pyzia 04.09.2003 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Czy w ramach budowania można odliczyć sobie faktury za wodę i prąd?Czy odlicza się tylko kwotę za licznik (bez opłaty stałej)? Czy mieliście takie odliczenia i co na to US? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 04.09.2003 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Halo! Pomóżcie rozstrzygnąc ten dylemat proszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata 09.09.2003 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 jeśli na fakturach masz napisany VAT zw., czyli od tych usług przyłączenia masz VAT zwolniony, to nie możesz sobie odliczyć tych faktur od ulgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 09.09.2003 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Dzięki za pierwszą wypowiedź, ale... Nie rozumiem. Nie mówię o przyłączach - to jasna sprawa. W trakcie budowy użytkuję i prąd i wodę. Dostaję faktury - cała kwota jest tam rozbita na "licznik" (faktyczne "zużycie" tych mediów) plus opłaty stałe (domyślam się - za samą możliwość korzystania z mediów). I moja wątpliwość jest taka - czy mogę użytkowane zasoby potraktować jako koszt budowy? Jeśli tak - to czy US mi nie powie, że opłata stała to mój problem - a ja tylko płącę za zużyte ilości prądu/wody? Dodam tylko, że opłata stała u mnie to 83 PLN (za 2 mies) a prądu użyłam za... 20 PLN. Proporcja bardzo niekorzystna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 09.09.2003 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Wg mnie takie wydatki podlegają odliczeniu. Warunkiem odliczenia jest:- poniesienie wydatku na budowę domu mieszkalnego- odpowiednie udokumentowaniejeśli woda i prąd jest wykorzystywana do budowy domu i masz na to faktuę VAtowską to wg mnie mozna odliczyć takie wydatki. Jeśli chodzi o opłatę stała to także odliczałbym ją. Jeśli mogę ci poradzić to napisz do swego US zapytanie o stosowanie prawa podatkowego w tym zakresie. Do tego sprawdź charakter opłaty stałej i uzasadniej jej odlicznie tym że jest to twój obligatoryjny koszt, bez którego nie dostałabyś mediów i tym podobnymi argumentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 09.09.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Nie wiem jak to jest z wodą ale póki masz prąd "budowlany" to możesz- całą fakturę. Sprawa przyłączy z drugiej strony nie jest tak oczywista bo za nie dostaje się rachunki. Za wodę nie odliczyłam a o prąd walczyłam tydzień - i wywalczyłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyzia 09.09.2003 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Dzięki za wypowiedzi! U mnie rachunki się liczą bo miałam kasę z Kasy Mieszkaniowej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 09.09.2003 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Nie wiem jak to jest z wodą ale póki masz prąd "budowlany" to możesz- całą fakturę. Sprawa przyłączy z drugiej strony nie jest tak oczywista bo za nie dostaje się rachunki. Za wodę nie odliczyłam a o prąd walczyłam tydzień - i wywalczyłam. Wiesz z tymi przyłączami to ciekawa sprawa - część izb skarbowych uważa że można (patrz Piła) a częśćże nie (Bydgoszcz, Lublin). Wydaje mi się że wynika to z tego że osoby piszące interpretację znają tylko jeden podatek a nie znają zasad drugiego. Ostatnio napisałe do izby bydgoskiej że jej interpretacja jest niezgodna z przepisami i sprzeczna z inną interpretacją ale na razie nie ma efektu oprócz tego pisma od rzecznika izby Szanowny Panie Uprzejmie dziękuję za zwrócenie uwagi na wskazaną kwestię. Izba Skarbowa w Bydgoszczy podejmie działania w celu wyjaśnienia rozbieżności pomiędzy przedstawionymi interpretacjami. Z poważaniem Cyprian Marcinkowski Rzecznik prasowy Izby Skarbowej w Bydgoszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 10.09.2003 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Z prądem walczyłam po tym jak wyczytałam (w Muratorze zresztą) interpretację Ministra Finansów (chyba). I było napisane, że rachunki za przyłącze energetyczne są na prawach faktur czyli można je odpisać. Pokazałam to w US i powiedziałam, że nie obchodzi mnie ich interpretacja bo ja mam czarno na białym że mogę. Oczywiście nie poszło tak łatwo bo oni niby mają swoje przepisy i rachunek to rachunek. Dopiero prawniczka z US przemyślała sprawę i dała zgodę. Byłam pierwszą osobą w tym US która odpisała rachunek za przyłącze. Także czasami warto walczyć o swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts