Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okuchnia! (i łazienka) - czyli kto kogo wykończy....

Recommended Posts

heh na etapie wybierania to ja będę dotąd aż mi te płytki zamowią ;) a i to jeszcze mogę coś kombinować :D. Ale generalnie kolorystykę wybralam, mimo wątpliwości pewnych.

To sa takie klasyczne zestawienia, ponadczasowe. Tez tak mam miec w jednej lazience. Duzo tez zalezy od dodatkow. No i plytki nie maz, nie wybiera sie raz na cale zycie :lol:

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

znów sie zaniedbałam :/

Plytki ciągle czekają, facet nie mógł dojechać w piątek. Chyba zdecyduję sie kupić na razie podłogę i zobaczę jaki mi wypadnie odcień ;) i do tego będę dobierać ściany. A dziś jeszcze sprawdze na próbniku z kolorem mebli - bo ta eurydyka nijak na przykład nie pasuje do mebli, które mamy tu, ale to chyba wanilia nie ecru. Z tego co pamiętam wanilia jest bardziej żółta, więc może z ecru będzie dobrze???

a żeby ciężkie tematy oddalić nieco zapodam wam coś do pośmiania się ;) może znacie

http://www.youtube.com/watch?v=gC7g5h7VsGA&feature=related

wczoraj obejrzeliśmy z mężem chyba trzy wersje i się popłakałam ze śmiechu ;)

znów sie zaniedbałam :/

Plytki ciągle czekają, facet nie mógł dojechać w piątek. Chyba zdecyduję sie kupić na razie podłogę i zobaczę jaki mi wypadnie odcień ;) i do tego będę dobierać ściany. A dziś jeszcze sprawdze na próbniku z kolorem mebli - bo ta eurydyka nijak na przykład nie pasuje do mebli, które mamy tu, ale to chyba wanilia nie ecru. Z tego co pamiętam wanilia jest bardziej żółta, więc może z ecru będzie dobrze???

Nie przejmuj sie, zdecydujesz, jak zobaczysz. :D

a żeby ciężkie tematy oddalić nieco zapodam wam coś do pośmiania się ;) może znacie

http://www.youtube.com/watch?v=gC7g5h7VsGA&feature=related

wczoraj obejrzeliśmy z mężem chyba trzy wersje i się popłakałam ze śmiechu ;)

Wlasnie tez teraz placze :lol: :lol: :lol:

no to obejrzyjcie sobie jeszcze "wizyte księdza" ;) Z tego kwiczałam już po raz drugi...

a teraz to ja mam zgryza. Małż mnie uświadomił,że pan od remontu ciągle powtarza że nam zrobi suche tynki. Sprawdziłąm to i tak jak mówi- to są płyty karton-gips. Nie jestem przekonana czy to sie sprawdzi w łązience i kuchni - pod płytkami? A co jak popękaja na złączach???? Ratunku, powiedzcie jak to się sprawuje i czy jest takie ryzyko. Pan chyba chce pracy uniknąć, chociaż słyszałam że to droższa metoda.... Co ja mam zrobić?

no to obejrzyjcie sobie jeszcze "wizyte księdza" ;) Z tego kwiczałam już po raz drugi...

a teraz to ja mam zgryza. Małż mnie uświadomił,że pan od remontu ciągle powtarza że nam zrobi suche tynki. Sprawdziłąm to i tak jak mówi- to są płyty karton-gips. Nie jestem przekonana czy to sie sprawdzi w łązience i kuchni - pod płytkami? A co jak popękaja na złączach???? Ratunku, powiedzcie jak to się sprawuje i czy jest takie ryzyko. Pan chyba chce pracy uniknąć, chociaż słyszałam że to droższa metoda.... Co ja mam zrobić?

Nie no, spoko 8) Luzik. U mienia wszystkie sciany z karton - gipsu i zyje. Ba, poza jedna stalowa szyna, caly blok jest z plyty k-g. Zaklada sie siatke zeby nie pekalo i jest gites. BEDZIE PANI ZADOWOLONA! :lol: :lol: :lol: :lol:

ale płyty na murze? Tu gdzie teraz jestem też pelno płyt, jak się stuknie w ścianę czy w płytki to jakby w puste pudelko kartonowe ... Ja tak nie chcę :(

powiedzcie mi jak to jest bo niektórzy twierdzą że tą metodą lepiej. Może to tak stuka bo jest tylko płyta

Kurcze, na tym to sie nie znam. :( Moze Olga cos bedzie wiedziala?

Można, można :lol:

Pod płytkami nie będzie pękać - tylko daj zielone płyty i zabezpiecz w miejscach wilgotnych folią w płynie i taśmą w narożnikach.

