Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymarzony domek Kamili i rafała

Recommended Posts

Nie martwicie sie, "papierologia" zajmuje okolo roku, wiec akurat sie wyrobicie! I nie bedzieice sie pozniej matiwc, ze ekipa umowiona a pozwolenia na budowe jeszcze nie ma, tak jak my,,, :-?

PS: Mieszkacie w pieknym miejscu! A my na przeciwleglym krancu Wyspy :(

kurcze mam nadzieje że pójdzie gładko z papierami ,dzieki dzieki rzeczywiście miejsce gdzie bedziemy budowac nasz domek jest poprostu sliczny i aż niemogę sie doczekac jak zaczne budowe a jeszcze przed nami calutki rok :cry: och kiedy to zleci :roll: pozdrawiam buzka

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej dziewczyny wy taz macie piekne działeczki :p a kaweczke z miłą checia bym z wami wypiła :lol: pozdrawiam buzka (tą kaweczke wypiła bym z wami tak na przyczepnego,fajnie by było sie tak kiedys spotkac tak za dwa lata albo trzy i każda z nas by miała wybudowane swoje domki i mogła by sie nimi pochwalic ) pozdrawiam was dziewczyny serdecznie :lol:

kurcze kiedy ten czas zleci codziennie to samo :roll: a ja wciaz myslami o naszym przyszłym domku, licze dni,licze miesiace ile jeszce zostało do wiosny a ja już nieumiem sie doczekac moze nie jestem jedyna osoba która tak jak ja czeka na ten dzien z utesknieniem :oops: czytam dzienniki i az zazdroszcze ze wiekszosc może sie cieszyc swoimi postepami a ja wciąż w miejscu aż mi sie na serduszku jakos smutno robi :cry: :cry: no nic musze czekac ach żeby tak mozna było przewinąc tak do przodu te kilka miesiecy .....

Piękne to Twoje miejsce na ziemi ! I gratuluję setnego wpisu. Co do czekania aż zacznie się "dziać" coś konkretnego to doskonale Cię rozumiem, bo cały zeszy rok spędziłam gromadząc kolejne papiery... Ale nie przewidziałam jednego - jak już się zaczęło "dziać" to nie możemy nadążyć za góralami, a wydawało się nam, że jesteśmy dobrze zorganizowani i przygotowani na wszystko, no prawie wszystko... Tymczasem na budowie ciągle coś zaskakuje i radośc miesza się z obawą (stresem), czy kolejne decyzje szybko podejmowane są tymi właściwymi...

Pozdrawiam i życzę delektowania się przygotowaniami :wink:

aka

Kamila, jakims cudem przegapilam odpowiedz architekta co do Waszego dachu: :oops:

witam ponownie własnie przed sekundą dostałam odpowiedz od architekta z archonu odnosnie mojego przyszłego dachu :

Bardzo dziękujemy Pani za zainteresowanie naszym projektem "Dom w trzmielinie".

Przesłany przez Panią fragment z planu zagospodarowania jest trudny do jednoznacznego zinterpretowania. Mogą Państwo zrealizować dom z dachem czterospadowym jednak kalenica tegoż dachu nie może być krótsza niż 3 m. W wybranym przez Państwo projekcie dach jest oparty na bazie dachu czterospadowego z urozmaiconym rzutem połaci. Można w nim wyróżnić cztery kalenice z których tylko jedna ma długość powyżej 3 m a mianowicie 3,5 m tak więc zgodnie z założeniami planu - ale czy to wystarczy zależy od interpretacji urzędu gminy zapisu w planie dotyczącego dachu czterospadowego. Najlepszym w tej sytuacji rozwiązaniem dla Państwa jest udanie się wraz z architektem adaptującym do urzędu gminy, w celu interpretacji otrzymanego planu. Pozwoli to Państwu mieć pewność zgodności wybranego z naszej oferty domu, z planem zagospodarowania przestrzennego Państwa gminy.

W razie dodatkowych pytań proszę o kontakt.

Z poważaniem.

Marcin Hipner

Doradca Projektowy

[email protected]

taką otrzymałam odpowiedz to znaczy jak dobrze rozumiem że MOGE WYBUDOWAC DOMEK Z TYM DACHEM -a co wy o tym sądzicie ,mysle że dobrze zrozumiałam :roll: :p

Wg mnie, musisz isc do gminy i tam Ci dadza odpowiedz. Albo dostaniecie pieczatke na swistku albo nie :-?

