Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam wszystkich zamierzam budowac ten dom http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kopciuszek-z-garazem/?AreaMaxMenu=160&AreaMinMenu=120&Part=3 moze mi ktos powiedziec czy starczy mi 300 000 tys na wybudowanie i zamieszkanie tam??? i moze jakie zmiany mozna wprowadzic jak powiekszyc lub zmienic. czekam na jakas wiadomosc mam nadzieje ze ktos bedzie w stanie mi doradzic. jest to wojewodztwo lubuskie kolo zielonej gory. pozdrawiam

Jeżeli chcesz coś zmieniać w projekcie to rozważ:

- przejście z garażu do domu poprzez pomieszczenie gospodarcze

- rezygnację z wnęki od strony ogrodu i zrobienie prostych ścian przez co masz większa powierzchnię w środku.

- możesz powiększyć garaż na 2 stanowiska, podnieść dach i masz ładne dwa pomieszczenia na chociażby sypialnię z własną łazienką - wtedy tylko łazienkę z 5 trzeba by przenieść dajmy na to do 2 a w 5 zrobić jakiś pokój przechodni / garderobę

dziekuje za zainteresowanie wiesz tak naprawde to chcialaby budowac z jak najtanszych materialow ale nie zawsze jest taka mozliwosc dostac cos taniej. boje sie ze zaczne budowe i nie starczy mi kasy i co potem? kredyt bedzie a mieszkac nie bedzie gdzie.

witam wszystkich zamierzam budowac ten dom http://www.archipelag.pl/projekty-domow/kopciuszek-z-garazem/?AreaMaxMenu=160&AreaMinMenu=120&Part=3 moze mi ktos powiedziec czy starczy mi 300 000 tys na wybudowanie i zamieszkanie tam??? i moze jakie zmiany mozna wprowadzic jak powiekszyc lub zmienic. czekam na jakas wiadomosc mam nadzieje ze ktos bedzie w stanie mi doradzic. jest to wojewodztwo lubuskie kolo zielonej gory. pozdrawiam

wszytsko zalezy czysama za wszystki pochodzisz -po hurtowniach budowlanych(ponegocjujesz ceny),dostaniesz jakas fajna i tania (jak masz wielkie szczescie) ekipe, jak zrobisz duzo wykonczeniowki swoimi rekami lub rekami rodziny ktora nie wezmie za to kasy to pewnie sie zmiescisz

moim zdaniem najwięcej można zaoszczędzić na robociźnie , pod warunkiem, że chociaż częśc prac jest ktoś w stanie zrobić samemu , na materiałach nie ma co bardzo oszczędzać, zreszta i tak kosztują podobnie, bo ile np. można zaoszczedzić na betonie, dachówkach, więźbie itp...? ileś to kosztuje i ceny są raczej podobne nie ma czym zastąpić tych materiałów, a robocizna to zwykle taki sam koszt jak materiał , ja dużo zrobiłem sam z ojcem i szwagrem min. ocieplenie , wszystkie płytki, panele, ścianki działowe , zabudowa poddasza , i większość drobiazgów , zmieściłem się w 300 tyś i to z większym domem.

Natomiast kuzyn buduje podobny dom do mojego ma stan surowy zamkniętyi już przekroczył 350 zł. tyle że u niego wszystko robią fachowcy.

PS. ja zaczynałem budować w 2005 roku , troche inna bajka cenowo...