Anna K. 28.03.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Dwa lata temu zagnieździła się taka fajna parka pod podbitką dachu.Szkoda mi było je wygonic-takie ładne,fajnie gruchały, mimo że obsry...ły ciągle kostkę,aż rozbryzgiwało się na podmurówce. Kostkę trzeba było czyścic co tydzień Karcherem. Parapety tez ciągle czyściłam, aż wreszcie powiedziałam dośc!!!! Podbitka się wygięła-od ich odchodów-teraz groziło to opadnięciem komuś z wysokości piętra na głowę , wcześniej było ich 2 szt teraz ok 9szt Własnie trwa wymiana powoli całej podbitki -ok15 m. Jak na razie mam ponad wiadro nawozu, a będą pewnie jeszcze 3 wiadra Więc pytanie do znawców : Czy można cos z tym zrobic, wykorzystac? Pod tuje, rośliny ogrodowe? Czy nie zawracac sobie tym głowy? Słyszałam że to jest bardzo dobry nawóz, tylko nieumiejetnie użyty-popali rośliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 28.03.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 1kg suchego pomiotu do 10l wody i niech się łannie rozpuści jako gnojowica ( warto dac dekiel bo pachnie intensywnie A potem, podlewać wokół roślin ( nie, na rosliny , tylko wokół), w stęzeniu wodnym 1 : 20, czyli na wiadro wody, kubek gnojowicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 28.03.2008 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Dziękuję Haniu. Na Ciebie zawsze mozna liczyc. Czy to nadaje się do wszystkich roślin i np.różaneczników,magnolii, tuii itp.? Chociaż tyle będę miała po tych dzikich lokatorach, oprócz strat moralnych , brudnej kostki i kosztów wymiany podbitki. Szkoda mi ich, ale ma dłuższą metę za rok byłoby ich pewnie z 18 szt . A podlewac raz w tygodniu czy rozcieńczonym można do woli? Muszę znaleźc Twój watek, gdzieś pisałaś jak kupiłaś jakieś zamorki - różaneczniki chyba i pięknie Ci potem wyrosły - może to też po takiej miksturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 28.03.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Pomiot ptasi to nawóz wieloskładnikowy , z dużą ilością azotu, bo razem z g..., są siuśki, czylimoczik. Dlatego to dobry nawóz do wiosennego zasilania, bo powoduje dożywienie niezbędna do tworzenia listków i budowy łodyg. Ale...przenawożenie, to wypadnainie roślin zimą. Więc stsouj go ostrożnie, raz na tydzień ale zakończ podlewanie w połowie czerwca, by już nie "podpędzać" tworzenia zielonych częsci roślin. Właściwości odżywcze pomiotu, są przedstawione w tabelce ekoogrodnictwa , tu: http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodnictwo/Nawożenie/Nawozy Tub w wersji suchej, ale przedsiewnie! : "Pomiot ptasi od kur zawiera przeciętnie 1,6% N; 1,5% P2O5 ; 0,8% K2O; 2,4% CaO i 0,7% MgO przy zawartości 56% wody, natomiast pochodzący od ptactwa wodnego (kaczki i gęsi) zawiera 0,5-1,0% N; 0,5-1,4% P2O5 ; 0,6-0,9% K2O; 0,8-1,6% CaO i 0,2-0,3% MgO przy zawartości 70% wody. Azot w pomiocie ptasim występuje w przeważającej części w formie kwasu moczowego, który szybko rozkłada się do amoniaku. Wysoka zawartość składników pokarmowych w pomiocie ptasim i specyficzne działanie azotu powoduje, że należy stosować go w dawkach 10-15 t/ha, pod te same rośliny i w takich samych terminach jak obornik." http://www.polifoska.pl/module-Publikacje-action-System-file-content_30.html.html Ach, ale masz fajnie, że gołąbki same nawóz ekologiczny robią, Aniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 28.03.2008 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Tak sobie pomyslałam,że może z tego wyjśc coś dobrego. Ale zapewniam Ciebie, ze mycie kostki jest niezbyt przyjemne, a po zimie- koszmar. Już parę razy próbowałam,ale białe ciężko zmyc.... Dopóki parka siedziała na świerku to było ok, ale jak wichura zruszyła podbitkę 2 lata temu- to się przeniosły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 28.03.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Anulko, coś za coś Masz piekne turkawice ( symbol gruchających gołabków, to przecież znak miłości ), a na dodatek nawóz. Chętnie bym taką parkę przytuliła My mamy 3 stanowiska z karmnikami dla ptasząt, ale prócz ich miłego widoku i resztek ziarna, niewiele g...zalega na balkonie Ale...makolągwy mamy na fotkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 28.03.2008 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Haniu - przyjedź i weź sobie wszystkie 9 szt. Zapraszam serdecznie. Nie wiem jak złapac, ale może coś wymyslisz.... Jeszcze są w gnieździe, powoli trwa wymiana - na razie może 1/4 zrobiona i idziemy w stronę gniazda. Nie wiem czy to są turkawice, ludzie starsi mówią na nie garłacze, mają takie grube brzuchy, chyba 2, może 3 razy większe od zwykłych gołębi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 29.03.2008 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 pomiot ptasi, to najostrzejszy z nawozów. Rozcieńcza się go 1 do 400. Na kilogram nawozu - 400litrów wody. Inaczej wypalisz wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 29.03.2008 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Jeszcze jedno pytanko: jak długo ma się to moczyc i nabierac mocy "urzędowej" w tym wiadrze? I rozumiem,że inne nawozy juz nie są wskazane?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 29.03.2008 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Anulko, coś za coś Masz piekne turkawice ( symbol gruchających gołabków, to przecież znak miłości ), a na dodatek nawóz. Chętnie bym taką parkę przytuliła My mamy 3 stanowiska z karmnikami dla ptasząt, ale prócz ich miłego widoku i resztek ziarna, niewiele g...zalega na balkonie Ale...makolągwy mamy na fotkach Ten symbol gołąbków-znak miłości - coś słyszałam na ten temat.... a od niedawna wiem,że powiększy nam się rodzinka.... Jesteś pewna,że chcesz takie gołąbki? Musisz się przygotowac,że i Tobie może się powiększyc rodzinka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.03.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 To zależy od temperatury. Zwykle fermentuje po 2 tygodniach A my...właśnie się zastanawiamy nad powiększaniem rodzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 29.03.2008 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 To życzę powodzenia i trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.03.2008 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Dziękuję Kochana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 29.03.2008 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 To ja Ci dziękuję Jeszcze jedno: czy położenie obornika końskiego niezbyt grubo pod korę u magnolii nie popali korzeni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.03.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 W ogległości 50 cm od pnia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 29.03.2008 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Aha, dziękuję, czyli wszystko jasne- nie mogę kłaśc, bo 50 cm dalej jest juz trawnik.... moja magnolia ma 1,6 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts