lrnn 27.03.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 Złożyłem juz wniosek o wydanie WZ i czekam. Teraz chciałbym złożyć wnioski o ustalenie warunków przyłączy. Kiedy mogę to zrobić, skąd wziąć takie wnioski i co do nich dołączyć? Bardzo proszę o pomoc pilnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 28.03.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 To zależy jakie masz media. Wodę i prąd składasz wnioski tam gdzie masz dostawcę do wniosku dołączysz kopie aktulanej mapki skala 1:500 lub 1:1000.Na wodę nic nie płacisz uwowę miałem gotową wraz z warunkami na drugi dzień. Za prąd do wniosku opłata początkowa chyba 140 zł, ale to wliczają później w opłaty i płacisz o te 140 mniej. Jeszcze gaz jak jest tylko musisz uważać bo zawarta umowa zobowiązuje cię do jego odbioru w okresie 1 roku i można nie dać rady ze wszystkim tak, że gaz warto zostawić na koniec. Ja czekam na warunki, prąd i wodę mam załatwioną. Z gazem czekam do samego końca. Jak będziesz miał ksero aktu notarialnego i mapkę to pozałatwiasz wsio bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Istana 09.04.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Na wodę nic nie płacisz uwowę miałem gotową wraz z warunkami na drugi dzień. tacim ja też tak chcę! ja płaciłam za wodę 750 zł! i to tylko za wydanie warunków technicznych. Umowy jeszcze mi nie dali, bo muszę dołączyć projekt przyłącza wodociągowego. Wrrrr.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khaldum 11.04.2008 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Ja za wodę zapłaciłam jednorazowo do gminy 2000. W tym mam wszystkie papierki, bieganie, warunki, projekty i wodę podłączoną do domu. Co do gazu - to że gaz jest wcale nie oznacza że będziesz go mieć. Ja mam gaz 50 metrów od domu i walczę z tym od września 07. Radzę złożyć wniosek ASAP - druki są na stronach internetowych dostawców, do tego poczytaj: Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 6 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowych warunków przyłączenia podmiotów do sieci gazowych, ruchu i eksploatacji tych sieci (Dz. U. Nr 105, poz. 1113) gdzie znajdziesz WSZYSTKIE wymagane dokumenty, bo druki są tak skonstruowane że za chwilę będziesz musiał biegać ponownie. Terminy na każdy papierek, odwołanie są 30 dniowe, a jak się będzie kończyć ważność zawsze możesz złożyć kolejny wniosek pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafau8 05.05.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 pytałem o to w innym dziale ale tam już wszyscy są zaaferowani budową a nie takimi bzdetami jak przyłącza więc dopytam tutaj - może ktoś mnie poratuje radą: co wyjdzie TANIEJ i nie skomplikuje mi późniejszych działań: na czas budowy przyłącze do sieci elektroenergetycznej "tymczasowe" a potem zmiana na ostateczne czy od razu przyłącze "docelowe" ? i czym sie to różni - tylko nazwą, zabezpieczeniem i niszą mocą czy fizycznie jakoś inaczej takie przyłącze jest realizowane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.05.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Złożyłem juz wniosek o wydanie WZ i czekam. Teraz chciałbym złożyć wnioski o ustalenie warunków przyłączy. Kiedy mogę to zrobić, skąd wziąć takie wnioski i co do nich dołączyć? Bardzo proszę o pomoc pilnie! A nie jest przypadkiem tak, że wpierw uzgodnione przyłącza, a dopiero potem wnioseko wydanie WZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafau8 05.05.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 A nie jest przypadkiem tak, że wpierw uzgodnione przyłącza, a dopiero potem wnioseko wydanie WZ? nie no poważnie masz wątpliwości czy żartujesz ?? po co by mu były przyłącza jakby mu mieli np. później napisać w Warunkach Zabudowy, że może postawić na tej działce tylko kurnik czy inny budynek nieodpowiadający mu rozmiarami itp. zdecydowanie najpierw WZ a potem przyłącza - a dopiero potem PnB. ps. podpowiedzcie mi co tam wpisać we wniosku o określenie warunków - przyłącze tymczasowe czy docelowe bo mnie to nurtuje a czas mija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.05.