Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Heniu dom pasywny w swoim założeniu ma się obywać bez urządzeń grzewczych i dlatego nazywa się pasywny, ty opisujesz dom niskoenergetyczny. Uzyski energii cieplnej do celów grzewczych dopuszczalne są od słoneczka, solarów i dogrzewania powietrza na wejściu reku, dlatego podaje się tam te wartości poboru energii cieplnej.

Fido masz rację baniak na ciepłą wodę w zasadzie przy ogrzewaniu niskotemperaturowym się nie opłaca, tylko jest malutkie ale... dobrze docieplony baniak zmniejszy ci ilość włączeń i włączeń sprężarki co wydłuży znacznie jej długowieczność.

Bzdurą jest pisanie z uporem maniaka, że w domach niskoenergetycznych pompa ciepła się nie opłaca, bo świadczy to tylko o inteligencji piszącego i nieznajomości cen prądu. Dyskutować o tym można było dwa lata temu kiedy cena prądu to było 15-17 groszy, po upływie kilku lat widać, że cena gwałtownie rośnie i raczej za kilka lat będzie 100-150% większa, co czyni inwestycję w PC nad wyraz opłacalnym biznesem. Dla niepamiętających przypominam, że tylko w tym roku cena prądu wzrosła o 30%.

cóż mam powiedzić

o tym czy iść w danym kierunku już dawno zadecydowałem

teraz myśle jakie paramerty ma mieć bufor i pompa ciepła -stąd głowie się nad wielkością

będę ustalał moc PC wielkość bufora jego radzaj i ilość wężownic

stąd ten wątek

przed rozmową chce mieć ustalone wartości brzegowe i paramarty jakie chce osiągnąć i doszedłem do wniosku co do bufora:

- max temp w buforze 45 stopni - bo COP pompy

- max szerokość 90 bo otwór w drzwiach trzyma

-wężownica pod solar, kominek

Moc PC musi zaspokoić potrzeby

ciekawa informacja polega na tym że fotograf napisał że jemu podłogówka akumuloje 20 kW w nocy-

napisz jaka powierzchnia podłogi, kubatura domu

• 1 month później...

oczywiście że ma

problem z paliwem stałym polega na jego niekontrowalności

jak napalisz w piecu a grzejniki osiągną zadaną temperature to zamykają się zawory i następuje zniszczenie instalacji na skutek wysokiej temperatury i jej braku odbioru

ponoć nawet oszczędzisz 30%

jeśli zapotzebiwanie dla mojego domku to 4 GWh na rok, to ile ja tego węgla spalę? tonę? 2?, 3?

wydam 2000zł na węgiel na rok jeśli z tego oszczędzę 700zł ,to taki bufor bedzie śię zwracał 10 lat.

dalej warto? może są inne zalety?

jeśli zapotzebiwanie dla mojego domku to 4 GWh na rok, to ile ja tego węgla spalę? tonę? 2?, 3?

wydam 2000zł na węgiel na rok jeśli z tego oszczędzę 700zł ,to taki bufor bedzie śię zwracał 10 lat.

dalej warto? może są inne zalety?

1. instalacja jest bardziej sterowalna - z bufora pobierasz dokładnie tyle ciepła ile potzrebujesz a nie tyle ile piec Ci kotłuje.

2. piec pracuje na lepszych parametrach (temp) co ma kilka zalet: wyższa sprawność, brak smolenia, dłuższa żywotność pieca.

3. Przy odpowiednio dużym buforze i piecu bez podajnika masz mniej więcej stałe dostawy ciepła - wygaszenie pieca nie spowoduje natychmiastowej ziminicy w domu.

teraz zwróciłem uwagę, na słowo "duży" w temacie. może jest jakaś objętość bufora, który dla pieca na ekogr. będzie ok, tzn, będzie pełnił funkcję "amortyzatora" bardziej, jak" magazynu energii na jutro"?\

może starczy 500l, nie musi być 2500 :)?

teraz zwróciłem uwagę, na słowo "duży" w temacie. może jest jakaś objętość bufora, który dla pieca na ekogr. będzie ok, tzn, będzie pełnił funkcję "amortyzatora" bardziej, jak" magazynu energii na jutro"?\

może starczy 500l, nie musi być 2500 :)?

Na amortyzator 500 l będzie ok. W przypadku pieca z podajnikiem.

aby wyliczyć jaki bufor ciebie interesuje musisz sam dojść do niosku na podstawie 3 danych:

1. koszt zakupu

2. szerokość drzwi - nie przejdzie szerszy niż otwór - a w razie awari to taki mamsz wynieść

3. Q=1,6*dT*pojemność

t wzór król wszelkich wyliczeń

Q to ilość kW zgromadzonych

dT to różnica temperatury

pojemność jak wiadomo m3

np gdy masz bufor o pojemności 500l - 0,5m3 i zakres pracy to 55st(grzejniki) - 85stC czyli dT = 85-55stC=30stC

30stC * 0,5*1,16 = 17kWh tyle ciepła zgromadzisz

na co ci tyle - sam sobie odpowiedz

fido, dzięki za podpowiedź ,niestety jestem totalnym laikiem w tych sprawach.

wiem tyle.

koszt bufora, to ok 7kpln.

szer. drzwi 90cm

piec jaki planuję to 20kW, ekogr, z podajnikiem

ogrzewać będzie cwu i 280m2 podłogówki, w tym jest 90m2 piwnicy, która będzie grzana na max 15stC

objętość budynku ok 760m3

Obliczeniowe zapotrzebowanie na moc cieplną....... Qo[W]:7,666 KW

no to wychodzi 10 KW mocy ciągłej

albo 20 KW przez 12 godzin na dobę

56KWh na dobę

co byś sugerował?

Fido, a czemu liczysz na bufor?

tak trochę żartem ;)- 10 cm podlogi na np. 120 m2 daje Ci 12 m3 pojemności, co prawda beton ma 2 x mniejszą pojemność cieplną niż woda ale na niego masz w domu miejsce a na zbiornik 5 m3 już nie ;)..

W nocy władujesz z podłogę i to ona będzie jak pisaleś akumulowala cieplo a nie bufor.

Przy małym zapotrzebowaniu i dużej bezwladności spokojnie grubsza wylewka wystarczy.

Ja też o czymś podobnym myślałem i ostatecznie, m.in. po dyskusjach na tym forum, doszedlem do wniosku że duża bezwladność cieplna + male zapotrzebowanie (dom energooszczędny, może max. 3- litrowiec) nie da większych różnic temp. niż 1 st. nawet przy -18 stopniach na zewnątrz, gdy będziemy czekać na tanią taryfę. Dlatego chyba nie obawiałbym się akumulacji w podlodze.

I przestań kombinować z PC ;), jak budujesz dom pasywny to PC jest bez sensu przy obecnych jej cenach!!

pzdr

"Obliczeniowe zapotrzebowanie na moc cieplną....... Qo[W]:7,666 KW

no to wychodzi 10 KW mocy ciągłej

albo 20 KW przez 12 godzin na dobę

56KWh na dobę

"

10 x 24 godz = 240kWh

20 x 12 godz = 240kWh

7,6 x 24 godz = 182,4kWh

Jak wyszło te 56kWh? :o

Zwykle chałupa to 100kWh/dobę (około), no jak chałupa dobrze zrobiona...

Adam M.

mi bufor potrzebny jest nie do akumulacji ciepłą domu ale do ogrzania CWU

ja jedynie odpowiadam na pytanie forumowicza:

jaki duży bufor

adam sam odpowiedział skoro dom potrzebuje 100kWh energii

to teraz wyliczmy ile zmieści bufor - w/g mnie niewiele - więcej podłogówka zmieści

załóżmy że mamy 1000L bufor

który przestaje działać przy temp 30 stC - bo powrót z podłogówki to 30 stC

max temp w buforze - nie wiem około 85 stC zasilania z paliwa stałego - aby nie wylecieć w powietrze i mieć zapas

a więc

1m3 * 1,16 * (85-30stC)= 80kWh

tyle zgromadzi ciepła bufor

gdy mamy 500L to zgromadzi połowe tego

teraz sam odpowiedz sobie ile zapasu chcesz mieć

ja kombinuje z PC z kilku powodów:

1. nie wiem czy nie będę miał błędów budowlanych i czy wyjdzie mi ten dom pasywny

2. 2800 na co + 3000kWh na CW to też troche kosztuje

dlatego bardzo przyglądam się powietrznym PC które część tej energii oszczędzą

3. chciałbym mieć dom samowystarczalny - może kiedyś dołoże fotovoltaike i wiatrak

tylko nie wiem ile wydać na PC

powietrzną moge mieć za 11tś zł

thermogolva za około 20 tyś

ale chyba w thermogolvie dołożyłbym i kupił bufor z dodatkową wężownicą dla solara - tak na przyszłość

Altherma daikina - powietrze woda podoba mi się bo można dołożyć chłodnico/nagrzewnicę do kanału wentylacyjnego i będę miał szybkie wspomaganie chłodzenia/nagrzewania altherma ma świetny sterownik