Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Dom w Magnoliach 2

Recommended Posts

Aitaj Wobor.

Wieszco z przykrościa muszę stwierdzić że nie polecę ci tej ekipy, bo nie poleciła bym jej nawet wrogowi :)

W sumie to dom pnie sie do góry, ale troche nerwów nas to kosztuje.

Nie wiem czy czytałeś dokładnie mój dziennik budowy, ale pisałam tam troche o majstrach.

Głowny majster lubi sobie troche popić i wiąże się to cały czas z opóźnieniami.

Dobrze chociaż że ci jego pomocnicy robią, bo gdyby byli tacy sami jak szef to byśmy do zimy stanu surowego nie postawili :D

Jedyna korzyść jaka jesat z moich majstrów to niska cena :D

Także nie polecam.

Pozdrawiam serdecznie.

P.S. A gdzie dokładnie budujesz?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

agateczka,

Teraz dopiero zerknelam na Wasze modyfikacje w Magnolii. Pewnie wiecie co robicie, ale w projekcie tego domu jedna z malo praktycznych rzeczy bylo drugie okno w kuchni (to od strony jadalni). My z niego zrezygnowalismy, co pozwolilo nam zabudowac (w sumie niewielka ale zgrabna) kuchnie na dwoch pelnych scianach, a nie tylko do wysokosci np. 90 cm ...Kuchnia z jednym oknem (na scianie wejscia do domu) jest doskonale doswietlona wiec kolejne wydawalo nam sie zbedne i niepraktyczne.

No i jeszcze wiatrolap. Ten w projekcie jest doprawdy niewielki ... Pomniejszajac go jeszcze bardziej, wrecz niemozliwe jest umieszczenie w nim szafy wnekowej, takiej aby zmiescily sie standardowe wieszaki na ubrania.

Jesli planujecie tam, a pewnie tak sama komode np. na buty, to w zupelnosci Wam wystarczy. Jesli natomiast szafe na plaszcze, to musza to byc bardzo malutkie plaszczyki ;)

Standradowa klatka schodowa jest ok. Wygodna i calkiem szeroka.

My mamy dosc mocno zmodyfikowany projek. Nie mniej ostatecznie dom jest bardzo wygodny i po wprowadzeniu zmian wyjatkowo praktyczny do mieszkania :-)

BTW szybko Wam idzie to budowanie :-) No, no, no ... juz "las" i kolumny :-) Czas myslec o wykonczeniowce :-)

Witaj AmberWind

Cieszę się, że jest ktoś kto tak dokładnie studiuje mój Dziennik :D

Bardzo mi miło z tego powodu.

Bardzo dziękuję za porady.

Teżmyśleliśmy na początku aby zrezygnować z tych okien po obu stronach wykuszu (z tych samych względów co Wy- czyli mała kuchnia) ale zrezygnowaliśmy z tego po obejrzeniu zdjęć z realizacji.

Domy w których okna te okna zostały były dużo ładniejsze niż te bez.

Te okna dodają temu domowi dużo uroku i z tego powodu nie rezygnowaliśmy z nich.

A co bys powiedziała na to, żeby zamurować to drugie okno w kuchni, to obok wejścia? Czy dom dużo straci na wyglądzie?

Nurtuje mnie też jeszcze jedna sprawa: ta witryna okienna obok drzwi wejściowych.

Jakie rozwiązanie zastosowaliście u Was? Bo ja chciałam wstawić normalne okno (ze szprosami) ale mamy schody betonowe i ta witryna wypada właśnie w połowie nad schodami a w połowie pod.

Jak to będzie wyglądać?

CZymogłabym Cię prosić o zamieszczenie zdjęć Waszego domu?

Może być na Priv.

Serdecznie Cię pozdrawiam i czekam na dalsze uwagi i sugestie.

Wszystkie są mile widziane.

agateczka,

Z tymi oknami, to chyba kazdemu co innego pasuje ;) Np. duze okno tarasowe ... hmmm ... czy po jego likwidacji macie jakies wyjscie na taras?

U nas akurat kostka na tarasie licuje sie z podloga salonu i fajnie jest tym duzym oknem komunikowac sie i z tarasem i z reszta dzialki :-)

Z okna w kuchni tego na scianie wejscia do domu absolutnie nie moglismy zrezygnowac. To wlasnie ono tworzy dom dwustronnie doswietlonym. U nas akurat kuchnia jest na polnoc, a salon na poludnie.

Meble w kuchni tez wedlug mnie (ale kazdy moze miec odmienne zdanie :-)) lepiej komponuja sie po bokach, niz na scianie ktora jest najbardziej wyeksponowana patrzac od strony salonu.

Okno na klatce schodowej doswietla schody. Tak jak napisalam wczesniej ta czesc budynku jest u nas od strony polnocnej i to okno (w naszym przypadku duzy fix) spelnia swoje doswietleniowe zadanie :-)

Agata, przylazłam tu za Amber :wink:

Domek masz baaaaaardzo podobny do naszego :D

My zrezygnowaliśmy z okna jednego w kuchni, inaczej kiepsko przedstawiałyby się sprawa mebli. Zajrzyj do moejgo dziennika, to zobaczysz o co biega :D

Aha, wejście do domu, kuchnię mamy na północ, salon na południe :D