Wyslijcie tescia do gminy z tym projektem, niech sie chlop zorientuje. :lol:

Piękne to Twoje miejsce na ziemi ! I gratuluję setnego wpisu. Co do czekania aż zacznie się "dziać" coś konkretnego to doskonale Cię rozumiem, bo cały zeszy rok spędziłam gromadząc kolejne papiery... Ale nie przewidziałam jednego - jak już się zaczęło "dziać" to nie możemy nadążyć za góralami, a wydawało się nam, że jesteśmy dobrze zorganizowani i przygotowani na wszystko, no prawie wszystko... Tymczasem na budowie ciągle coś zaskakuje i radośc miesza się z obawą (stresem), czy kolejne decyzje szybko podejmowane są tymi właściwymi...

Pozdrawiam i życzę delektowania się przygotowaniami :wink:

aka

Dzieki Aka za wsparcie duchowe, :) tak to własnie jest chciało by sie już od razu zacząc a tu trzeba czekac,ale radosc w podejmowaniu decyzji w wyborze nawet tej najmniejszej rzeczy potrzebnej do domku to jest niedoporównania, bo wiesz że to co wybieracie jest dla was własnie i nawet takie małe rzeczy potrafia cieszyc, a ja przez ten czas bede zbierała potrzebne papierki, no i oczywiscie bede sledzic wasze postępy w budowie, aż miło patrzec jak rosnie wam domek !!! :lol: pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za was aby wasz domek szybko sie budował :D :D

Kamila, jakims cudem przegapilam odpowiedz architekta co do Waszego dachu: :oops:

witam ponownie własnie przed sekundą dostałam odpowiedz od architekta z archonu odnosnie mojego przyszłego dachu :

Bardzo dziękujemy Pani za zainteresowanie naszym projektem "Dom w trzmielinie".

Przesłany przez Panią fragment z planu zagospodarowania jest trudny do jednoznacznego zinterpretowania. Mogą Państwo zrealizować dom z dachem czterospadowym jednak kalenica tegoż dachu nie może być krótsza niż 3 m. W wybranym przez Państwo projekcie dach jest oparty na bazie dachu czterospadowego z urozmaiconym rzutem połaci. Można w nim wyróżnić cztery kalenice z których tylko jedna ma długość powyżej 3 m a mianowicie 3,5 m tak więc zgodnie z założeniami planu - ale czy to wystarczy zależy od interpretacji urzędu gminy zapisu w planie dotyczącego dachu czterospadowego. Najlepszym w tej sytuacji rozwiązaniem dla Państwa jest udanie się wraz z architektem adaptującym do urzędu gminy, w celu interpretacji otrzymanego planu. Pozwoli to Państwu mieć pewność zgodności wybranego z naszej oferty domu, z planem zagospodarowania przestrzennego Państwa gminy.

W razie dodatkowych pytań proszę o kontakt.

Z poważaniem.

Marcin Hipner

Doradca Projektowy

[email protected]

taką otrzymałam odpowiedz to znaczy jak dobrze rozumiem że MOGE WYBUDOWAC DOMEK Z TYM DACHEM -a co wy o tym sądzicie ,mysle że dobrze zrozumiałam :roll: :p

Wg mnie, musisz isc do gminy i tam Ci dadza odpowiedz. Albo dostaniecie pieczatke na swistku albo nie :-?

Wyslijcie tescia do gminy z tym projektem, niech sie chlop zorientuje. :lol:

witam Cie kotecek własnie tak bedziemy chcieli zrobic aby nasz tesciu sie zorientował, ale narazie jeszce jest to niemożliwe niestety za szybko sie niedowiemy ,bo tesciu niedługo idzie na operacje z nogą i zbytnio niebedzie miał czasu a tam gdzie chcemy sie budowac to tesciu ma spory kawałek bo aż 150 km ale jak wyjdzie ze szpitala i tylko wydobrzeje to go o to poprosimy,zeby sie zorientował zanim kupimy ten projekt ,kurcze mam nadzieje że moze taki dach byc...

pozdrawiam Kamila :wink:

Do projektu budowlanego potrzebny jest projekt zagospodarowania działki.

Projekt zagospodarowania działki jest integralną częścią projektu budowlanego, dlatego musi być przygotowany przez uprawnioną do tego osobę.

Projekt zagospodarowania działki to integralna część projektu budowlanego, dlatego musi być przygotowany przez osobę, która:

* ma uprawnienia budowlane do projektowania;

* jest członkiem izby samorządu zawodowego (na przykład regionalnej – właściwej ze względu na miejsce zamieszkania projektanta – izby architektów lub inżynierów budownictwa).

Projekt zagospodarowania działki może zrobić inna osoba niż ta, która wykonywała projekt architektoniczny budynku. Dzieje się tak zazwyczaj w przypadku projektów gotowych.

