pawel_l 08.09.2003 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 I jak rozwiązałaś problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.09.2003 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Myślę, że zrobienie poprawnej ławy na tym co zostało już wylane, jest pewnym rozwiązaniem.Tylko co ze strefą przemarzania?. "Nowy" fundament może być narażony na to.Trzeba będzie dobrze go ocieplić i zaizolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.09.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Myślę, że zrobienie poprawnej ławy na tym co zostało już wylane, jest pewnym rozwiązaniem.Tylko co ze strefą przemarzania?. "Nowy" fundament może być narażony na to.Trzeba będzie dobrze go ocieplić i zaizolować. Przecież pomiędzy tymi dwoma ławami nie będzie gruntu (groźny jest zresztą tylko grunt o właściwościach wysadzinowych). Izolacja cieplna prawdopodobnie wystarczy od poziomu nowej ławy (nie znam całego projektu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawelek 08.09.2003 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2003 Nie wiem z jakiej planety sa ci wykonawcy, ale 30 tys. za fundament - syrk. Znajomy murarzowi i jego ekipie zapłacił 20 tys. za postawienie całego domu, łącznie z ociepleniem itp. Nie rozumie jak gość który bierze taką kase za fundament moze nie dopilnowac budowy, lepiej teraz poprawic jego błędy niz maja one wyjść w przyszłości. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.09.2003 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 quote="pawel_l"]Bez paniki. Ewidentnie źle są "tylko" dwie rzeczy: -zbrojenie na gruncie czyli bez otuliny - jeśli ława jest przewymiarowana to jakoś wytrzyma. - brak kierownika bud. przy fundamentach - minimum to przegląd zbrojenia przed zalaniem (ciekawe co wpisze do dziennika). Pozostałe rzeczy (brak chudziaka, foli itp) wg. mnie nie są beznadziejne, . Paweł "ewidentnie źle " - to nie tak ... Nitka nie pisze, że nie ma otuliny .... tylko podkładek dystansowych - otulina z pewnoscią jest ...- zbrojenie w trakcie betonowania podejrzewam, żebyło podciągane w góre ... ja wierze bardziej w wykonawce (i doswiadczenie ... wybacz ) a brak kierownika przy betonowaniu nie jest błedem -kierownik nie musi patrzeć na wylewający się z gruchy beton - po co ? - obawiam się za to że "Nitka" nie zadbała o wpis do dziennika kierownika budowy "ze zbrojenie odebrane teren odpowiada warunkom projektowym i zezwolił na betonowanie" ( bo kierownik miał urop) tylko ...poszła "na żywioł" i bez tego zabetonowała - a tego nie wolno było tego Nitce zrobic - i to jest błąd Nitki, a nie kierownika sorry ... aaa i po co ewentualnie ten "chudziak " pod ławe ? jakie ma zadanie ? ... ( prywatnie wiem - ale może uświadom Nitke ...) pozdro brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 09.09.2003 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Jeśli zbrojenie leży na gruncie to nie ma siły, żadne szarpanie i podnoszenie nie pomoże, otuliny nie bedzie. Chyba że tuż przed betonowaniem podnosili go i wiązali. A co do kierownika i wpisu to chodziło mi dokładnie o to co pisze BRZOZA. A chudziak teoretycznie jest potrzebny przy przepuszczalnym, suchym gruncie żeby nie "wyssało" wody z betonu. Nie zawsze jest niezbędny. A tak ogólnie to większość projektantów stosuje współczynnik Kowalskiego k=1.5- 2 na błędy wykonawcy. Wyjątkiem jest mój konstruktor który stosuje k=4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 09.09.2003 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Dopiero przymierzam się do budowy ale jak czytam takie wypowiedzi na forum to juz się boje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.09.2003 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Jeśli zbrojenie leży na gruncie to nie ma siły, żadne szarpanie i podnoszenie nie pomoże, otuliny nie bedzie. Chyba że tuż przed betonowaniem podnosili go i wiązali. A co do kierownika i wpisu to chodziło mi dokładnie o to co pisze BRZOZA. A chudziak teoretycznie jest potrzebny przy przepuszczalnym, suchym gruncie żeby nie "wyssało" wody z betonu. Nie zawsze jest niezbędny. Dzięki Pawel_l za to że odniosłeś się bardzo merytorycznie do tematu - to cenię ! co do podnosznia fragmetami zbrojenia to robotnicy - betoniarze, nie zadają sobie trudu na wsuwanie nie tyko podkładek dystansowych, ani innych substytutów - tylko systematycznie - w miarę posuwania się betonowania - co 1-2 m - jeden z nich stojacy nad brzgiem wykopu - mając w ręku kawałek drutu (zagiętego na końcu w hak)podciaga o 1- 2 cm zbrojenie. Na to nie trzeba osiłka - wierz mi - zbrojenie juz nie opadnie .... nie wiem, w czym problem ? (to metoda stosowana od lat - jeszcze zanim projektanci wymyślili podkladki dystansowe ...) co do punktu drugiego - zgadzamy się obaj punkt trzeci "chudziak" ... - kiedy projektant jednocześnie projektuje folie w wykopie .... to gdzie tę wode ma "wyssać" ...??? i co prezentuje soba taki projektant lub autor planu adaptacji ? myślimy (zdaje się) podobnie obaj ... :) pozdrawiam serdecznie brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 09.09.2003 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Proszę więc o odpowiedz/podpowiedź w temacie - czy zamiast chudziaka można dać jeno folię? Czy chudziak nie ma także funkcji stabilizującej, utwardzającej podłoże, na którym będzie wykonywana ława? Znajomy pod ławy dał zwietrzelinę, jego kierownik się zgodził, stwierdził nawet, że to lepsze niż chudziak.... Liczę tu przede wszystkim na głos HenoK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.09.2003 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Agnieszko - zapytaj wprost projektanta - po co zaprojektował chudy beton i folię ...sam jestem ciekaw co wymyśli ...