Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt więźby i dachu - robocizna

dominka

Recommended Posts

Nie, to dachówka Rupp Ceramika :evil:

Sprawdziłam, że to nie był telefon z fabryki tylko wybieg sprzedawcy

to calkiem mozliwe ze trzeba na ruupa poczekac gdyz fabryka do okolo 15 stycznia ma przestoj z powodu awarii pieca , jedynie poszukac po skladach budowlanych moze ktos bedzie mial na stanie ta dachowke.

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie, to dachówka Rupp Ceramika :evil:

Sprawdziłam, że to nie był telefon z fabryki tylko wybieg sprzedawcy

to calkiem mozliwe ze trzeba na ruupa poczekac gdyz fabryka do okolo 15 stycznia ma przestoj z powodu awarii pieca , jedynie poszukac po skladach budowlanych moze ktos bedzie mial na stanie ta dachowke.

:roll: to dziwne to samo słyszałem ale o Robenie...

Witam. Przygotowuje się do wymiany całej więźby dachowej na starym poniemieckim dachu. Będzie przekładana 1/3 jego długości- pozostałym sąsiadom nie leci woda na głowę wiec nie wymieniają.

Dach 2 spadowy powierzchnia 150m2

Zakres prac :

wyburzenie murłaty i postawienie jej od nowa - jakieś 25mb

wyrzucenie całej obecnej więźby i zastąpienie jej krokwiowo-jętkową

folia

obróbka 1 wolego oka

obróbka 2 wykuszy plus osadzenie okien

obrobienie 1 komina z 3 przewodami ( obróbki blacharskie i murowanie )

obróbki blacharskie – miedzy moim dachem a ścianą sąsiada 15m

obróbka między pozostałą częścią dachu a moim dachem 15m

rynny – wymiana na nowe- 30m

piorunochron 20m

usunięcie dachówki betonowej i zastąpienie jej ceramiczną

przygotowanie miejsca na okna połaciowe ( 5 sztuk ) - obecnie nie będą wstawiane,

przygotowanie i wstawienie włazu kominiarskiego

Ile mogę zapłacić za taki zakres prac w zachodniopomorskim- Kamień - Międzyzdroje Świnoujście.

Będę wdzięczny za podpowiedzi i ewentualne namiary na dobrego i taniego wykonawcę.

My za dach ok. 260m2 zapłaciliśmy:

* ok. 15 tys. PLN za drewno (KVH - suszone, strugane drewno z Niemiec, ok. 9m3)

* 7800 PLN za robociznę więźby (dwa dachy dwuspadowe - na domu i garażu, na domu dodatkowo dwie lukarny)

* ok. 58 tys. PLN łącznie za robociznę dekarzy i materiały pokrycia (dachówka Ruppceramika, 6 ciepłych okien dachowych Fakro, rynny PCV, boazeria nabijana na krokwie od góry).

Poszło w sumie ponad 80 tysięcy, czyli ponad 300 złotych za m2 dachu. Ale jesteśmy zadowoleni z efektu. Zdjęcia wkrótce będzie można zobaczyć na http://www.nasznowydom.pl/galeria

My za dach ok. 260m2 zapłaciliśmy:

* ok. 15 tys. PLN za drewno (KVH - suszone, strugane drewno z Niemiec, ok. 9m3)

* 7800 PLN za robociznę więźby (dwa dachy dwuspadowe - na domu i garażu, na domu dodatkowo dwie lukarny)

* ok. 58 tys. PLN łącznie za robociznę dekarzy i materiały pokrycia (dachówka Ruppceramika, 6 ciepłych okien dachowych Fakro, rynny PCV, boazeria nabijana na krokwie od góry).

Poszło w sumie ponad 80 tysięcy, czyli ponad 300 złotych za m2 dachu. Ale jesteśmy zadowoleni z efektu. Zdjęcia wkrótce będzie można zobaczyć na http://www.nasznowydom.pl/galeria

Tyle kasy zapłaciłeś i rynny z pcv ? marny kontrast...

Tyle kasy zapłaciłeś i rynny z pcv ? marny kontrast...

Ach, jakaż błyskotliwa i cenna dla Forumowiczów wypowiedź.

Nie rozumiem tekstu o "kontraście". Jak każdy, muszę się trzymać jakiegoś budżetu. I wolałem wydać pieniądze na porządne drewno konstrukcyjne. Nie tak, jak wszyscy, którzy biorą zielone, rzekomo zaimpregnowane drewno z tartaków "U Zdzicha", a potem dziwią się, że gnije, że są wykwity na suficie albo jeszcze coś gorszego. Nie widzę nic złego w rynnach z PCV. Rynna ma odprowadzić wodę i na tym kończy się jej rola. Konstrukcja, pokrycie i ciepłe okna są dużo ważniejsze.

błyskotliwa nie błyskotliwa, jak dla mnie przy takich kosztach dachu wybór kompletnie bezsensowny (ale to Twój dach) pcv jest ok. pod względem szczelności nawet przez wiele lat, no chyba że nie przeszkadza ci oglądanie rynien ( za jakiś czas) teraz brązowych np. a po paru latach różowych jak torebka Dody bądź w kolorze khaki... będziesz mieć piękne i nie tanie pokrycie, elegancką elewację i wyplowiałe pcv, jak byś dobrze poszukał znalazłbyś rynny powlekane stalowe w cenie pcv (a czasami droższe nawet z pcv, zależy jaka firma ) że o przystawianiu drabiny w celach konserwacyjnych tylko wspomnę. Pozdrawiam

• 8 months później...
  • 1 month później...
Pomocy!

po ile teraz chodzi więźba za m3?

Majster kazał mi się dowiedzieć, bo będzie dla nas zamawiał w tartaku i trzeba się potargować, a ja nie mam o tym pojęcia?

Aha- ceny lubuskie i zachodnipomorskie, bo "co kraj to obyczaj".

Pozdrawiam serdecznie

ceny wahają się od 700zł za kubik

około 220 m2 (~2100 dachówek podstawowych Monza Plus antracyt) dwuspadowy, 2 gible (lookarny):

- więźba - ~14 m3, robocizna - 5 tyś zł (z rzeźbieniami krokwi),

- membrana dachowa TYVEK SUPRA z firmy DuPont (poleciałem po bandzie i kasie, 2,5 tyś zł za samą membranę)

- pokrycie dachowe 7 tyś zł (w tym wykończenie komina płytkami - bardzo ładnie wyszło, montaż 3 okien dachowych i 1 wyłazu)

- z rynnami tytan-cynk powlekanymi (czarne) montowanymi przez szwagra,

- malowanie 3V3 jakieś 1 tyś zł

Suma za dach - 33 334,39

Ogólnie jestem zadowolony :)

• 2 years później...
Witam , dostałem wycenę dachu na gotowo ( dach czterospadowy dachówka ceramiczna plus okna dachowe ok 290 m2), za m2 60zł czy to dobra oferta ?

[ATTACH=CONFIG]170927[/ATTACH]

drogo. jezeli nie stawiaja wiezby. Ja mam 300 m2 dach 4-spadowy + trzy lukarny robocizny 6000 + 13000 materialy. deskowalem i papowalem sam.

Mazowieckie wschod