Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna-drewno czy plastik?

Recommended Posts

AVANTE - okna plastikowe z okleiną (złoty dąb) v-komorowe, profil stalowy 2mm (a nie 1,7mm - bardzo częsty), szyba zewnętrzna 6mm (a nie 4mm) chyba że ktoś chce "klejonkę" , okucia Roto.

nie chciałem drewnianych bo... pracowałem jako stolarz przy drewnie :D

Widocznie pracowałeś w złej firmie.. ? Znam takich ktorzy pracują w "stolarni" i nie potrafią zrozumieć dlaczego ludzie czasem wybierają okna z innego materiału..

Ależ mi się oberwało ...!!! :lol: :lol: :lol:

Słuchajcie generalnie pcv nie może być lepsze niż drewno!

Obecnie mieszkam u teściów i mają okna drewniane i są bardzo dobre!, nic się z nimi nie dzieje (poprawiałem tylko okucia, ale to inna sprawa) więc dlaczego wybrałem pcv - bo są ładne i nie trzeba ich malować po kilku latach, tamte drewniane niestety już nie wyglądają ładnie. Oczywiście dzisiaj mogę mieć tylko nadzieję że pcv będą ładne - okaże się za lat ...

pracowałem na stolarni - (troszkę to źle zabrzmiało w moim opisie) ale głownie przy drewnie liściastym i absolutnie uważam że jest to suuuper materiał - wszystkie podłogi (oprócz płytek) i schody będę miał z litego drewna, parapety wewn. też!!!!!

stal - 2mm za dużo, 1,5mm -jest OK, z 1,1 za mało.... ja wolę więcej co z pewnością wpływa na sztywność ramy (jeśli byłoby inaczej to 1,1mm też byłoby dobrze)

szyba 6mm - na tym się nie znam, rozmawiałem z kolegą który żyje z obróbki szkła, nie potrafię wytłumaczyć dlaczego jest lepsze (sztywność, tłumienie dźwięku etc...) w każdym razie nie przekonasz mnie że to nie ma znaczenia.

pozdrawiam Was ciepło i bez drzazgi :D

Ech, wszedł Klient i nie dokonczylem mysli wysyłając skróconą odpowiedz..

przepraszam jesli zle to odebrales.

Mialem jeszcze dodac tą szybę : Avante np. dodawało zestaw z (chyba) szybą 6 mm ze wzgledu na lepsze parametry dzwiekochlonne.

Pozatym i wieksza wytrzymaloscia na uszkodzenie roznic nie ma.

• 5 weeks później...
  • 1 month później...