!

Czy w projekcie APS 119 masz naniesiony rzut piwnicy tak jak są naniesione rzuty - parteru i poddasza?

Chodzi nam o parametry techniczne: fundamentów (szerszych, wzmocnionych na części podpiwniczonej), kominów, wentylacji, instalacji elektrycznej, kanalizacji, schodów, otworów okiennych, itp.

Gdzie są uwzględnione te wszystkie elementy techniczne potrzebne do wykonania piwnicy dla przyszłego inwestora - na podstawie jakiej dokumentacji ma to wykonać i jak to wygląda u Ciebie.

Co nam jest potrzebne (z kwitów) żebyśmy mogli wybudować piwnicę, której nie ma w podstawowym projekcie, a ma być taka jak Twoja?

Pozdrawiamy :)

Witam.

Jeżeli chodzi o rzuty piwnicy to w oryginalnym projekcie ich nie było. Biuro projektowe wyraziło zgodę na częściowe podpiwniczenie w korespondencji meailowej i następnie kierownik budowy wykonał rzuty bez wskazywania parametrów technicznych. Istotnym jest, że ubiegaliśmy się o budowę budynku jednorodzinnego podpiwniczonego i takowe pozwolenie zostało nam wydane przez Starostwo Powiatowe. W dokumentacji złożonej wcześniej do Urzędu nie wskazywaliśmy jakichkolwiek parametrów technicznych budowanej piwnicy. W rzutach zostały uwzględnione jedynie schody, miejsce otworów okiennych oraz miejsce na wentylację i kominy spalinowe. Jeżeli chodzi o samo wykonanie piwnicy w naszym przypadku ekipa budowlana prowadziła roboty pod okiem kierownika budowy, który na bieżąco przekazywał im wiedzę odnośnie technicznych aspektów - ma ponoć do tego uprawnienia. Nie wiem jak jest w innych przypadkach ale u nas piwnica nie zajęła dużo czasu ze zgromadzeniem potrzebnej dokumentacji. Jednakże przed jej wykonaniem radziłabym dobrze przemyśleć wykonanie systemu drenarskiego - odpływ, jak i np. podłogówkę w przyszłości - chodzi mi o wysokość stropu. U nas przesądziło to o podniesieniu parteru o jeden pustak. Tak a propo niezła zabawa była ze schodami do piwnicy - mało miejsca - ale jak się okazało do zrobienia. Jakby co służę pomocą. Pozdrawiam Kasia.

Witaj, matika.

Ja także zaglądam i czytam dzienniki APS-owiczów. My zaczynamy w lipcu - mam nadzieję...

Widzę, że budujecie z porothermu. Jaka grubość pustaka? Czym zamierzacie docieplać? wełna mineralna czy styropian? Czy konieczne jest podnieszienie parteru w przypadku ogrzewania podłogowego?

Działka - przepiękna, jak marzenie. Widoków juz ci zazdroszczę, Te zimowe będą pewnie jeszcze piękniejsze.

pozdrawiam cieplutko!

Aldona.

dar.al Budujemy z porothermu grubość 24 cm, docieplać będziemy styropianem 15. Jeśli chodzi o podniesienie parteru o pustaka to, zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie ponieważ podłogówkę robimy na całym parterze. Poza tym na podłogę będziemy kładli styropian 15 cm, plus system grzewczy, wylewka, kafle itd. W takim przypadku pomieszczenia robią nam się o tyle niższe, a nie chciałam zmieniać ich wysokości, wyższe wyglądają na większe, a takie właśnie lubię. Dlatego podnieśliśmy parter o pustaka. Jeśli robiłabym podłogówkę tylko w łazience czy kuchni wówczas zrezygnowalibyśmy z takiego rozwiąznia. Ale również ze względu na to że kuchnię mamy otwartą, nie chciałam różnic w wysokościach.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Madziu zdjęcia załączone. Mam wrażenie że teraz wszystko po prostu ślimaczy się. Kiedy stawiali mury chociaż widoczne były efekty, domek rósł coraz wyżej i wyżej. Prace na tym etapie są bardziej pracochłonne, więc zdjęć też nie za dużo. Tym bardziej że deszczyk polubił naszą kotlinę. Ale może niedługo wyjdzie słoneczko i pozwoli nam zakończyć prace na dachu 8)

Cześć,

nie przejmuj się, że masz wrażenie że się ślimaczy. Ja na początku cały czas chodziłam poddenerowowana, że nic się nie dzieje. Teraz już ze stoickim spokojem przyjmuję każde przesunięcie prac, no chyba, że to koliduje z jkaimiś innymi pracami na budowie.

Po obejrzeniu zdjęć Twojego domku, mam wrażenie, że też podnieśliście budynek o 1 pustak. Czy tak?

POzdrowienia,

Magda

Cześć Madziu

Dzięki za miłe słowa. Mam nadzieję, że na drugi tydzień wieźba będzie juz w całości położona, jeżeli tylko pogoda nam na to pozwoli. A później dachówka, te prace potrwają znacznie dłużej bo będziemy ją sami kładli tzn. mój tato, mąż i jeszcze ktoś do pomocy. Owszem domek podnieśliśmy o jednego pustaka ze względu na ogrzewanie podłogowe, które robimy na całym parterze, a poza tym budynek wygląda też na wyższy z powodu podpiwniczenia domku. Pozdrawiam kasia

Witaj matika!

