Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymarzony domek Kamili i rafała

Recommended Posts

a tak gdzie jest nasza działka narazie w sąsiedztwie nie ma żadnych domów a wczesniej na naszym polu rosło zboże więc raczej ziemia jest w porządku,ale tak czy siak bede dzwoniła niebawem do tescia i się wypytam o konkrety i każe mu wybrac ten wypis i wyrys z mapki oraz o to zagospodarowanie jak ono tak naprawde wygląda :roll: :roll: tak bym chciała żeby okazało sie że jest ok trzymajcie kciuki oby tak było pozdrawiam Kamila 8)

Przede wszystkim sprawdz jaki jest na tym terenie poziom wody gruntowej, bo niestety to, ze roslo tam zboze, nic nie znaczy... Jesli poziom wody gruntowej jest wysoko - bedzie problem z wykopaniem fundamentow :cry: a takze z ochrona przeciwwilgociowa (wydacie duzo na izolacje fundamentow) a jesli nie, mozecie miec problem z grzybem w domu itp. Dlatego wezcie to konecznie pod uwage!

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja nie chce was starszyc. wierze , ze wasza dzialeczka jest super, grunt bez utrudnien i nie bedziecie mieli zadnych problemow. Jednak opierajac sie raz jeszcze na moim zlym doswiadczeniu jedynie napominam , ze warto byloby zrobic badania gruntu. Badania takie to koszt okolo 1200 zl ( ja tyle placilam) za 5 odwiertow i wiadomo co jest co. To ze rozlo tam zboze nie jest jednoznaczne z tym ze to wlasciwy grunt na posadowienie domu. Zboze jest lekkie a dom to sporo ton. Jesli na dzialce macie torfy trzeba je calkowicie wymienic na pisek. Tak samo gliny nie sa dobre. Ja tam sie na tym nie znam tak dokladnie ale my musimy sie wbic wglab ziemi na 5 m . Dopiero tam sa piaski wlasciwe , ktore utrzymaja ciezar domu. I tak jak pisal kotecek wody gruntowe tez odgrywaja duza role. Ale na 100% KONSTRUKTOR - PROJEKTANT TAKIE BADANIA I TAK ZLECI. nAJWAZNIEJSZY JEST PLAN ZAGOSPODAROWANIA TERENU I OD TEGO TRZEBA ZACZAC.

Ale na 100% KONSTRUKTOR - PROJEKTANT TAKIE BADANIA I TAK ZLECI. nAJWAZNIEJSZY JEST PLAN ZAGOSPODAROWANIA TERENU I OD TEGO TRZEBA ZACZAC.

własnie od tego zaczniemy mam nadzieje że wszystko sie wyjasni i niebawem będzie wiadomo co i jak jest z naszą działeczką :roll: a jak tam postepy u was to kiedy wy zamierzacie startowac z budową waszego domku :wink:

czesc czytałam twój dziennik od deski do deski i wiem że mieliscie kłopoty z ziemią :roll: ale musisz byc dobrej mysli napewno wam sie uda wystarczy wierzyc a ja bede wasz dziennik odwiedzała regularnie i trzymała kciuki żeby wam sie udało no i żebbyscie nie musieli dużo dopłacac do interesu :wink: ,ale i tak jestescie do przodu bo my dopiero zaczynamy i niewiem jeszcze jk to będzie może nam też sie okaże że cos jest nie tak :-? oby nie ale zawsze te ryzyko jest.życze wam abyscie ruszyli z budową w maju zycze wam tego goraco pozdrawiam kamila :wink:

witam a propos urzedowego braku pozwolen na budowe jestem jak najbardziej za :D na pewno zaoszczedzi to czasu, nerwow i pieniedzy no ale mam nadzieje ze nie sa to tylko pogloski. Poki co mamy wypis z miejscowego planu zagospodarownia przestrzenengo w kotrym sa wypisane warunki zabudowy i i tak sie zastanawiam czy jesli nie ma w nim nic napisane o ksztalcie dachu to mozna wybrac dowolny daszek? Bo o ilosci kondygnajci jest, dokaldnie jest podane jaka wyskosc ma byc min i max budynku. No a co do projektu to w tej chwili na pierwszym miejscu jest Dom pod Sekwoja http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3ffac3a368ace

przeraza nas koszt budowy bo jest ogrmony ale domek jest jakby zaprojektowany idealnie dla nas:D

no to czekam na opnie

. No a co do projektu to w tej chwili na pierwszym miejscu jest Dom pod Sekwoja http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m3ffac3a368ace

przeraza nas koszt budowy bo jest ogrmony ale domek jest jakby zaprojektowany idealnie dla nas:D

no to czekam na opnie

Witam Cię serdecznie co do projektu to swietny bardzo ładny , ale dla mnie troche za duży no i rzeczywiscie te koszty są wysokie :o :o

a co do tego że mają zniesc pozwolenia to jest ta ustawa już, tylko czeka jak to sie mówi na prawoumocnienie no i najprawdopodobniej ma wejsć w połowie tego roku bądz na początku 2009 roku .kurcze tez bym chciała żeby weszła w tym roku wrrrrrrrrrrrrrrr :roll: a takto to widze że wy też zaczynacie działac pełna para tak trzymac !!! pozdrawiam

witam mam do ciebie pytanko co rozumiesz przez to:

"zakaz stosowania dachów płaskich, pulpitowych, kopertowych, o asymetrycznym kącie pochylenia połaci dachu,

z kalenicą przesuniętą w pionie i w poziomie oraz otwierania dachów na odcinku dłuższym niż połowa długości

kalenicy, przy czym:

