Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W dwóch pomieszczeniach na poddaszu (sypialnia i łazienka) mamy taką sytuację, że z jednej strony otworu na drzwi wewnętrzne mamy drewniany słup (element konstrukcyjny) grubości 15 cm a z drugiej jest ściana działowa - grubość 12 cm. Zastanawiamy się jak w tym przypadku ładnie obsadzić drzwi a właściwie futryny do drzwi? Można dać futrynę opaskową - tyle , że wtedy trzeba wyrównać jakoś tą różnicę grubości. Tylko jak? Są chyba też takie futryny przylgowe, bez "boczków" - tylko czy to ładnie wygląda? Nie mam pomysłu :( Może ktoś z Was miał podobny problem? Pls podzielcie się doświadcezniami jak z tego rozsądnie wybrnąć.

a masz już pomysł jak ukryjesz ten słup?

ja bym pogrubił część ściany 12cm do 15cm płytą. Oczywiście nad drzwiami też ten kawałek trzeba pogrubić

albo z drugiej strony drzwi dać podobny słup żeby było symetrycznie...

ja bym pogrubił część ściany 12cm do 15cm płytą. Oczywiście nad drzwiami też ten kawałek trzeba pogrubić

To też jedyny pomysł, któy nam wpadł do głowy. I tak słupy planowaliśmy obudować płytą k-g.

Dzięki pierwek.

Jesli ktoś jeszcze ma jakis pomysł to chętnie skorzystamy.

• 1 month później...
to niestety dość częsty przypadek na budowach, murarz krzywo wymuruje, tynkarz też sie nie przyłoży. Przy mniejszych różnicach w grubości ścian wystarczy po zamontowaniu ościeżnicy regulowanej uzupełnić lukę pomiędzy opaską, a cieńszą ścianą akrylem, który nadaje się do malowania