Czytałam Twój dziennik. Gratuluję wyboru projektu. Uważam, że macie super tempo! 2 miesiące i już robicie dach! Zazdroszczę Wam. U mnie to dopiero jest ślimacze tempo. Wybieram projekt już kilka miesięcy, a nie mam jeszcze przepisanej działki. Chciałabym już zacząć budowę i widzieć jak rosną mury. :o Będę czytać Twój dziennik. Pozdrawiam. :wink:

malkaj my również wybieraliśmy projekt bardzo długo, ja chciałam duży dom, mąż myślał ekonomicznie. Wiedziałam, że chcę mieć duży salon, dużą kuchnię i spiżarnię przy kuchni. I co z moich planów :-? prawie w całości posypały się. Salon nie za duży ale do przyjęcia, kuchnia jak dla mnie klitka, ani wyspy ani stołu, bo miejsca brak. Spiżarka - kompromis budowa piwnicy na spiżarnię pralnię i kotłownię. Moim faworytem była Radomiła z Archipelagu

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/radomila/

męża Stefania

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/stefania/

Ale czym dłużej trwały poszukiwania tym było ciężej. Potem godne uwagi stały się dom w przebiśniegach http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3f93eb32b839c

ranczo http://www.studioatrium.pl/projekt-domu-GL-331,371,61,opis.html

PDJ-0244 http://www.e-projektydomow.pl/projekt/dom_wolno_stojacy/budynek_z_poddaszem_mieszkalnym/Dom_w_mikolajkach/PDJ-0244.html

A na końcu :roll: kompromis i projekt wybrany APS 119.

malkaj życzę Wam dużo cierpliwości bo to początki długiej drogi po katalogach, internecie, urzędach, hurtowniach, sklepach itp... Powodzenia w I etapie wyborze projektu i oczywiście w kolejnych również. Pozdrawiam kasia

Witaj googulek dziękuję, mam nadzieję, że kiedyś domek będzie tak jak piszesz piękny ale jeszcze daleko mu do tego. Najważniejsze że będzie nasz moich dzieci, męża. Szkoda mi tylko domu w którym jeszcze mieszkamy, jest moim rodzinnym domem, w którym się wychowałam dlatego tak ciężko się z niego wyprowadzać. :( Ale myślę, że jak tylko zamieszkamy w nowym domku sentymenty pójdą na dalszy plan (mam taką cichą nadzieję). Czekam z niecierpliwością aż Panowie od wieźby zakończą swoje sumiennie wykonywane zadanie i zaczniemy kłaść dachówkę. Co do słupów, w naszym projekcie są po 4 słupy od strony frontowej i ogrodowej pod balkonami oraz dwa przed garażem, z których zrezygnowaliśmy, kosztem wydłużenia garażu plus jeden za garażem. Ich średnica to 34 cm jeśli dobrze pamiętam. Zdecydowaliśmy się na dwa grubsze 40 cm, ponieważ bardziej mi się podobają. Pozdrawiam

dzieki wielkie za szybka odpowiedz!

co do wyprowadzki to prawda, ze czlowiek bardzo sie przywiazuje do miejsc w ktorych byl szczesliwy, ja wyjechalam z polski majac 10 lat (teraz mam 32) i nigdzie sie nie czuje sie tak dobrze jak w domu mojego dziecinstwa, tzn u babci. Morze dlatego zdecydowalam sie na budowe ''na odleglosc'', chociaz wszyscy twierdza ze to szalony pomysl, ze bede korzystac ze swego domu tylko 6 tygodni w roku, ale ja wiem ze to byla wlasciwa decyzja i chociaz czesto jest trudno, nigdy nie watpie ze tak mialo byc!

koniec z nostalgia, czas wracac do pracy!

pisz duzo w swoim dzienniku, wklejaj duzo zdjec a ja bede czesto podgladac!

basiaxxx

Niestety ale nie jestem w stanie napisać Ci jaki jest koszt budowy piwnicy, ponieważ bloczki, cement, piasek itp. kupowaliśmy również na pozostałą część budowy. Wobec tego trudno określić ile sztuk zostało zużytych na mury piwnicy. Koszt "domku" w stanie widocznym na zdjęciach umieszczonych w dzienniku budowy na dzień 31.03.2008r. czyli jeszcze przed rozpoczęciem murowania wynosił ok 32.000,00 zł bez kosztów robocizny, ponieważ piwnicę murował mój tato. Kwota 32 tyś. obejmuje również cały system drenarski, który w naszym przypadku nie należał do najtańszych. Warto zaznaczyć, że 50% kosztów to bloczki betonowe B-6 wysokość 14 cm, które my kupowaliśmy po 4,64 zł brutto. Mam nadzieję, że chociaż troszeczkę pomogłam Pozdrawiam