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 3) istniejące lub projektowane uzbrojenie terenu, z uwzględnieniem ust. 5, jest wystarczające dla zamierzenia budowlanego; 5) 5. Warunek, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, uznaje się za spełniony, jeżeli wykonanie uzbrojenia terenu zostanie zagwarantowane w drodze umowy zawartej między właściwą jednostką organizacyjną a inwestorem. Tak stanowia przepisy, to po pierwsze. Po drugie, to przyszły inwestor okresla czego maja dotyczyć warunki zabudowy (kurnika, czy domu miszkalnego - naprzykład), a gmina sprawdza czy to jest mozliwe i w zgodzie z ustaleniami terytorialnymi, oraz ustala dodatkowe warunki nie ujęte we wniosku oWZ. Moim zdaniem gmina wystapi o uzupełnienie wniosku o "przyłącza" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafau8 05.05.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 ja to właśnie ostatnio przerabiałem i w decyzji o warunkach zabudowy jest napisane mniej więcej: istniejące uzbrojenie terenu jest wystarczające dla zamierzenia budowlanego, a kwestię przyłączy, wywozu śmieci, zjazdu z drogi inwestor ma załatwić sobie sam z odpowiednimi instytucjami (i tutaj podają namiary na zakład energetyczny, wodociągi, śmiecarzy itd), które będą niezbędne do wydania PnB. Nie cytuję dokładnie bo nie mam tego przed sobą w tej chwili. do wniosku o wydanie warunków trzeba było dołączyć akt notarialny, wypis i wyrys z rejestru gruntów, odpis z KW, mapkę sytuacyjną z naniesionym zarysem budynku i podstawowe dane określające wymiary budynku (zrobiliśmy ksero strony z katalogu projektów). O żadnych ustalonych warunkach przyłączy nie było w tym momencie mowy. a co mój Przedmówco myślisz na temat mojego pytania o rodzaj przyłącza elektrycznego ?? tymczasowe czy docelowe ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.05.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Wobec tego jest to wyjatkowa gmina np. u mnie wymagaja (zgodnie z Ustawą) nawet umowy (zapewnienia) o wywóz śmieci. Co do pytania. Decydujac sie na przyłącze tymczasowe, należy brac pod uwage, ze może zostac ono rozebrane - jest taka mozliwość. Przyłącze docelowe jest stałe. Chyba lepiej wykonać 1 raz wszystkie czynności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniaS 07.05.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 sSiwy12 mam pytanie bo widzę że coś w temacie siedzisz.Z prądem wygląda u mnie to tak, że wygrała przetarg na realizację projektu firma z drugiego końca Polski. I czekam aż się zmiłują i coś zaczną robić a czas mają aż pół roku - z samym projektem. Potem kolejny przetarg na realizacje przyłącza.Rzecz w tym, że mój domek już stoi i obecnie robi się dach a do tego jestem w trakcie robienia zjazdu i podjazdu do domu.I tu mam problem bo pod tym podjazdem do domu ma iść przyłącz prądu.Mam już wykorytowane te 20 metrów dojazdu i chcę to zasypać klińcem aby móc dojechac do domu a nie kąpać się w błocie.I pytanie.Orientujesz się może czy mogę to zrobić ja a nie późniejszy wykonawca przyłącza i na jakiej głebokości wpuścić rurę na kabel ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danut 07.05.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 A nie jest przypadkiem tak, że wpierw uzgodnione przyłącza, a dopiero potem wnioseko wydanie WZ? nie no poważnie masz wątpliwości czy żartujesz ?? po co by mu były przyłącza jakby mu mieli np. później napisać w Warunkach Zabudowy, że może postawić na tej działce tylko kurnik czy inny budynek nieodpowiadający mu rozmiarami itp. zdecydowanie najpierw WZ a potem przyłącza - a dopiero potem PnB. ps. podpowiedzcie mi co tam wpisać we wniosku o określenie warunków - przyłącze tymczasowe czy docelowe bo mnie to nurtuje a czas mija Siwy- ma rację w moim przypadku też do WZ potrzebowałam dokumentów ze mam" dostęp" do wszystkich mediów. To samo można powiedzieć po co ci dom jak nie bedziesz miał prądu czy wody rafau -Jezeli chodzi o prad to raczej od razu docelowy 1 raz płacisz Na warunki o przyłącza najlepiej starać się odrazu. czeka się na nie krócej lub dłużej. Dostając WZ i warunki przyłaczy od razu z kompletem dokumentów idzie się do biura projektów gdzie kompleksowo wykonują całą adaptacje. Wtedy sprawnie to przebiega. No i myślę że od razu z sąsiadami się dogadujesz, no chyba że jesteś tym szcześliwcem który ma wszystkie media na swojej działce. No czasami takie negocjajcjez sąsiadem tez chwilę trwają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts