Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z czujką ruchu....

Recommended Posts

Witam,

Kupiłem czujkę firmy ZEXT LX2000 - czujnik ruchu . po podłączeniu nie mogę przeprowadzić testu zgodnie z instrukcją która jestbardzo skromna. generalnie lampki świecą cały czas i czyjnik jakby nie spełnia swojej funkcji. Ma ktos może doświadczenie z tego typu urządzonkiem, bo nie wiem, czy mam ją reklamować czy też jest jakiś sposób na uaktywnienie "ustrojstwa".

Link do czujki

http://www.zext.csd.pl/oferta.php?LANG=pl&kat=5

pozdrawiam,

1. Jeżeli podłączenie zasilania jest własciwe...

2. układ nie reaguje na ustawianie progu zadziałania (czułości)...

3. to należy go reklamować...

4. lub wyrzucić.

Opcja 3) wtedy, kiedy nie przekroczyliśmy maksymalnej mocy podłączanych urządzeń zewnętrznych.

Uwaga! Sprzedający może zażądać udokumentowania, że urządzenie było podłączane przez osobę posiadającą stosowne uprawnienia. Jeśli takowego brak - może uchylić się od uznania gwarancji.

no tyle wiem, gdybym podłączył nieprawidłowo raczej nie działałby wcale Aa tak lampki świecą ale nie gasną. Halogeny poączone sa szeregowo. nie jestem niestety elektrykiem i nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.

Jeżeli halogeny (trzy) są faktycznie połączone szeregowo to zachodzi obawa że i czujka jest źle podłączona. Radzę skorzystać z rady fachowca lub napisz dokładnie jak podłączyłeś cały układ

no czyli krótko mówiąc, napięcie przez nią przepływa i czujka go nie przerywa, czyli najprościej mówiąc wadliwa czujka. no chyba, że żarówki powinny być podaczone w jakiś specyficzny sposób :wink: ale takowego nie znam :wink: no ale wracając do mojego testu z jedną żarówką to chyba jej ( tzn jednej) na kilka sposobów sie nie da zabardzo podłączyć.

cholerka, pomyliłem pojecia , halogeny podłączone są równolegle, tzn nie jak lampki choinkowe. do końcy ( dwuch przewdów) przewodu zasilającego podpięty jest jeden halogen, nastepnie od niego drugi, dalej trzeci. w sumie mają 150 W i świecą OK. A przy próbie połączenia jak lampki choinkowe halogeny świeciły jakimś 20 % swojej mocy. Czujka nie może być bezpośrednio podłączona do napięcia, i jest wpięta tylko w jeden przewód, który ma przecinać, jak tradycyjny wyłacznik, ale nic się niestety nie dzieje.