- przez dach pulpitowy należy rozumieć dach jednospadowy obiektu wolnostojącego,

- przez dach kopertowy należy rozumieć dach czterospadowy o kalenicach zbiegających się w jednym punkcie lub o kalenicy o długości mniejszej niż 3 m,"

szczególnie mnie interesuje ten dach kopertowy, co o tym soądzisz myslisz że to jest taki dach jaki bym chciała miec, bo to własnie sie znajduje w planie zagospodarowania przestrzennego tam gdzie będziemy sie budowac, moze mi pomożesz bo do konca tego nierozumiem :roll: :roll: czekam na odpowiedz pozdrawiam kamila

Wy macie dach wielospadowy, wiec powinno byc spoko :) Strasznie skomplikowany ten Wasz dach! Tylko jeszcze zerknij na powierzchnie zabudowy, kubature, szerokosc frontu budynku, jak ma byc ustawiony do dorgi i inne szczegoly, ktore moga sie nie zgadzac z Waszym projektem. Pisalas, ze bedziesz miala dzisiaj opinie architekta, on Ci najlepiej wytlumaczy :)

Hejka.

Wy macie dach wielospadowy, wiec powinno byc spoko :) Strasznie skomplikowany ten Wasz dach! Tylko jeszcze zerknij na powierzchnie zabudowy, kubature, szerokosc frontu budynku, jak ma byc ustawiony do dorgi i inne szczegoly, ktore moga sie nie zgadzac z Waszym projektem. Pisalas, ze bedziesz miala dzisiaj opinie architekta, on Ci najlepiej wytlumaczy :)

Hejka.

wiesz co z tego co przeczytałam w planie zagospodarowania przestrzennego to nic tam nie pisało o powierzchni zabudowy i szerokosci , ale dla lepszego rozeznania przeczytam jeszcze raz może coś tam znajde.A co do opini architekta to patrzyłam na mijego mejla i nic :cry: jeszcze mi nieodpowiedział narazie czekam ,ale popołudniu dzwonie do tescia z "prośbą" :lol: aż sie denerwuje :roll: mam nadzieje że niebawem wszystkiego sie dowiemy

w naszy projekcie niby pisze że to dach czterospadowy a mnie sie tez zdaje że on ma wiele spadów no i skomplikowany jest :roll: ale za to jaki ładny że hoho

:p jak sie czegos dowiem konkretnego to opisze w moim dzienniku pozdrawiam 8)

No to jak czterospadowy, to luzik :lol: :lol: :lol:

Nawet nie wiesz, jak ja chcialam miec dach czterospadowy (ale prostszy) i w warunkach zabudowy napisali, ze moze byc tylko dwuspadowy :cry: Bylam wsciekla... a to wszystko dlatego, ze sasiednie domy maja dachy dwuspadowe :cry: Rozumiem, ze wladze gminy chca, zeby teren gminy wygladal jednolicie i budynki do siebie pasowaly, ale mimo wszystko uwazam, ze jest to strasznie niesprawiedliwe :cry: Szczegolnie, ze taki dach wyglada na tani i przypomina takie stare rudery... :evil:

No to jak czterospadowy, to luzik :lol: :lol: :lol:

Nawet nie wiesz, jak ja chcialam miec dach czterospadowy (ale prostszy) i w warunkach zabudowy napisali, ze moze byc tylko dwuspadowy :cry: Bylam wsciekla... a to wszystko dlatego, ze sasiednie domy maja dachy dwuspadowe :cry: Rozumiem, ze wladze gminy chca, zeby teren gminy wygladal jednolicie i budynki do siebie pasowaly, ale mimo wszystko uwazam, ze jest to strasznie niesprawiedliwe :cry: Szczegolnie, ze taki dach wyglada na tani i przypomina takie stare rudery... :evil:

witam, mam nadzieje że tak jak piszesz okaże sie że dach moze byc :roll: nawet niewiesz jak mi na tym zalezy niewyobrazam sobie innego dachu :cry: jak narazie czekam cierpliwie na odpowiedz od architekta zobaczymy co on na to :roll:

nowlasnie dla mnie też jest niezrozumiałe żeby gmina decydowała za przyszłych "inwestorów" jaki dom mogą postawic a jaki nie.To jeden problem drugi problem jaki będziemy my miec to problem z prądem i gazem aby doprowadzic te media na naszą działeczke przyszłą będzie nas to kosztowało napewno sporo kaski i nerwów,kurcze nawet niewiesz jakbym chciała byc na waszym miejscu :roll: i muc sie juz cieszyc budową domku :-? pozdrawiam i z utęsknieniem wyczekuje dalszych waszych postepów buziaczki

Wedlog mnie to znaczy , ze generalnie mozesz wybudowac ale jakby jakis urzednik sie uparl to moze sie przyczepic i potem tylko problem. Dlatego tak jak radzi doradca nalezaloby udac sie do gminy i uzgodnic dokladnie czy te 0.5 m nadwyzki na jednej z kalenic zostanie zaakceptowane. Ja bym tam skorzystala z tej porady i ustalila to z gmina.

ja wiem tylko chodziło o to iż nie powinno być mniej w kalenicy niż 3 m a jest powyżej, czyli 3,5 m czyli jak dobrze rozumie to jest ok ale tak jak pisze ten architekt i ty skorzystam z nadarzającej się okazji i jak będe w Polsce to podejde do gminy i się spytam o ten nieszczęsny dach ale jak narazie wszystko wskazuje na to że moge go wybudować, i zdaje sobie sprawe że może zdarzyc się urzędnik który bedzie miał jakies ale :roll: wiec tak jak mówie wyjasnie to sobie już w gninie

Wpadłam na dobry pomysł może poprosze tescia żeby przyokazji jak będzie wybierał z tego urzędu papiery to żeby sie spytał o ten dach :wink: