Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna-drewno czy plastik?

Recommended Posts

Uuu, to jest mega wątek, poruszany "sryljard" razy na forum i nie ma jednej, jedynie słusznej odpowiedzi. Oba materiały mają wady i zalety, ale w skrócie :

- okna drewniane są zazwyczaj droższe. Zazwyczaj nie oznacza zawsze

- dla mnie okno drewniane ma sens jedynie gdy jest lakierowane lazurem (lakier przezroczysty, podkreślający naturalny rysunek drewna). Drewno i farby kryjące (np. białe) to dla mnie nieporozumienie. Wtedy tylko PCV.

- okno drewniane zazwyczaj wygląda lepiej (w sensie bardziej prestiżowo i elegancko) niż okno PCV w okleinie drewnopodobnej. Zazwyczaj nie oznacza że zawsze

- okna drewniane są podobno bardziej stabilne pod względem rozszerzalności cieplnej w stosunku do okien z PCV (w ciemnej okleinie), co ma znaczenie np. w dużych oknach tarasowych na elewacji południowej (PCV może się w trakcie dnia "zacinać" bo się profile rozszerzą)

- o okna drewniane należy bardziej dbać, znaczy czyścić i od czasu do czasu konserwować specjalnym preparatem do drewna (woskiem)

- prawdopodobnie okna drewniane po kilku - kilkunastu latach będą wymagały odświeżenia, czyli przeszlifowania lekko papierem i ponownego lakierowania.

- okna drewniane powinny być montowane raczej po wykonaniu tynków i wylewek (dużo wody), co nieco komplikuje prace na budowie (np. glify obrabia się po montażu okien a to oznacza że tynkarze muszą pojawić się ponownie na budowie), PCV można montować zaraz po postawieniu murów

- okna drewniane nie są zabezpieczone folią i trzeba uważać aby ich nie usmolić farbą , tynkiem. PCV mają folię zabezpieczającą

- oba typy okien są szczelne, mają porównywalną przenikalność cieplną i można wyposarzyć w takie same bajery (nawiewniki, HS, ograniczniki rozwarcia itp.). Oczywiście jeżeli są dobrze wykonane.

- do drewnianych stosuje się najczęściej klejone warstwowo sosnę i red merantii (zbliżone cenowo). Oczywiście można na zamówienie inne gatunki drewna wybrać, ale będzie drożej.

Co do konkretnej firmy to się nie odważę :-) Natomiast jak poczytasz forum (to co poleca anna99 to napewno spotkasz takie nazwy jak Oknoplast Kraków, Jezierski, MS (PCV), Urzędowski, Adpol, Natura, Goran, Sokółka, MS (drewno).

BTW, ja zdecydowałem się na drewniane :-)

Wydaje mnie sie ze przy oknach drewnianych musisz byc ostrozna z wyborem podlog drewnianych i miec juz zaplanowana aranzacje wnetrz, zeby potem sie nie okazalo ze podloga drewniana nie pasuje do okien itp.

Wlasnie wczoraj sprzeczalismy sie z mezem o okna, chyba wole PCV biale wewnatrz i jakies drewnopodobne zewnatrz.Bo szkoda malowac drewniane okna w srodku na bialo...

Pozdrawiam

A jakiej firmy okna wybraliście??

Jeszcze zadnych nie wybralismy, jestesmy na etapie szukania ekipy budowlanej na przyszla wiosne ale szczerze mowiac juz mam caly zarys aranzacji wnetrz mojego domu :)

Wydaje mi sie ze pewnie wezmiemy okna naszego lokalnego sprzedawcy AMMA

Pozdrawiam i zycze przemyslanych decyzji :)

Ja wybrałem Stollar Olecko drewno meranti. Jeżeli zdecydujesz się na konkretną firmę, to spróbuj zobaczyć te okna wstawione w jakimś domu, w salonie jest zawsze wszystko super pięknie, a na żywo jest zawsze inaczej. Jak to zrobić - zapytaj dystrybutora gdzie ostatnio montował, zapytaj na lokalnej grupie budującej czy ktoś takich nie ma itp. Napewno ktoś się zgodzi aby pokazać, mi się udało :-)

Ja wybrałem Stollar Olecko drewno meranti. Jeżeli zdecydujesz się na konkretną firmę, to spróbuj zobaczyć te okna wstawione w jakimś domu, w salonie jest zawsze wszystko super pięknie, a na żywo jest zawsze inaczej. Jak to zrobić - zapytaj dystrybutora gdzie ostatnio montował, zapytaj na lokalnej grupie budującej czy ktoś takich nie ma itp. Napewno ktoś się zgodzi aby pokazać, mi się udało :-)

Stollar Olecko? Dawno kupowałes? I gdzie je znalazłes w swoich okolicach? No chyba ze nie jest to ten Henryków k. Ząbkowic Śląskich..

Obecnie ze Stollara została tylko nazwa. No i technologia. Ok, i tradycja..

Stollar Olecko? Dawno kupowałes? I gdzie je znalazłes w swoich okolicach? No chyba ze nie jest to ten Henryków k. Ząbkowic Śląskich..

Henryków koło Piaseczna w mazowieckim :-)

Jeszcze nie mam tych okien, mam zamówione na koniec czerwca.

Mam się bać ? :roll:

Henryków koło Piaseczna w mazowieckim :-)

Jeszcze nie mam tych okien, mam zamówione na koniec czerwca.

Mam się bać ? :roll:

Chyba niekoniecznie. Stollar został przejęty przez dawne Euro - Okno z Suwałk(producenta niedrogiego plastiku). Ten wykorzystał lepsze logo, a produkcję przeniósł do Suwałk. A wiec.. zostały sentymenty, ale mam nadzieję, że okna Stollar do dalej dobry produkt. Nie montowałem, nie sprzedawalem, chociaz do swojego okna ekspozycyjnego zastrzeżeń nie mam. Mam za to inne typy:)

• 4 weeks później...

Wzmocnienie 2 mm czy 1,7 dla większości okien to przerost formy nad treścią, wystarczy jak jest 1,5, natomiast najczęściej w oknach występuje 1,1-1,3 - niestety.

Szyba 6 mm od zew ??? a to niby po co czemu ma to służyć ? Możesz to uzasadnić, 6 najczęściej stosuje się kiedy szyba przekracza dopuszczalne gabarytu tj 3m2 w innych przypadkach nie ma sensu stosować tej grubości chyba ze masz za dużo pieniędzy i nie wiesz co z nimi zrobić.

A co do twojej tezy ze PCV lepsze od drewna, bo robiłeś jako stolarz, to wybacz ale pozostawię to bez komentarza.