Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka papa na chudziak

Recommended Posts

chciałeś znać rodzaj ppy - nie iwem, co daliśmy. Na zaprzyjaźnionym składzie kobita stwierdziła, że ta będzie Ok to wzieliśmy. Papa jak papa. Taką samą miałam na fundamencie więc zgrzaliśmy obie (tą z fundamentu i podłogi), zrobiła się taka niecka wysłąna papą :lol: (chudziak był poniżej ściany). Na ścianęjako taką już nie wywijałąm, bo i niby gdzie?

Pomysł z papą to wywalanie kasy w błoto.A czy folia puszcza wodę??Czy sądzisz,że woda gruntowa podejdzie pod samą posadzkę??To lepiej było budować dom na palach lub pływajacy... .

Ja tak sądzę. Nie zawsze ale jednak.

Słyszałeś kiedyś o podciąganiu kapilarnym?

Oczywiscie, wiec trzeba przed wylewka zastosować gruboziarnisty piach, a folie sie skleja z izolacją fundamentu.Nie ma sznas aby coś przenikneło w razie w.Podobnie robi sie z foliami basenowymi.Tez są klejone lub zgrzewane.

Piasek podciąga od 1m do 30 cm.

Koszt specjalnej folii będzie większy od papy zgrzewalnej.

Pomysł z papą to wywalanie kasy w błoto.A czy folia puszcza wodę??Czy sądzisz,że woda gruntowa podejdzie pod samą posadzkę??To lepiej było budować dom na palach lub pływajacy... .

te, mondrala

umiesz czytać i odpowiadać na konkretnie zadane pytanie?

matam zadał konkretne pytanie:

Witam

Jaką papę dawaliście na chudziak. Chodzi mi konkretnie o typ.

i prawdopodobnie nie obchodzi go zupełnie czy warto......

zresztą na ten temat było już dużo dyskusji na tym forum

matam

na chudym betonie podkladowa papa termozgrzewalna V 60 S 35 lub V 60 S 30 przeciw kapilarnemu przenikaniu wilgoci z gruntu

albo o izolacjach uczyli sie jeszcze we Lwowie, zanim ich przeflancowali do Gliwic i Wrocławia. A jak się projektanty nauczyły na pamięć "3x papa na lepiku" tak klepią do tej pory. Jedyne co od tamtej pory się nauczyli to Ctrl+C , Ctrl+V. W moim projekcie też jest 2x papa na lepiku i gdyby nie obiektywne trudności w znalezieniu lepiku na gorąco to na pewno wykonałbym taką doskonałą izolację.

A folia to jest dobra na robienie cieplarni w ogródku, albo pod truskawki żeby nie gniły ale nie na izolację poziomą. Po tej folii będzie się slizgała wylewka kurcząc się i rozszerzając przy zmianach temperatury. Po paru sezonach folia pod wylewką będzie wyglądała jak moje skarpetki na piętach :). Nie mówiąc o jej uszkodzeniach w trakcie wykonywania kolejnych warstw podłogi. A izolacja przeciwwodna jest tylko tak dobra jak jej najsłabsze miejsce, czyli dziura :).

Dzisiaj na izolację poziomą pod ściany zgrzewałem papę icopal junior WF, bo akurat taką miałem i nie uważam, że to triumf techniki nad zdrowym rozsądkiem.