kamilaJ 25.04.2008 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 boze tyle spraw do załatwiania przed tą budową.Włanie wysłałam chyba już z 10 mejlów do architektów o wycenę naszego domku ,mam nadzieję że kilka mi odpisze może w koncu znajdę architekta który poprowadzi mi adaptację projektu zobaczymy poczekamy a narazie odpoczywamy w weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martajochna 27.04.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Przepraszam, ze swoj komentarz umiescilam w Twoim dzienniku Ale ze mnie gapa, postaram sie wiecej tego nie robic U nas bardzo podobna sytuacja jak u was.Dzialke dostalismy od mojego tescia, jest spora bo 65 arow ziemi z lasem a w okolo zywej duszy wiec nie bedzie problemu ze sasiad podglada Jestesmy na etapie podzialu tej dzialki, poniewaz dom tescia stoi tuz przy drodze, nasz bedzie budowany w glebi na gorce przy lasku.W sumie moglibysmy budowac bez podzialu tej dzialki majac zgode tescia ale wolimy miec akt wlasnosci gruntu.Bedziemy spokojniejsi wiedzac ze ziemia jest tylko nasza Podzial juz trwa, niestety u nas w starostwie potrwa to ok 4 miesiace wiec nie mozemy nic ruszyc Po podziale i nadaniu nowego numeru dzialki ruszamy do notariusza zrobic akt darowizny. Aby uniknac placenia podatku bedzie to darowizna mojego tescia na meza-czyli ojciec syn i w tym samym akcie bedzie darowizna maz-zona czyli maz daruje polowe mi.Tak rozwiazujemy sprawe poniewaz gdyby tesc nam darowal obojgu ja musialabym zaplacic podatek od swojej czesci.Mam nadzieje ze nie zagmatwalam Moj tato zostal przez nas upowazniony i to on zalatwia nasze sprawy, aczkolwiek wiecej udaje mi sie zalatwic telefonicznie z Irlandii niz jemu na miejscu. Jesli chodzi o kierownika budowy lepiej Kamilo jak zrobicie rozeznanie wsrod znajomych, rodziny. Jeszcze nie zakupilismy projektu.Poza tym nie jestesmy pewni czy dach ten bedzie odpowiedni na nasza dzialke.Warunki zabudowy mowia ze musi to byc dach symetryczny, moze byc 4spadowy jednak pani ze starostwa powiedziala zeby projektant przyszedl z wizualizacja z internetu i oni spojrza na to. Wyslalam wczesniej mojego tate do starostwa, jakiez bylo jego zdziwienie-panie nie chcialy rozmawiac z nim gdyz jest osoba prywatna!!!!!Oni tylko rozmawiaja z projektantami-a co z tym idzie trzeba zaplacic projektantowi za taka usluge!!!! Wiec stwierdzilismy ze na razie poki nie jestesmy wlascicielami dzialki wstrzymujemy cala papierologie poza tym i tak nic nie zalatwimy. Niestety wizyty w Polsce dla mnie sa nieowocne i trace przez to nerwy i moj wlasny urlop, nawet swoja obecnoscia nic nie wskuram.Wiec tato sie wszystkim zajmuje i zdaje relacje przez skype'a.A do Polski zawitamy na jesien. Na etapie jakim jestesmy obecnie mamy wybranego kierownika budowy i mamy 3 firmy budowlane, z ktorych musimy wybrac ta najlepsza. Chcielismy zaczac z fundamentami na jesien ale nie zdazymy, poza tym wszystkie ekipy zajete do konca roku. Mam nadzieje ze nie przynudzilam czytajacych wiec widzisz Kamilo jedziemy na tym samym wozku Projekt domu masz cudowny my zdecydowalismy sie na podobny tylko troszke mniejszy ,wszyscy mowia ze dach naszego domku pochlonie sporo pieniedzy jednak czlowiek wybiera i kupuje to co mu sie podoba Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilaJ 27.04.2008 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 witam ,to mamy duzo wspulnego nowłasnie mój tesciu tez chce nam przepisac ziemy i chcemy to zrobic w czasie tego pobytu w Polsce,ale wczesniej ,czyli za ok tydzien dzwonimy to "tatusia"aby załatwił własnie tego notariusza i umówił nas tak aby termin był na początku naszego pobytu w kraju. nowłasnie i tez sie zastanawiamy jak to zrobic aby uniknąc tych przekletych podatków(moze dacie nam jakąs rade jak najlepiej przepisac ziemie aby niepłacic podatku) troche boje sie tego wyjazdu bo boję sie że niezdazymy dużo załatwic tak wiec beziemy musieli do tego upoważnic tescia aby tego co niezałatwimy to nam on załatwił ,wiem że duzo trzeba bedzie poswiecic na lataniu po tych wszystkich urzedach ale cóz jak się chce budowac to trzeba to scierpiec. my też jak narazie tam gdzie chcemy postawic dom ek to niema jeszcze wybudowanych sąsiadów tak wiec wiem że bedziemy miec spokuj cisze,dopiero nizej w dolinie to już jest jak to sie mówi dom na domu. a co do kierownika to bedziemy musieli popytac w okolicy i znajomych moze nam kogos poleca a jak się nie uda no to bedziemy musieli skorzystac z usług architekta ,kurcze jak sobie pomysle ile trzeba załatwic tych papierków to az w głowie się kręci ,a narazie musimy wziaść kartke i długopis do reki i zapisac co musimy załatwic tak aby nam cos nieumkło bo czasu tez zawiele niebedziemy miec a wy jaki domek chcecie budowac z poddaszem czy parterowy ? duzy czy mały mnie troche przeraza koszt naszego domku ale on nam się tak strasznie podoba że jestesmy poniesc tego konsekwencje ,na początek wystarczy nam jeden pokoik ale za to własny bedzie pozdrawiam was serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martajochna 27.04.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 Kamilo, u notariusza zrobcie tak jak my planujemy- Twoj tesc przekaze darowizne Twojemu mezowi (czyli linia prosta ojciec syn) natomiast w tym samym akcie notarialnym kolejna darowizna -> Twoj maz daruje Ci polowe i w taki sposob nie zaplacicie podatku. Najlepiej zadzwon do notariusza ktory bedzie spisywal z wami akt i dowiedz sie czy on wie o o takim sposobie, bo slyszalam ze wielu jest niedouczonych i nie wie ze tak mozna to zrobic. W moim linku jest nasz projekt- nazywa sie Opalek 2g, jak dla nas rozmiar jest w sam raz, domek z poddaszem uzytkowym 170m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilaJ 27.04.2008 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2008 dzieki za podpowiedz, przynajmniej teraz będziemy wiedziec jak przepisac ziemie mam nadzieje ze pójdzie sprawnie a wasz domek tez jest ładny troche podobny do naszego ale fajny a kiedy zamierzacie kupic ten projekt chyba ze macie kupiony juz to macie fajnie my kupimy go bezposrednio z biura jak dotrzemy no naszego kochanego Brzeska pozdrawiam kamila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 02.05.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 My wam też kibicujemy, tym bardziej że już niedługo zaczynacie ALE MACIE SUPER ....JA TEZ TAK CHCE POZDRAWIAM No to juz nie zaczynamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilaJ 02.05.2008 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 My wam też kibicujemy, tym bardziej że już niedługo zaczynacie ALE MACIE SUPER ....JA TEZ TAK CHCE POZDRAWIAM No to juz nie zaczynamy... witam Cię kotecek nie wiem co mam powiedziec tylko tyle że Ci bardzo a to bardzo współczuje co za kretyni ci architekci jak mogli takie cos zrobic tym bardziej zapewniając Cię o tym że złozyli do starostwa te dokumenty,normalnie aż chce sie cos komus zrobic i powiem ci że teraz ja też się tego strasznie boje jak nam też cos podobnego odmajstrują..... mam pytanko napisałas że niezaczynacie teraz to co zrobicie kiedy bedziecie wiedziec cos konkretnego ? i kiedy przypuszczalnie zaczynacie ?i co jedziecie teraz do Polski czy przekładacie ten wyjazd życze powodzenia i szybkie załatwienie sprawy z tymi nieudacznikami architektami apropos napisz jak cos sie wyjasni bo naprawde bardzo się przejełam twoją sprawą i trzymam kciuki buziaczki dla was i trzymcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 02.05.2008 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2008 Na razie musimy czekac do poniedzialku. Bedziemy gniesc tych architektow zeby zlozyli podanie i sprawdzac w powiecie. Jak tego nie zrobia, odbierzemy papiery i sami zlozymy. Jedziemy do Polski za 13 dni. Dzeiki za dobre slowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilaJ 03.05.2008 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 czesc kotecek to znaczy że twoje podanie na pozwolenie wogóle niezostało złozone czyli teraz znowu musicie czekac życze wam udanego załatwienia sprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 03.05.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 czesc kotecek to znaczy że twoje podanie na pozwolenie wogóle niezostało złozone Dokladnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilaJ 03.05.2008 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 ja bym się chyba wku... co za partacze z tych archtektów płaci się im za wykonanie roboty a oni jeszcze w żywe oczy kłamią a jest chciaz nadzieja ze te wasze pozwolenie zostanie szybko rozpatrzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martajochna 03.05.2008 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Kamilo, jaka wpiszecie wartosc dzialki przy spisywaniu darowizny u notariusza?bo wiesz ze taksa notarialna wynosi % od wartosci dzialki?Jak duza macie te dzialke i jakiej klasy jest ziemia? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kotecek 03.05.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 a jest chciaz nadzieja ze te wasze pozwolenie zostanie szybko rozpatrzone Nie mamy pojecia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilaJ 06.05.2008 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Kamilo, jaka wpiszecie wartosc dzialki przy spisywaniu darowizny u notariusza? bo wiesz ze taksa notarialna wynosi % od wartosci dzialki? Jak duza macie te dzialke i jakiej klasy jest ziemia? Pzdr powiem Ci że narazie niewiemy jaką wartosc wpiszemy a tak na marginesie to rozmawialismy z tesciem i za dwa tygodnie jedzie do Brzeska i tam wszystkiego sie dowie i pozałatwia to i owo a co do wielkosci działki to sie dogadamy z tesciem aby nam przepisal działeczke w miare dużą ale ile bedziemy miec to się okaże za niedługo napewno napisze w swoim dzienniku co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martajochna 06.05.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Czesc, pytajac o wielkosc dzialki i klase ziemi mialam raczej na mysli wartosc dzialki, jaka mozna oszacowac w przyblizeniu majac te dane Wiadomo ze gleba I klasy jest najlepsza i droga, natomiast nieurodzajna to IV i wzwyz. Jak bedziesz cos wiedziala nt cen gruntow zaleznych od klasy to daj znac Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilaJ 07.05.2008 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 witam jak się czegos konkretnego dowiem to napewno napisze pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 29.05.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 witam, macie bardzo ladny projekt, ten salon i jadalnia naprawde robia duze wrazenie. tylko jedna mala uwaga:napisalas ze chcesz w sypialni malazenskiej polaczyc lazienke z garderoba, duza wygodna lazienka to super sprawa ale garderoba do ktorej mozna wejsc to naprawde wygoda- nie rezygnuj z niej.Wasz domek nie bedzie malutki, wiec napewno znajdziesz jakies rozwiazanie. pozdrawiam i zycze wiele cierpliwosci (ten buduje na odleglosc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilaJ 29.05.2008 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 witam, macie bardzo ladny projekt, ten salon i jadalnia naprawde robia duze wrazenie. tylko jedna mala uwaga: napisalas ze chcesz w sypialni malazenskiej polaczyc lazienke z garderoba, duza wygodna lazienka to super sprawa ale garderoba do ktorej mozna wejsc to naprawde wygoda- nie rezygnuj z niej. Wasz domek nie bedzie malutki, wiec napewno znajdziesz jakies rozwiazanie. pozdrawiam i zycze wiele cierpliwosci (ten buduje na odleglosc) dzięki dzięki ,powiem szczerze że chciałabym miec tą garderobę ale bardziej wole miec wiekszą łazienkę gdzie bedzemy mogli miec tam dużą wannę a nie tylko kabinę prysznicową tak wiec raczej nie będzie tej garderoby bo jakos niewidze innego rozwiazania zawsze trzeba jakos dostosowac swoje marzenia do realiów jakie są, w projekcie gotowym pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloosa 29.05.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 masz racje co to powiekszenia lazienki (moja to nawet wyszla wieksza niz sypialnia, ale o takiej wlasnie- z wanna na sroku zawsze marzylam) jednak garderoba sprawdza sie o wiele lepiej niz jakies szafy i komodki, mozna wszystko tam upchac, zamknac drzwi i balaga znika Przynajmniej nie rezygnuj z niej w drugim pokoju, moze przyda sie komus innemu ( to chyba wedlug zasady: jak ktos nie mial, nie wie co traci, jak ktos mial nie zamieni jej na zadne szafki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilaJ 30.05.2008 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2008 witam ,ja wiem że garderoba jest swietną sprawą i naprawde sama chcialabym ją miec w swojej sypialnie ale nade wszystko wole wiekszą łazienkę z wanną a jeżeli chodzi o drugą garderobę która jest w pokoju drugim (pokoik mojej mlodszej córci ) to zastanawiałam sie nad nim ostatnio i chyba tą garderobę zostawie napewno sie przyda tym bardziej że zawsze jest cos do szybkiego schowania dzieki za dobre rady napewno je sobie przemysle i zastanowie się nad nimi pozdrawiam Kamila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts