Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy "nawóz" od dzikich gołębi jest do czegoś dobry

Recommended Posts

Dwa lata temu zagnieździła się taka fajna parka pod podbitką dachu.Szkoda mi było je wygonic-takie ładne,fajnie gruchały, mimo że obsry...ły ciągle kostkę,aż rozbryzgiwało się na podmurówce. Kostkę trzeba było czyścic co tydzień Karcherem. Parapety tez ciągle czyściłam, aż wreszcie powiedziałam dośc!!!! Podbitka się wygięła-od ich odchodów-teraz groziło to opadnięciem komuś z wysokości piętra na głowę , wcześniej było ich 2 szt teraz ok 9szt :evil: :evil: :evil:

Własnie trwa wymiana powoli całej podbitki -ok15 m. Jak na razie mam ponad wiadro nawozu, a będą pewnie jeszcze 3 wiadra :lol: :lol: :lol: :lol:

Więc pytanie do znawców : Czy można cos z tym zrobic, wykorzystac? Pod tuje, rośliny ogrodowe? Czy nie zawracac sobie tym głowy? Słyszałam że to jest bardzo dobry nawóz, tylko nieumiejetnie użyty-popali rośliny.

1kg suchego pomiotu do 10l wody i niech się łannie rozpuści jako gnojowica ( warto dac dekiel bo pachnie intensywnie :-)

A potem, podlewać wokół roślin ( nie, na rosliny , tylko wokół), w stęzeniu wodnym 1 : 20, czyli na wiadro wody, kubek gnojowicy :-)

Dziękuję Haniu. Na Ciebie zawsze mozna liczyc. :)

Czy to nadaje się do wszystkich roślin i np.różaneczników,magnolii, tuii itp.?

Chociaż tyle będę miała po tych dzikich lokatorach, oprócz strat moralnych , brudnej kostki i kosztów wymiany podbitki. :roll: :roll: Szkoda mi ich, ale ma dłuższą metę za rok byłoby ich pewnie z 18 szt . :-? :-?

A podlewac raz w tygodniu czy rozcieńczonym można do woli?

Muszę znaleźc Twój watek, gdzieś pisałaś jak kupiłaś jakieś zamorki - różaneczniki chyba i pięknie Ci potem wyrosły - może to też po takiej miksturze? :D :D

Pomiot ptasi to nawóz wieloskładnikowy , z dużą ilością azotu, bo razem z g..., są siuśki, czylimoczik.

Dlatego to dobry nawóz do wiosennego zasilania, bo powoduje dożywienie niezbędna do tworzenia listków i budowy łodyg.

Ale...przenawożenie, to wypadnainie roślin zimą.

Więc stsouj go ostrożnie, raz na tydzień ale zakończ podlewanie w połowie czerwca, by już nie "podpędzać" tworzenia zielonych częsci roślin.

Właściwości odżywcze pomiotu, są przedstawione w tabelce ekoogrodnictwa :-), tu:

http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodnictwo/Nawożenie/Nawozy

Tub w wersji suchej, ale przedsiewnie! :

"Pomiot ptasi od kur zawiera przeciętnie 1,6% N; 1,5% P2O5 ; 0,8% K2O; 2,4% CaO i 0,7% MgO przy zawartości 56% wody, natomiast pochodzący od ptactwa wodnego (kaczki i gęsi) zawiera 0,5-1,0% N; 0,5-1,4% P2O5 ; 0,6-0,9% K2O; 0,8-1,6% CaO i 0,2-0,3% MgO przy zawartości 70% wody. Azot w pomiocie ptasim występuje w przeważającej części w formie kwasu moczowego, który szybko rozkłada się do amoniaku.

Wysoka zawartość składników pokarmowych w pomiocie ptasim i specyficzne działanie azotu powoduje, że należy stosować go w dawkach 10-15 t/ha, pod te same rośliny i w takich samych terminach jak obornik."

http://www.polifoska.pl/module-Publikacje-action-System-file-content_30.html.html

Ach, ale masz fajnie, że gołąbki same nawóz ekologiczny robią, Aniu :)

Tak sobie pomyslałam,że może z tego wyjśc coś dobrego. :)

Ale zapewniam Ciebie, ze mycie kostki jest niezbyt przyjemne, a po zimie- koszmar. Już parę razy próbowałam,ale białe ciężko zmyc....

Dopóki parka siedziała na świerku to było ok, ale jak wichura zruszyła podbitkę 2 lata temu- to się przeniosły.

Anulko, coś za coś :lol:

Masz piekne turkawice ( symbol gruchających gołabków, to przecież znak miłości ), a na dodatek nawóz.

Chętnie bym taką parkę przytuliła :lol:

My mamy 3 stanowiska z karmnikami dla ptasząt, ale prócz ich miłego widoku i resztek ziarna, niewiele g...zalega na balkonie :lol:

Ale...makolągwy mamy na fotkach :-)

Haniu - przyjedź i weź sobie wszystkie :) 9 szt. Zapraszam serdecznie.

Nie wiem jak złapac, ale może coś wymyslisz.... Jeszcze są w gnieździe, powoli trwa wymiana - na razie może 1/4 zrobiona i idziemy w stronę gniazda.

Nie wiem czy to są turkawice, ludzie starsi mówią na nie garłacze, mają takie grube brzuchy, chyba 2, może 3 razy większe od zwykłych gołębi.

Anulko, coś za coś :lol:

Masz piekne turkawice ( symbol gruchających gołabków, to przecież znak miłości ), a na dodatek nawóz.

Chętnie bym taką parkę przytuliła :lol:

My mamy 3 stanowiska z karmnikami dla ptasząt, ale prócz ich miłego widoku i resztek ziarna, niewiele g...zalega na balkonie :lol:

Ale...makolągwy mamy na fotkach :-)

Ten symbol gołąbków-znak miłości - coś słyszałam na ten temat.... a od niedawna wiem,że powiększy nam się rodzinka....

Jesteś pewna,że chcesz takie gołąbki? Musisz się przygotowac,że i Tobie może się powiększyc rodzinka... :D :D :D :D