Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W MANGO pracownia ARCHON

Czy "Dom w mango" jest lepszym projektem od M02  

1 użytkownik zagłosował

1. 1. Czy "Dom w mango" jest lepszym projektem od M02

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Od jakiegoś czasu śledzę forum Konkursowego i niestety początkowe zauroczenie projektem M02 zostało ostudzone poprzez liczne niedopracowania projektu przez projektantkę (błędne obliczenia, niezgodne wymiary itp.)

Przeszukując internet znalazłem nowy, bliźniaczy projekt dla M02 o nazwie "Dom w mango", który wydaje się być bardziej przemyślany od Konkursowego, ciekawy jestem co o nim sądzicie?

http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m460383c624534

Pozdrawiam

Daniel

• 2 months później...

Wkrótce planujemy kupić projekt - Dom w mango z Archonu.

Szukam osób które już kupiły lub mają zamiar kupić i budować dom wg. tego projektu.

Zmiany które planujemy zrobić to zamiana miejscami kuchni z salonikiem.

Wiąże się to z przesunięciem wewnętrznej ściany nośnej,oraz przesunięcem kominka na ścianę działową między salonikiem a gabinetem.Nasze wątpliwości budzi też wysokość ścianki kolankowej (tylko 53 cm). Marzeniem jest dom z cegły (zwykłej w odcieniu piaskowym) i ściana trójwarstwowa.

Oto link do projektu :

http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m460383c624534

Pozdrowienia.

Zmiany które planujemy zrobić to zamiana miejscami kuchni z salonikiem.

Wiąże się to z przesunięciem wewnętrznej ściany nośnej,oraz przesunięcem kominka na ścianę działową między salonikiem a gabinetem.

Oczywiście zdajecie sobie sprawę, że to wiąże się ze zmianą lokalizacji komina. A nie wiem czy ta zmiana to już nie jest zmiana istotna w projekcie.

Którą ścianę wewnętrzną chcecie przesunąć?

Oczywiście zdajecie sobie sprawę, że to wiąże się ze zmianą lokalizacji komina.

Tak, komin "trafi" na ścianę pomiędzy pokojem dziennym a gabinetem (na poddaszu wypadnie w pralni).Ściana ta zamieni się w nośną.Druga ściana nośna powstanie obok schodów,natomiast ściana dzieląca kuchnię z pokojem dziennym będzie działowa.

Co jeszcze ?

Chcemy przesunąć ścianę dzielącą pokój dzienny z kuchnią.Kuchnia będzie obok schodów, a w miejscu kuchni powstanie pokój z kominkiem.

Będzie to jakby lustrzane odbicie.

Co do ściany kolankowej to myślimy o podniesieniu jej o jeden pustak.Poprawiło by to użyteczność poddasza.

Pozdrawiam. :D

• 1 year później...
  • 4 years później...

Gdyby ktoś był zainteresowany, to mam do odsprzedania niewykorzystany projekt domu Mango. Cena tylko 999 zł

http://allegro.pl/show_item.php?item=3754776643

Niestety plany życiowe tak mi się poukładały, że nie wykorzystam już tego projektu.

Z ciekawostek dodam, że dom ten był projektowany na indywidualne moje zamówienie przez pracownię Archon, z opcją dołączenia do katalogu Archonu. Na potwierdzenie mogę dodać fakturę za projekt na kwotę ponad 7tys zł ;)

Szczepan

tel. 600 561 225

• 3 months później...
Co jeszcze ?

Chcemy przesunąć ścianę dzielącą pokój dzienny z kuchnią.Kuchnia będzie obok schodów, a w miejscu kuchni powstanie pokój z kominkiem.

Będzie to jakby lustrzane odbicie.

Co do ściany kolankowej to myślimy o podniesieniu jej o jeden pustak.Poprawiło by to użyteczność poddasza.

Pozdrawiam. :D

Witaj, dotarłem to tego tematu i chciałbym zapytać czy już mieszkaćie w domu "mango" i czy macie jakieś rady odnośnie projektu ponieważ kupiłem właśnie projekt i również planujemy kilka zmian w nim. Nasza sytuacja jest o tyle specyficzna, że chcemy garaż i kotłownię przenieść o poziom niżej ze względu na ukształtowanie działki...

Czy dodaliście ten dodatkowy pustak ?? Jak wyszło ?? I podstawowe pytanie jak cenowo wypada w rzeczywistości budowa tego projektu ?

Pozdrawiam serdecznie,

Mateusz P.