Pod płytkami ten dźwięk jest jeszcze nie najgorszy. Jakbym remontowała jeszcze raz, to jedno z niewielu miejsc, gdzie płytę bym dała :wink:

A jeśli teraz masz tynk, to najlepiej niech go skują - chociaż czuję, że tego właśnie chcą uniknąć :wink: Ale łazienka nie jest duża, jak odejdzie jeszcze te kilka cm z każdej strony, to się większa od tego nie zrobi. A jak skują tynk i dadzą płyty na gips, to mniej więcej wyjdzie, jakby na tynku bezpośrednio kładli, albo nawet mniej :wink:

Hie, hie, mój glazurnik też się trochę burzył, tzn. folię w płynie to już znał, ale tę taśmę próbował mi z głowy wybić, tak jak smarowanie folią wszystkiego, co się da :lol: :lol: :lol:

Ale potem stwierdził, że miałam rację (widać gdzieś się konsultował :wink: )

nie, w łazience mam zwykłe ściany, z pustaków.

prawie wszystkie ściany mam z pustaków, wolę być pewniejsza, że jak powieszę obraz, to nie spadnie :lol: :lol: :lol:

między pokojem Dawidka a naszą sypialnią jest k-g i na sufitach oczywiście..

i to wszystko pęka :-?

a mamy coś tam coś tam i klej specjalnie zapobiegający pękaniu :roll:

tylko, że to poddasze, to inaczej się ma do reszty. U góry pracuje drewno, ciągle dosycha i stąd te problemy.

Przynajmniej tak myslę..

Tia, to tak jak napisałam - jak bym jeszcze raz robiła remont, to łazienka pod glazurę jest jednym z niewielu miejsc, gdzie kg bym dała zamiast tynkowania (akurat tu zrobiłam odwrotnie). Pod płytkami nie ma znaczenia, że łączenia pękają, chyba się ich nawet nie robi, bo po co?

Ewentualnie jeszcze nadaje się to cholerstwo do robienia ekranów, jak gdzie rury po wierzchu idą.

Przy następnym remoncie eliminuję do maksimum płyty kg i gładzie. Żadnych gipsów na ścianach :evil: Moje już są całe porysowane, w dziurki itp. Jeśli o mnie chodzi, to tylko tynki c-w. I mogą se być paskudne, ale to już się trzeba postarać, żeby je porysować, albo dziury w nich zrobić :roll:

Dla mnie to jest po prostu za miękkie :evil:

Owszem, jestem ciapa i łażę byle jak :oops: , co chwila czymś zaczepiam, uderzam i od razu dziura się robi. Ale do diabła, nie mam zamiaru z własnymi ścianami jak z jajkiem się obchodzić :evil: Albo latać ze szpachelką i wałeczkiem i naprawiać uszkodzenia :evil: Nigdy więcej gładzi nie zrobię - mogę sobie mieć paskudne tynki jak w bloku, ale przynajmniej dziury się w nich nie robią od byle czego :evil:

Dla mnie to jest po prostu za miękkie :evil:

Owszem, jestem ciapa i łażę byle jak :oops: , co chwila czymś zaczepiam, uderzam i od razu dziura się robi. Ale do diabła, nie mam zamiaru z własnymi ścianami jak z jajkiem się obchodzić :evil: Albo latać ze szpachelką i wałeczkiem i naprawiać uszkodzenia :evil: Nigdy więcej gładzi nie zrobię - mogę sobie mieć paskudne tynki jak w bloku, ale przynajmniej dziury się w nich nie robią od byle czego :evil:

I dlatego mowie, ze w PL wszystko jest karykaturalne. Nie uzywa sie czegos ze wzgledu na jego uzytecznosc tylko na wszechobecna mode. Plyty gipsowe sa OK do pewnych celow albo przy pewnych okolicznosciach - na przyklad kiedy wlascicel ma w perspektywie przesuwanie scian itp.

Już mi nawet nie chodzi o kg (mam z tego tylko garderobę, bo mi było szkoda parkiet rwać pod ściankę z bloczków), tylko o te cholerne gładzie :evil: W ogóle bym ich nie robiła, ale były już w części chałupy, trzeba by było rwać cały tynk. I chyba trochę żałuję, że się na to nie zdecydowałam :cry:

no cóż, u nas będa kuć tynki, żeby się wogole cokolwiek trzymalo. Pan chodzi i się chwali: zrobię pani piękną kuchnię- suche tynki zrobię.... No, łazienkę też....

Już ja go przesłucham na okoliczność tych suchych tynków....

Póki co juz zaczynam mieć syndromy remontowe... Moje koleżanki w pracy się śmieją, że współczują tym budowlańcom ;)

Jak znajde chwilę to wkleję jaką chcę ceramikę i jakie baterie mi się podobają... Wybiorę niestety te ktore będa niedrogie... Aż taka gadżeciara nie jestem...