Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moi drodzy. Jestem na etapie wyboru czy w kuchni ma być płyta elektryczna do gotowania czy może na butlę z gazu. Ja i żona chcielibyśmy indukcyjną ale wszyscy znajomi straszą nas ogromnymi rachunkami za prąd. Nie mam nikogo w rodzinie kto na prądzie by gotował więc powiedzcie proszę o ile wzrosły wasze rachunki lub ile płacicie za 2 miesiące za prąd przy gotowaniu. Ja teraz płacę 150 złotych za 2 miesiące, ale wszyscy mi mówią że jak zacznę gotować na prądzie to mi 400 złotych braknie. :cry:
https://forum.murator.pl/topic/98946-p%C5%82yta-elektryczna-w-kuchni-o-ile-wi%C4%99cej-p%C5%82acicie-za-pr%C4%85d/

no to zobacz na rachunku ile masz teraz za kilowatogodzinę (kWh)

W sklepie zobacz jakiej mocy są pola grzejne (w kilowatach kW), oszacuj ile godzin w ciągu 2 miesięcy będą pracować, pomnóż te godziny przez kilowaty i otrzymasz dodatkowe kilowatogodziny. A stąd łatwo sam wyliczysz ile zapłacisz.

Aha, do kuchenki indukcyjnej dolicz koszt nowych garnków.

Aha, do kuchenki indukcyjnej dolicz koszt nowych garnków.

do gazowej też:)-do nowego domu ze starymi garami??????? Toz to faux-pass:))))))

a teraz bez zartów-tanio w ikea i makro:)

Moi drodzy. Jestem na etapie wyboru czy w kuchni ma być płyta elektryczna do gotowania czy może na butlę z gazu. Ja i żona chcielibyśmy indukcyjną ale wszyscy znajomi straszą nas ogromnymi rachunkami za prąd. Nie mam nikogo w rodzinie kto na prądzie by gotował więc powiedzcie proszę o ile wzrosły wasze rachunki lub ile płacicie za 2 miesiące za prąd przy gotowaniu. Ja teraz płacę 150 złotych za 2 miesiące, ale wszyscy mi mówią że jak zacznę gotować na prądzie to mi 400 złotych braknie. :cry:

płyta indukcyjna

jakieś kilkanaście złotych na dwa miesiące - praktycznie niezauważalnie.

za to za gaz już wcale nie płacę.

a czy ci "wszyscy" mają jakiekolwiek doświadczenie z nowoczesnymi płytami grzewczymi?

Gość ZW
...Ja teraz płacę 150 złotych za 2 miesiące, ale wszyscy mi mówią że jak zacznę gotować na prądzie to mi 400 złotych braknie. :cry:

Bzdury. może mają gastronomię albo jakąś starodawną kuchenkę o małej sprawności.

Mój rachunek w lecie (czyli bez ogrzewania) to niecałe 200 zł/mies ale już z boilerem. Sam boiler to minimum połowa, jak liczę na kolanie to bliżej 2/3.

zmiany na rachunku nie zauważysz.

pozdrawiam