_weynrob_ 08.09.2006 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2006 :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 03.07.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 witam nie znam sie kompletnie na roslinach potrzebuję posadzić kilka drzew na mojej działce dla stworzenia zakątka szukam drzew dorodnych o najlepiej rozłozystych konarach ale szybkorosnących jestem gotów kupić nawet drogie juz kilkuletnie rosliny ale pod warunkiem źe za najdalej kilka lat bedzie mozna odpoczywać w ich cieniu bardziej zalezy mi na ich funkcjonalności i dorodności niź pięknie mam juz kilka posadzonych przez żonę ale ona wybiera drzewa pod względem wyglądu i dopasowania do reszty ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 03.07.2007 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Posadziłem brzozy. Według mnie to bardzo ładne drzewo, mam już całkiem fajowy zagajnik. Latem wychodzisz rano z domu, przed pracą, zaspany, w bamboszach i tak od niechcenia w porywach uzbierasz sobie koszyczek kozaczków. Osobiście bardzo polecam. Do sadzenie nie wybieraj dużych drzewek, raczej mniejsze, takie około 70 - 90 cm. Sugeruję wiosenne wysadzanie. Za około 4-5 lat będziesz miał dorodne drzewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 03.07.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 jeśli brzozy to tylko malutkie- brzoza potwornie źle znosi przesadzanie!jeśli kryterium jest szybki wzrost to topole przede wszytskim ale je odradzam na suchy teren i ogólnie krótkowieczne no i żeńskie zasypują nas białym puchem,mniejsze drzewa to sumak octowiec [uwaga trudny do wytępienia] katalpa [surmia biginiowa] lub z ciekawszych rzeczy to pospolity kasztan nie uznawany za potęgę w kwestii szybkiego wzrostu w młodości także rośnie bardzo silnie przez pierwsze kilka lat.. po osiągnięciu 2-3metrów lekko zwalnia.bardziej wilgotna gleba to wierzby w całej gamie, bardziej sucho? sosenka na przykąłd, młode rosną szybko,a dwu metrowa kawałek cienia już da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 03.07.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Z drzew iglastych polecam daglezję (zimozielona) - rośnie równie szybko jak brzoza , oraz modrzew (na zimę zrzuca igły). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 03.07.2007 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2007 Mijscowe zakłady Zieleni Miejskiej mają zwykle kilki i kilkunastoletnie drzewa w balotach , z własnych plantacji. Ceny 2000 - 4000zł/ szt; wysokość do 4 metrów Technika i informacje o miejscach pozyskania dużych drzew minn. tu:http://www.zoller.pl/index.php?id=oferta http://www.dendrogeoservice.com.pl/przesadzanie-drzew.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zazenka 24.07.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Zdecydowanie brzozy - rosną szybka, są wytrzymałe i pięne. Poza tym dąb czerwony - szybko rośnie, pięknie przebarwia sie na czerwowno jesienią i daje dużo cienia; świerk serbski. Sumak octowiec tez szybko rośnie ale ma egzotyczny wygląd (nie do kazdego ogrodu pasuje), nie jest wysoki do ok. 4-6 m, może byc prawdziwią zmora przez cięzkie do wyplenienia odrosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joannaj75 24.07.2007 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Dęby tak , brzozy-nie bo śmiecą dużo liścmi i jak kwitną, może byc wierzba abrdzo szybko rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
progect 24.07.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 I jeszcze lipy i klony - też rosna stosunkowo szybko. U mnie po pięciu latach lipa ma ok 10 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Promyk 20.08.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 Witam Mam działkę koło przejezdnej drogi. Jestem zmuszona posadzić las od frontu. Tylko jaki żeby były szybko drzewka.Prosze o radę. Też chę w miarę tanio. Ziemia jest 3 klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 20.08.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 zależy ja wysoki "płot" chcesz uzyskać oraz czy tylko sezonowy - liściasty, czy całoroczny iglasty..? liściaste to brzozy, oraz często spotykane przy drogach klony i lipy a iglaste świerki i sosny- pospolita, czarna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilaWr 20.08.2007 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2007 paskud a jeśli wzdłuż drogi, przy której stoi zabudowa bliźniacza posadzic te same drzewa na całej długości po jednej i po drugiej stronie drogi w celu utworzenia ładnej alejki z drzew, która upiększyłaby ulicę to poleciłbyś te drzewa co wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 21.08.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 raczej jako "działkę koło przejezdnej drogi" rozumiem kawałek terenu gdzieś poza zwartą zabudową, choć wytyczne są faktycznie bardzo ogólnikowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilaWr 21.08.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 To ma wyglądac takhttp://img187.imageshack.us/img187/273/ulicaow0.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike11 29.08.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Jeśli droga ruchliwa to zapomnij o sosnach pospolitych, świerkach i jodłach Nie sadź takich samych bo nie ciekawie, a mogą dać się szkodniki (tak jak w alejach kasztanowców!!!) Najlepiej niskie, o luźnej koronie - np wiele odmian jabłoni i śliwek, sumak, dąb czerwony, robinia małgorzaty lub zwykła, grab, glediczja bezkolcowa, brzoza, magnolia, głóg, jarzębina, dereń jadalny, klony - mnóstwo gatunków i odmian, wierzba - mnóstwo gatunków i odmian i tak dalej Należy pamiętać aby przy ulicach drzewa sadzic na wiosnę poniewaz nie będzie ryzyka zasolenia gleby, ale za to trzeba podlewać przynajmniej w okresie długotrwałych upałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilaWr 30.08.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 mike11 ślicznie dziękuję za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Promyk 30.08.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 a ja marzyłam o sosnach , swiekach i jodlach przed domem.Tak poza tym chciałabym miec las obok mojej działki .To jest osobna działka , która ma ok 1 hektar. Chciałabym aby była lasem wzdłuż. Nie wiem czy zgłosic się do gminy o pomoc w zalesieniu?I jak to zrbic.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike11 30.08.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Kup sadzonki hurtem w nadleśnictwie (trzeba popytać lub poszukac najbliższego w necie) lub w dużej niezależnej szkółce i sadź Tylko z głowa , nie za gęsto i nie monokulture Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike11 30.08.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Witam Mam działkę koło przejezdnej drogi. Jestem zmuszona posadzić las od frontu. Tylko jaki żeby były szybko drzewka.Prosze o radę. Też chę w miarę tanio. Ziemia jest 3 klasa. Co to znaczy droga przejezdna??? No tak może byc nie przejezdna jeśli lekarze lub rolnicy zastrajkują Jeśli ruch wynosi 20 000 pojazdów na dobę to raczej gatunki wrażliwe na jakość powietrza i gleby nie sadź. Jeśli ruch jest mały to śmiało co ci się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Promyk 30.08.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Nie wiem jak często jest tam ruch. Jakieś jedno auto na minutę może na 3 minuty, zależy. Nie byłam tam takdługo żeby liczyć.Jednak jest to teren gdzie powietrze jest świeższe niż nie wiem z czego to wynika. A ja kocham drzewa. Chce mieć las , dzięuje za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts