Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt więźby i dachu - robocizna

dominka

Recommended Posts

Mnie za dach 300 m2 czterospadowy bez lukarn zaproponowano 14 tys. Wszystko od więźby przez położenie blachodachówki po rynny. Dla kolegi z poprzedniego postu informacyjnie - bo z okolicy 8) Pozostałych proszę o więcej danych ze swoich wycen i komentarze. Bo to pierwsza wycena jaką dostałem. A ekipa z polecenia - że podobno bardzo dobra.

nie za mało przypadkiem ? u mnie sama więźba (260m2) z montażem 26tyś a gdzie jeszce dachówka , krycie itp.

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I już po wizycie 4 cieśli/dekarzy.Na gotowo najtańsza oferta 55/m2 najdroższa 65/m2.W cenie wszystko od więźby po rynny-bez pełnego deskowaniaTroche mnie zaskoczyło,że nie ma różnicy w cenie czy się kładzie blachodachówkę czy dachówkę.Nie wiem jaki ceny by mi zaśpiewali gdybym miał skomplikowany dach :o

Potrzebuję ekipę na dach, okolice Gliwic. Póki co jedna może zrobić za 80/m2 ale w listopadzie, oprócz tego mam oddzielnie cieślę i dekarzy, cieśla wstępnie chce 10tys. za 236m2, dach 2 x dwuspadowy (takie T) z dwiema lukarnami i dwoma oknami dachowymi. Podobno mógłby zacząć od przyszłego tygodnia.

Cena kosmiczna, ale podobno wszyscy cieśle i dekarze siedzą w Kalinie i Rusinowicach, a tam płacą dużo, bo pieniądze rządowe, no i dużo roboty.

No i gościu mówi, że jak tu nie dostanie dobrej ceny, to jedzie tam i dostanie jeszcze więcej.

Sam już nie wiem, co o tym sądzić...

Witam,,

Ja mam oferte następująca :

dach 4 spadowy, 4 lukarny, 7 okien polaciowych , pow. 300- 310m2

27 pln /1m2 - więźba ,desowanie, papa

40 pln - położenie dachówki z wszelkimi obróbkami, rynnami, wszystko na gotowo , + 200 pln za montaz kazdego okna polaciowego.

Znalazł się jeden taki z okolic wawy co za to krzyknął 140 pln z m2. Dobry jouk. :D

A co myślicie o takiej ofercie - dach prosty, ale dom w kształcie litery T, czyli wielospadowy, trzy okna dachowe, dachówka cementowa - 24 800?

W cenę wchodzi więźba, deskowanie, obicie papą, położenie dachówki i obróbki.

Gdybyście mieli ekipę godną polecenia z łódzkiego, to proszę o namiary.

Witam wszystkich forumowiczów!

Jestem tu nowy, co nie ozacza, że bez doświadczeń :lol:

Budujemy wraz z żoną dość duży dom pod Poznaniem(zaczęliśmy w sierpniu 2008) i przyznam szczerze, że ceny za wykonanie dachu, o których piszecie to dla nas jakaś inna bajka. Mamy wiele kontaktów w branży budowlanej z racji prowadzenia działalności gospodarczej, więc wydawało nam się, że to nic prostszego jak znależć dobrą i niedrogą ekipę cieśli i dekarzy.

Jakież było nasze zdziwienie, gdy otrzymaliśmy pierwsze wyceny - od 90 do 150zł/m2 dachu - więżba, deskowanie, membrana, dachówka ceramiczna(nie karpiówka), rynny, opierzenia i 4 okna dachowe. Mamy prawie 500m2 dachu więc możecie łatwo obliczyć jakie to są koszty za samą robotę!!!

Myślelismy, że to jakis żart i dzwoniliśmy i dwoniliśmy i dzwoniliśmy, aż usłyszeliśmy 75zł za samą więżbę :o - normalnie masakra

Oczywiście są i tacy, co chcieli mniej, ale po wizytach na budowach nie chcielibyśmy, aby nawet zbliżyli sie do naszego dachu.

Teraz stanęło na 105zł, dobra ekipa i raczej ich weźmiemy, bo brak nam alternatywy.

pozdrawiam wszystkich budujących