Tych, które wymagają adaptacji, czyli przystosowania do warunków określonej nieruchomości, na której ma stanąć budynek. W ramach adaptacji (może jej dokonać tylko osoba z uprawnieniami budowlanymi) wykonuje się również taki projekt.

Projekt zagospodarowania działki (lub terenu) musi być sporządzony na aktualnej mapie do celów projektowych i określać:

* granice działki i jej usytuowanie;

* obrys i układy istniejących i projektowanych obiektów budowlanych;

* sieci uzbrojenia terenu;

* sposób odprowadzania lub oczyszczania ścieków;

* układ komunikacyjny i układ zieleni, ze wskazaniem charakterystycznych elementów, wymiarów, rzędnych i wzajemnych odległości obiektów, w nawiązaniu do istniejącej i projektowanej zabudowy terenów sąsiednich.

W części opisowej powinno się znaleźć między innymi zestawienie powierzchni poszczególnych części zagospodarowania działki budowlanej lub terenu, jak powierzchnia zabudowy projektowanych i adaptowanych obiektów budowlanych, dróg, parkingów, placów i chodników, zieleni oraz innych części terenu niezbędnych do sprawdzenia zgodności z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzją o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, jeżeli jest ona wymagana zgodnie z przepisami o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.

Zawartość projektu zagospodarowania działki. Kliknij w rysunek, aby powiększyć plan.

Dokładną zawartość projektu zagospodarowania działki określa rozporządzenie ministra infrastruktury z 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego (Dz.U. nr 120, poz. 1133).

"Murator"

to jest temat który dzis znalazłam wazny przy budowie domku o zagospodarowaniu przestrzennym

Oj to widze ze macie sporo do pozalatwiania w czerwcu! Na pewno cieszycie sie na to jak mlode szczeniaki na zabawe koscia :) My tez tak mamy!!! :lol:

Super, ze nie musicie szukac i kupowac dzialki, tylko dostaniecie ja od tescia, duzo zaoszczedzicie i czasu i pieniedzy!!!

Kibicuje Wam z calych sil :) Znajdzcie sobie zawczasu namiary na architektow, podwoncie, popytajcie ktory tanszy i szybciej zalatwi sprawe, zebyscie w ciagu tych 2 tygodni jak najwicej zdolali zalatwic :)

Buzki!!!

A z gminy cisza?

Oj to widze ze macie sporo do pozalatwiania w czerwcu! Na pewno cieszycie sie na to jak mlode szczeniaki na zabawe koscia :) My tez tak mamy!!! :lol:

Super, ze nie musicie szukac i kupowac dzialki, tylko dostaniecie ja od tescia, duzo zaoszczedzicie i czasu i pieniedzy!!!

Kibicuje Wam z calych sil :) Znajdzcie sobie zawczasu namiary na architektow, podwoncie, popytajcie ktory tanszy i szybciej zalatwi sprawe, zebyscie w ciagu tych 2 tygodni jak najwicej zdolali zalatwic :)

Buzki!!!

A z gminy cisza?

powiem Ci ze strasznie sie cieszymy tylko trzeba zaplanowac ten urlop aby wszystko było dopiete na ostatni guzik bo czasu też nie mamy za wiele na załatwienie tego wszystkiego ,ale mam nadzieje że sie wyrobimy no i chociaż troche odpoczniemy

wczesniej zanim pojedziemy do Polski to zadzwonimy do tescia aby nas umówił z notariuszem na konkretny dzien tak aby można było juz na nastepny dzien podpisac akt własnosci a tym samym staniemy sie posiadaczami ziemskimi och jak to super brzmi :p

no i ten wypis i wyrys z mapki planu przestrzennego musi wybrac abysmy juz go mieli jak przyjedziemy ,a tym samym z tym papierkiem pojedziemy do biura projektowego (bo jest te biuro w Brzesku) i kupimy projekt

następnie już teraz musimy zacząc szukac architekta aby nam zrobił adaptacje

kurcze jest tego duzo do załatwiania ale powinnismy sie wyrobic

a jezeli chodzi o gmine to nadal niedostałam odpowiedzi i cos mi sie zdaje ze jej niedostane ,no nic poczekamy do czerwca,w sumie za miesiąc sie dowiemy ,mam jednak nadzieje że może odpiszą ,codziennie sprawdzam poczte :roll:

My wam też kibicujemy, tym bardziej że już niedługo zaczynacie :D

ALE MACIE SUPER ....JA TEZ TAK CHCE 8)

POZDRAWIAM