Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okuchnia! (i łazienka) - czyli kto kogo wykończy....

Recommended Posts

no chyba musze sama sobie poradzić... Dziś dostalam druga próbkę do sprawdzenia, jest jasniejsza (wenge light) ale bardzziej żółtawa. Płytki dostały po położeniu bardziej różowego odcienia a podłoga żółtawego. Nie wiem jak zachowają sie szafki. Ze względu na jasność podoba mi się bardziej wenge, a odcieniem bardziej pasuje ta limba.... eeech...

Wogóle nie mam co pisać, wykańczamy (się) juz z tydzień i dojśc do końca nie można. Mam nadzieję, że jutro pokończą grubsze rzeczy i bede mogla trochę zmyć pyl, żeby cykliniarze zaczęli z parkietem - na raty oczywiście. Dziś odeszli z kwitkiem bo nie bylo miejsca w pokoju żeby coś zacząć, zreszta jeszcze docierali gładzie przed malowaniem.

W łazience pociemniało po pomalowaniu śćian farbą w kolorze płytek :( Wogóle kupili tej farby jak na lekarstwo, mazaje tylko porobili (bez podkladu na nieróno pomaziana zielona pytę....) ja chyba się bardziej przykladam do malowania...

A co do parkietu - poradzono nam,że najlepiej będzie parkiet olejować, ponieważ był przez lata cały niepolakierowany i pastowany, więc lakier może nie chwycić... A jak chcemy ciemną podłogę to trzeba kupić olej kolorowy, która to przyjemność kosztuje 460 zł za 2,5 litra. Trzeba dwie takie porcje...

Ja tam wolę olejowany, tylko jak odpowiedni kolor uzyskac....

Są barwiące oleje, tylko one są właśnie droższe niż zwykłe :roll:

Jeśli chodzi o lakierowanie pastowanej podłogi, to pierwsze słyszę, że lakier może nie chwycić :-? Jestem wychowana na pastowanych latami podłogach (w starym domu, u babci, w mieszkaniu rodziców), które potem były lakierowane i nie było żadnych problemów - pasta nie wsiąka na tyle, żeby jej cyklinowanie nie dało rady :-?

Jeśli chodzi o kolorek na ścianę, to pamiętaj, że jak dobrze wyschnie, to będzie jaśniejszy :wink:

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

no chyba musze sama sobie poradzić... Dziś dostalam druga próbkę do sprawdzenia, jest jasniejsza (wenge light) ale bardzziej żółtawa. Płytki dostały po położeniu bardziej różowego odcienia a podłoga żółtawego. Nie wiem jak zachowają sie szafki. Ze względu na jasność podoba mi się bardziej wenge, a odcieniem bardziej pasuje ta limba.... eeech..

a szafki nie rzuca swojego odcienia na płytki i reszte? dodanie ciemnych elementów zmieni chyba trochę odcienie pozostałych elementów,

zresztą jak okno umyjesz i cos w nim powiesisz, np. roletę, to też inne światło będzie w kuchni

ja bym chyba brała to co samo w sobie bardziej mi odpowiada, ale ja nie jestem aż tak wrażliwa na odcienie :wink:

W łazience pociemniało po pomalowaniu śćian farbą w kolorze płytek :( Wogóle kupili tej farby jak na lekarstwo, mazaje tylko porobili (bez podkladu na nieróno pomaziana zielona pytę....) ja chyba się bardziej przykladam do malowania...

Ale nie pozwolicie, zeby to tak zostało? :roll:

już sie skonsultowałam co do podłóg - trafiliśmy na dobrych fachowców, tak mi się zdaje przynajmniej patrząc jak robią i co wiedzą... Nie chodziło jednak o malowanie tylko o bejcę - że na pastowanej podłodze może nie chwycić albo "gryźć się" Z poprzednimi warstwami. My chcieliśmy ciemniejsze podłogi. Jeden pokój zostaje tak jak być i już jest zaolejowany. Resztę chyba zrobimy ciemnym olejem, nie wiem tylko jakie są dostępne - w sklepie powiedziano nam o jakimś jednym - 460 zł za 2,5 litra (potrzeba dwa opakowania :( Może wie ktoś o jakichś innych dobrych? Ciekawa jestem jak inne ceny - ten jest ponoć na zamówienie.

Mam zdjęcia:)

Podłoga w sypialni nieolejowana, jeszcze nieskończone cyklinowanie:

http://images27.fotosik.pl/228/2eb3840bd15ead39.jpg

a tow małym pokoiku - tu nie zmieniamy koloru a i tak się zmienil;)

http://images33.fotosik.pl/285/21f8bfabcf0b23d4.jpg

Ja już wolę ciemną, jakoś tak mam,że drewno albo całkiem jasne, prawie białe, albo ciemne, brunatne... Z wiklina mam podobnie ;)

a to moje dylematyczne kolory frontów:

http://images30.fotosik.pl/229/88c41360d48c0870.jpg

http://images34.fotosik.pl/285/cac54d49c77074f4.jpg

Po mojemu to one właśnie w tonacji bardziej jak te ciemne :roll: Ale na zdjęciu może być widać odwrotnie niż w realu :-?

Naprawde trzeba by to w realu zobaczyc, inaczej nie dziala... :roll:

Jedziemy? :wink:

Znowu ta dwunasta przeszla i cos sie zaczelo chrzanic. Nawet juz ponury puscil jakis watek na ten temat.

No chyba musimy pojechac, nie ma wyjscia, jak kolezanka w potrzebie. :roll: Bo tak jak patrze trzeci raz, to na pierwszym zdjeciu bardziej pasuja ciemniejsze, a na drugim jasniejsze. No juz sama nie wiem.

No właśnie - pewnie jakieś przewalenie systemu robią o 12tej i zamiast dużymi literkami napisać, że o tej godzinie 15 min przerwy - to udają, że się nic nie dzieje :evil:

Nie znaja naszego tempa. W 5 minut to my jestesmy w stanie 200 postow strzelic.

Zwłaszcza jak się uwieszą i lecą kilka razy :lol:

No właśnie - pewnie jakieś przewalenie systemu robią o 12tej i zamiast dużymi literkami napisać, że o tej godzinie 15 min przerwy - to udają, że się nic nie dzieje :evil:

Nie znaja naszego tempa. W 5 minut to my jestesmy w stanie 200 postow strzelic.

Zwłaszcza jak się uwieszą i lecą kilka razy :lol:

No... Dzieki temu niedlugo liderem zostane... :lol: :lol: :lol:

no widzę, że sie pomoc fachowa zapowiada. Może faktycznie nie będe patrzyla na odcienie, bo one i tak się zmienią tylko wezme te jaśniejsze, bo mi się bardziej [podoba z jasnym. I tak blat będzie ciemny, taki troche zebrano...

Mmay za to dylemat z kaloryferem - przyslano nam za dlugi - malżowi się spodobało a ja sie zastanawiam czy taki duży nie bedzie głupio wyglądał na tym skrawku ściany między oknem a lodówką:

ten, który obecnie jest ma 2 m zamawialiśmy 1,20. Może faktycznie krótszy będzie jeszcze gorszy??? Prosze o opinie :D