( moze zasłoni sie tym, że inni też tak projektuja ...) wg mojej opinii folia i chudy beton wzajemnie się w y k l u c z a j ą zwietrzelina, czy pospólka z cementem to tez chudy beton... Agnieszko podrawiam brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.09.2003 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2003 Proszę więc o odpowiedz/podpowiedź w temacie - czy zamiast chudziaka można dać jeno folię? Czy chudziak nie ma także funkcji stabilizującej, utwardzającej podłoże, na którym będzie wykonywana ława? Znajomy pod ławy dał zwietrzelinę, jego kierownik się zgodził, stwierdził nawet, że to lepsze niż chudziak.... Liczę tu przede wszystkim na głos HenoK. Czuję się wywołany do odpowiedzi. Folia na pewno zapobiegnie mieszaniu się gruntu z miesznka betonową i odciekaniem zaczynu czementowego do przepuszczalnego gruntu. Ma jednak jedną wadę. Bardzo łatwo ją uszkodzić (np. podkładkami dystansowymi czy zbrojeniem - waży ono sporo a końce prętów są ostre jak żyletka). Dlatego jeżeli już ktoś chce stosować folię i chudy beton to radziłbym to robić w odwrotnej kolejności : najpierw folia, potem warstwa chudego betonu potem zbrojenie na podkładkach dystansowych. Pomimo stosowania folii radziłbym też zaszalować ławę na jedną deskę. Ułatwia to znacznie uzyskanie jednakowego poziomu górnej powierzchni ławy, zapewnia jednakową szerokość ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 10.09.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Dzieki za odpowiedzi. Edukuję się intensywnie, ponieważ stan zero planuję na przyszły rok. Brzoza, hm, piszesz o zwietrzelinie z cementem, a ten mój znajomy dał samą zwietrzelinę pod ławy. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.09.2003 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Brzoza, hm, piszesz o zwietrzelinie z cementem, a ten mój znajomy dał samą zwietrzelinę pod ławy. Co Wy na to? Agnieszko - nie chce mi się wchodzic w zawiłości - więc ... o ile ta zwietrzelina wytrzymywała napręzenie 0,15 MPa (czyli 1.5 kG/m2) to wszysko było oki ... obawiam się, że i tak ta odpowiedź Cię nie zadowoli ... aby na to pytanie odpowiedziec nośność tego podłoża powinien zbadac geolog i tylko taka opinia jest miarodajna ... reszta to tylko wróżenie z fusów ... cóż... nie słyszałem aby prywatny inwestor angażował geologa ... pozdro brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 10.09.2003 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2003 Brzoza, bardzo Ci dziękuję. Faktycznie, naprężenia itp.... to nie dla mnie . Ale ponieważ właśnie dlatego tak jest postanowiliśmy trzymać się z mężem projektu i będzie chudziak. Z drugiej strony - kto pyta nie błądzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimka27 28.08.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 witam nie jestem pewna czy piszę w odpowiednim dziale ale mam pytanie buduje dom o pow. ponad 120m z częsciowym podpiwniczeniem jakies 1/3 wielkosci parteru.Ekipa zaczeła prace 23.07 (zaczeli zdejmowac humus) na dzien dzisiejszy nie mam jeszcze stropu.CZY ONI NIE GRZEBIĄ SIĘ Z ROBOTĄ?????Czy jakoś ich pogonic czy rozwiązac umowę i zatrudnic inną ekipę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 28.08.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Dział może i ten tyle, że wątek stary A co do meritum, miesiąc to niby długo ale... - nie piszesz o warunkach terenowych (a padało w niektórych rejonach solidnie) - technologii robót (bloczki- beton, rodzaj szalowania...) - cenie (czasem tanio znaczy dłużej- niekoniecznie gorzej). A może lepiej niech robią o tydzień dłużej niż o tydzień za szybko (np. bez nadzoru kierownika jak w głównym temacie wątku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimka27 29.08.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 przez ostatni miesiac deszcz nie padał prawie wcale,buduja z bloczkow keramzytowych,piwnica na płycie fundamentowej.a jesli chodzi o cene to za całosc czylistan surowy otwarty 35 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 29.08.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Hm 10 osób parter stawiało 10 godzin tak na prawdę cały stan surowy stawiali 10 dni roboczych. Nie wnikam jak dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts