RURKA 27.03.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Witam,Kupiłem czujkę firmy ZEXT LX2000 - czujnik ruchu . po podłączeniu nie mogę przeprowadzić testu zgodnie z instrukcją która jestbardzo skromna. generalnie lampki świecą cały czas i czyjnik jakby nie spełnia swojej funkcji. Ma ktos może doświadczenie z tego typu urządzonkiem, bo nie wiem, czy mam ją reklamować czy też jest jakiś sposób na uaktywnienie "ustrojstwa". Link do czujki http://www.zext.csd.pl/oferta.php?LANG=pl&kat=5 pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 27.03.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 trzeba prawidłowo podłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RURKA 27.03.2008 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 no tyle wiem, gdybym podłączył nieprawidłowo raczej nie działałby wcale Aa tak lampki świecą ale nie gasną. Halogeny poączone sa szeregowo. nie jestem niestety elektrykiem i nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 28.03.2008 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Jakie "lampki" sie świecą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RURKA 28.03.2008 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 "lampki" --- halogeny ( pisałem) , trzy halogeny na 220v o mocy 50 W jeden. ale moc chyba nie ma tu nic do rzeczy bo czujka po prostu nie "przecina przepływu napiecia" i działa jakby była włączona bez przerwy , nawet w opcji "off" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 28.03.2008 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Jeżeli jest podłączona prawidłowo (a raczej ciężko podłączyć źle) to po przełączeniu w OFF powinno przerwać obwód. Jezeli nie - reklamacja IMHO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 28.03.2008 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 1. Jeżeli podłączenie zasilania jest własciwe...2. układ nie reaguje na ustawianie progu zadziałania (czułości)...3. to należy go reklamować...4. lub wyrzucić. Opcja 3) wtedy, kiedy nie przekroczyliśmy maksymalnej mocy podłączanych urządzeń zewnętrznych. Uwaga! Sprzedający może zażądać udokumentowania, że urządzenie było podłączane przez osobę posiadającą stosowne uprawnienia. Jeśli takowego brak - może uchylić się od uznania gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RURKA 28.03.2008 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 dzięki z porady.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RURKA 28.03.2008 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 no tylko z tym udokumentowaniem przez uprawnionego będzie problem :-)cóż .......złośliwość rzeczy martwych czy co.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 28.03.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Zawsze można było "testowo" podłaczać i nie zadziałało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RURKA 28.03.2008 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 no cóż trzeba będzie jechać do sklepu i zobaczymy jaka będzie reakcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RURKA 28.03.2008 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 a jeszcze jedno... dziś zrobię próbę ze zwykłaą żarówką ...ale czy to, że chce mieć halogeny podączone pod czyjkę może wpływać na pracę tego urządzenie czy też nie. nie wiem czy tego typu czujki działają z każdego rodzaju oświetleniem czy też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 03.04.2008 04:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 I jak wyniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RURKA 03.04.2008 05:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 hm,...test ze zwykłą żarówką negatywny. nie gaśnie, cągle świeci. pozostaje mi tylko udać się do sklepu a na to jakoś brak mi czasu narazie. w ostateczności jakiś elektronik, który by to sprawdził. ale chyba wybiorę opcję pierwszą, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 03.04.2008 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Jeśli ciągle świeci znaczy że nie otwiera obwodu. A to wskazywałoby na niesprawność układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 03.04.2008 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 no tyle wiem, gdybym podłączył nieprawidłowo raczej nie działałby wcale Aa tak lampki świecą ale nie gasną. Halogeny poączone sa szeregowo. nie jestem niestety elektrykiem i nie wiem czy ma to jakieś znaczenie. Jeżeli halogeny (trzy) są faktycznie połączone szeregowo to zachodzi obawa że i czujka jest źle podłączona. Radzę skorzystać z rady fachowca lub napisz dokładnie jak podłączyłeś cały układ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RURKA 03.04.2008 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 no czyli krótko mówiąc, napięcie przez nią przepływa i czujka go nie przerywa, czyli najprościej mówiąc wadliwa czujka. no chyba, że żarówki powinny być podaczone w jakiś specyficzny sposób ale takowego nie znam no ale wracając do mojego testu z jedną żarówką to chyba jej ( tzn jednej) na kilka sposobów sie nie da zabardzo podłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RURKA 03.04.2008 05:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 cholerka, pomyliłem pojecia , halogeny podłączone są równolegle, tzn nie jak lampki choinkowe. do końcy ( dwuch przewdów) przewodu zasilającego podpięty jest jeden halogen, nastepnie od niego drugi, dalej trzeci. w sumie mają 150 W i świecą OK. A przy próbie połączenia jak lampki choinkowe halogeny świeciły jakimś 20 % swojej mocy. Czujka nie może być bezpośrednio podłączona do napięcia, i jest wpięta tylko w jeden przewód, który ma przecinać, jak tradycyjny wyłacznik, ale nic się niestety nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 03.04.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Opisz dokładnie jaki zaciski są na tej czujce, bo coś mi się wydaje że ona wymaga pełnego zasilania czyli L i N oraz podłączenia obwodu wyłączanego.Nie może to działać jeżeli będzie tylko podłączona jak typowy wyłącznik czyli szeregowo z obwodem roboczym (halogenami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RURKA 03.04.2008 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 hm, no nie pełnego napewno nie bo gdybym wpiął dwa zasilające przewody to prawdopodobnie mogłaby się "skopcić" . w instrukcji pisze, że nie podłączać bezpośrednio do 220v. więc jest pośrednio na jednym przewodzie który ma przecinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts