Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 9 months później...
  • Odpowiedzi 127
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

nie znam sie kompletnie na roslinach

potrzebuję posadzić kilka drzew na mojej działce dla stworzenia zakątka

szukam drzew dorodnych o najlepiej rozłozystych konarach ale szybkorosnących

jestem gotów kupić nawet drogie juz kilkuletnie rosliny ale pod warunkiem źe za najdalej kilka lat bedzie mozna odpoczywać w ich cieniu

bardziej zalezy mi na ich funkcjonalności i dorodności niź pięknie

mam juz kilka posadzonych przez żonę ale ona wybiera drzewa pod względem wyglądu i dopasowania do reszty ogrodu

Posadziłem brzozy. Według mnie to bardzo ładne drzewo, mam już całkiem fajowy zagajnik. :p

Latem wychodzisz rano z domu, przed pracą, zaspany, w bamboszach i tak od niechcenia w porywach uzbierasz sobie koszyczek kozaczków. :wink: Osobiście bardzo polecam. Do sadzenie nie wybieraj dużych drzewek, raczej mniejsze, takie około 70 - 90 cm. Sugeruję wiosenne wysadzanie. Za około 4-5 lat będziesz miał dorodne drzewka.

jeśli brzozy to tylko malutkie- brzoza potwornie źle znosi przesadzanie!

jeśli kryterium jest szybki wzrost to topole przede wszytskim ale je odradzam na suchy teren i ogólnie krótkowieczne no i żeńskie zasypują nas białym puchem,

mniejsze drzewa to sumak octowiec [uwaga trudny do wytępienia] katalpa [surmia biginiowa] lub z ciekawszych rzeczy to pospolity kasztan nie uznawany za potęgę w kwestii szybkiego wzrostu w młodości także rośnie bardzo silnie przez pierwsze kilka lat.. po osiągnięciu 2-3metrów lekko zwalnia.

bardziej wilgotna gleba to wierzby w całej gamie, bardziej sucho? sosenka na przykąłd, młode rosną szybko,a dwu metrowa kawałek cienia już da.

Mijscowe zakłady Zieleni Miejskiej mają zwykle kilki i kilkunastoletnie drzewa w balotach , z własnych plantacji.

Ceny 2000 - 4000zł/ szt; wysokość do 4 metrów

Technika i informacje o miejscach pozyskania dużych drzew minn. tu:

http://www.zoller.pl/index.php?id=oferta

http://www.dendrogeoservice.com.pl/przesadzanie-drzew.htm

• 3 weeks później...
Zdecydowanie brzozy - rosną szybka, są wytrzymałe i pięne. Poza tym dąb czerwony - szybko rośnie, pięknie przebarwia sie na czerwowno jesienią i daje dużo cienia; świerk serbski. Sumak octowiec tez szybko rośnie ale ma egzotyczny wygląd (nie do kazdego ogrodu pasuje), nie jest wysoki do ok. 4-6 m, może byc prawdziwią zmora przez cięzkie do wyplenienia odrosty.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Jeśli droga ruchliwa to zapomnij o sosnach pospolitych, świerkach i jodłach

Nie sadź takich samych bo nie ciekawie, a mogą dać się szkodniki (tak jak w alejach kasztanowców!!!)

Najlepiej niskie, o luźnej koronie - np wiele odmian jabłoni i śliwek, sumak, dąb czerwony, robinia małgorzaty lub zwykła, grab, glediczja bezkolcowa, brzoza, magnolia, głóg, jarzębina, dereń jadalny, klony - mnóstwo gatunków i odmian, wierzba - mnóstwo gatunków i odmian i tak dalej :D

Należy pamiętać aby przy ulicach drzewa sadzic na wiosnę poniewaz nie będzie ryzyka zasolenia gleby, ale za to trzeba podlewać przynajmniej w okresie długotrwałych upałów.

Witam

Mam działkę koło przejezdnej drogi. Jestem zmuszona posadzić las od frontu. Tylko jaki żeby były szybko drzewka.Prosze o radę. Też chę w miarę tanio. Ziemia jest 3 klasa.

Co to znaczy droga przejezdna??? No tak może byc nie przejezdna jeśli lekarze lub rolnicy zastrajkują :(

Jeśli ruch wynosi 20 000 pojazdów na dobę to raczej gatunki wrażliwe na jakość powietrza i gleby nie sadź. Jeśli ruch jest mały to śmiało co ci się podoba :D