martajochna 27.03.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Witajcie,przejrzalam forum i nie znalazlam nic j/w.Za bardzo nie znam sie na konstrukcji stropow itp i prosilabym o wszelkie rady. Mianowicie murarz stwierdzil ze strop terriva i inne tego typu to wywalanie pieniedzy w bloto a tanszy jest strop lany no i 4 tys zl zaoszczedzone przy stropie lanym.Czy mial racje??Dodam ze dom jest parterowy z pddaszem uzytkowym. Prosilabym o wszelkie komentarze.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whitemag 27.03.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Nie ma to jak troska murarza o Twoja kieszen...Rob tak, jak masz w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 27.03.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 nie wiem, czy taniej. Ja miałam w projekcie lany i zmieniłam na teriwe. Teriwa jest grubsza. Potrzebujesz na nią gary i belki - na mój strop (60m2) wyszło za ok 5 tyś. Do tego zbrojenie i beton. Zbrojenia znacznie mniej, niż w lanym (a stal jest droga) zaś betonu powiedzmy 1/2 - 2/3 tego co w lanym. Potrzebujesz też mniej desek i stempli (tak o połowę). Czyli różnica w kosztach, jeżeli jest to niewielka na korzyść lanego. Teriwa jest podobno cichsza. Na pewno grubsza, czyli rośnie ci wysokość schodów (albo maleje - zależy co na co zmieniasz) i musisz to potem uwzględnić. Jeżeli klatka schodowa jest mała, to schody mogą się zrobić zbyt strome. W drugą stronę już lepiej. Przy lanym musisz mieć pewność, że beton dobrze wpłynął pod zbrojenie - wibrować? Leje się B20, on dość szybko tężeje a do tego z pompy idzie bardzo szybko i trzeba dobrej ekipy, żeby dobrze zalali. W moim przypadku zadecydowały dwa fakty - nie byłam pewna umiejętności murarza w układaniu zbrojenia oraz zależało mi na czasie- strop lany musi swoje odstać a na teriwie można było zacząć górę po kilku dniach. Co byś nie wybrała, to ma być twój wybór a nie murarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.03.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Mianowicie murarz stwierdzil ze strop terriva i inne tego typu to wywalanie pieniedzy w bloto a tanszy jest strop lany no i 4 tys zl zaoszczedzone przy stropie lanym. jak murarz ma uprawnienia konstruktora i zaprojektuje nowy (lany) strop + zagwarantuje Ci na piśmie, że wykona go za xxzł (materiał w tej cenie) i to xx < od stropu teriva to możnaby ostrożnie w to wejść... trafiłaś na skarb w osobie murarza - niezmiernie rzadko wykonawca troszczy się o portfel inwestora... zwykle chce tylko ułatwić sobie robotę albo odnieść jakąś inną korzyść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 27.03.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Mianowicie murarz stwierdzil ze strop terriva i inne tego typu to wywalanie pieniedzy w bloto a tanszy jest strop lany no i 4 tys zl zaoszczedzone przy stropie lanym. jak murarz ma uprawnienia konstruktora i zaprojektuje nowy (lany) strop + zagwarantuje Ci na piśmie, że wykona go za xxzł (materiał w tej cenie) i to xx < od stropu teriva to możnaby ostrożnie w to wejść... trafiłaś na skarb w osobie murarza - niezmiernie rzadko wykonawca troszczy się o portfel inwestora... zwykle chce tylko ułatwić sobie robotę albo odnieść jakąś inną korzyść Dla wykonawcy strop gęstożebrowy (jak Teriva) jest wygodniejszy w robocie. To ciekawe że murarz namawia na lany. Może ma jakieś złe doświadczenia? Ja mam lany (jak w projekcie). Myślę że przy prostym stropie kosztowo oba wychodzą jednak podobnie. Terivę zrobi się szybciej. No ale wszelkie zmiany w projekcie stropu wymagają interwencji konstruktora i przy skomplikowanym stropie, Teriva może się nie opłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martajochna 27.03.2008 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Dziekuje wszystkim za komentarze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 28.03.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 w projekcie oryginalnie mialem terrive, zmienilem i zaadaptowalem na robiony na mokro. mysle ze jest tanszy. narazie robie nad piwnica tj. jakies 65m2 i wience na wszystkich scianach ( rowniez tam gdzie nie ma piwnic) - zbrojenie za 3tys zl, betonu 10m3 + schody zelbetowe. aktualnie zbrojony, jutro bedzie wiadomo czy cos stali zostanie czy nie Zbrojenie po adaptacji, dodatkowo przeliczalem sam, wole byc pewien. jak mowili poprzednicy robiony na mokro wymaga wiecej wlozonej pracy i materialu ale ......ja tam wole na mokro. h stropu - 12cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karlasta 01.04.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 my mamy terive, i jakos nie kojarzy mi sie dobrze. podczas zalewania stropu w jednej sekundzie poszly 3 gary.... i koles prawie przelecial do parteru..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Pe 01.04.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 mnie tez majster namawial na terive - troskliwi wszyscy jacys... teriva nie jest cichsza, jak niektórzy mówią. u mnie na strop lany wyszlo 23m betonu, gdyby byla teriva - 11 (wg. instrukcji) - średnia oszczędność... Mi nie kalkulowalo sie zupelnie - zrobilem caly strop za cene samych elementow terivy. Jesli poszukasz tanszego betonu i desek - monolit wyjdzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 02.04.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 tańszy beton to ten gdzie jest większa niż normalnie zawartość piasku czy ten ze zmniejszoną zawartością cementu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Pe 02.04.2008 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 to ten bez waty;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts